Το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας οδηγεί τις εταιρείες να εγκαταλείψουν τους γραφειακούς χώρους

Η Target ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την σημαντική μείωση των εταιρικών γραφείων της, συμβαδίζοντας έτσι με αρκετούς άλλους λιανοπωλητές που αγκαλιάζουν ένα ευέλικτο, υβριδικό μοντέλο εργασίας που επιτρέπει σε ορισμένους υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα εξέλθει από το κέντρο της πόλης, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χώρο των γραφείων της στο κέντρο της Minneapolis κατά το ένα τρίτο. Έτσι, σύμφωνα με την νέα προσέγγιση «Flex for Your Day», οι 3.500 εργαζόμενοι του κτιρίου θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ή να μετεγκατασταθούν σε άλλες τοποθεσίες στο κέντρο της Minneapolis ή στο Brooklyn Park.

Η εταιρεία υπογράμμισε στο μήνυμα της ότι η έδρα της θα εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ταυτότητα της Target, και επενδύουν σημαντικά στην κουλτούρα, τη συνεργασία και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας σε έναν ενιαίο χώρο εργασίας. Ωστόσο, η λογική του «Flex for Your Day», θα απαιτήσει σαφώς λιγότερο γραφειακό χώρο και αυτό είναι ένα αδιαμφησβήτητο πλεονέκτημα.

Ακόμη, τον Φεβρουάριο, η Nordstrom, η Old Navy και η Ralph Lauren ανακοίνωσαν όλα τα σχέδια για τη μείωση του χώρου των γραφείων τους για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες μορφές της εργασίας και της νέας κανονικότητας. Η CVS Health δήλωσε ακόμη ότι η εταιρεία θα μειώσει το 30% του εταιρικού χώρου των γραφείων της σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης του κόστους.

Η REI πώλησε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους τη νέα της έδρα στο Bellevue και στα τέλη του Φεβρουαρίου ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο από τα πολλά γραφεία της που είναι στο πρόγραμμα γύρω από την περιοχή Puget Sound για να υποστηρίξει τις νέες πρακτικές της  mobile εργασίας. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η εταιρεία εκτιμά ότι το μέλλον της εργασίας θα είναι πολύ πιο ρευστό. 

Το υβριδικό μοντέλο υπόσχεται, φυσικά, την ευελιξία, την εξοικονόμηση γραφειακού χώρου και την αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων που προέρχεται από την δυνατότητα της τηλεργασίας, διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη της συνεργασίας, της δικτύωσης και της αντίστοιχης κουλτούρας που οφείλεται στις τακτικές διαπροσωπικές επικοινωνίες και διασκέψεις.

Έτσι, πολλά γραφεία επαναπροσδιορίζονται για να μειώσουν τους μεμονωμένους χώρους εργασίας και να υποστηρίξουν περισσότερο την συνεργασία. Ένα πρόσφατο άρθρο στο Harvard Business Review προειδοποίησε ότι υπό την σκέπη ενός τέτοιου υβριδικού μοντέλου, ορισμένοι εργαζόμενοι με καλύτερη πρόσβαση σε κάθε είδους πόρους και υψηλότερα επίπεδα διορατικότητας μπορεί να είναι σε θέση να ασκήσουν περισσότερη δύναμη από αυτήν που διέθεταν μέχρι πρότινος. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για ορισμένα άτομα τα οποία δεν θα είναι τόσο εξειδικευμένα στην λειτουργία και την εργασία μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από το Retail Wire