Η SAP διατήρησε την 1η θέση ως το πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα της Γερμανίας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά

Παρά την ταραχώδη χρονιά που οφείλεται στην πανδημία και την απειλή μιας διαρκούς οικονομικής ύφεσης, η κατάταξη «BrandZ ™» (Top 50 Most Valuable German Brands) που δημοσιεύθηκε από την Kantar διατήρησε την SAP στην 1η θέση ως το πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα της Γερμανίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 9% και φτάνοντας στα 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μάρκας, ενώ η Deutsche Telekom παρέμεινε δεύτερη με αποτίμηση 47,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η BMW ξεπέρασε τη Mercedes-Benz για να εξασφαλίσει την τρίτη θέση στην λίστα, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% και φτάνοντας στα 23, 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα προστατευμένο χαρτοφυλάκιο εταιρειών

Το χαρτοφυλάκιο BrandZ German Top 50 είναι μία από τις πιο ποικίλες ταξινομήσεις μεταξύ των χωρών με 19 διαφορετικές κατηγορίες. Η ποικιλομορφία του πιο πολύτιμου χαρτοφυλακίου της Γερμανίας βοήθησε σημαντικά στο να περιοριστεί μία από τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι, η μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, για χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις δραστηριότητες αναψυχής έχει αντιμετωπιστεί από τα κέρδη στην τεχνολογία, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις ηλεκτρονικές κατηγορίες λιανικής πώλησης. 

Πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας οφείλουν, επίσης, σημαντικές αναλογίες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας από αγορές έξω από την πατρίδα τους. Μάλιστα, αυτή η ισορροπία των εγχώριων επιχειρήσεων και των εξαγωγών έχει ωφελήσει αρκετά καλά τις εταιρείες κατά το παρελθόν έτος και είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η γερμανική κατάταξη Top 50 έχει ξεπεράσει τις άλλες αγορές που παρακολουθεί η BrandZ.

Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων χρόνων, η πραγματική αξία των των εμπορικών σημάτων γίνεται πραγματικά εμφανής. Έτσι κατά την διάρκεια ενός ιδιαίτερα ταραχώδους έτους, τα υπό εξέταση εμπορικά σήματα ήταν από τα λίγα πράγματα στη ζωή που εξακολουθούν να προσφέρουν την απαραίτητη σταθερότητα, αξιοπιστία και συνέχεια. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις εδώ και δεκαετίες, οι γερμανικές μάρκες εξακολουθούν να  αποδίδουν καλά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές μάρκες έχουν αυξήσει την αξία της μάρκας τους τελευταίους 12 μήνες και δεν έχουν μειωθεί, όπως θα περίμενε κανείς.

Η απόδοση των κορυφαίων 50 εμπορικών σημάτων της BrandZ της Γερμανίας υπογραμμίζει την αξία στην οικοδόμηση ισχυρών ιδίων κεφαλαίων για τις εταιρείες, καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη σε καλές εποχές και να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας σε πιο δύσκολες στιγμές. Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι τα εμπορικά σήματα απαιτούν σοβαρές επενδύσεις και μακροπρόθεσμη δέσμευση από τις μητρικές τους εταιρείες, είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οικοδόμηση της μάρκας εκ των έσω ανταμείβονται.

Η σημασία της εμπιστοσύνης

Η ανάλυση BrandZ δείχνει ότι τα εμπορικά σήματα που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ότι είναι μεταξύ των πιο αξιόπιστων και υπεύθυνων στον κόσμο μοιράζονται τρεις κρίσιμους παράγοντες που αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικοί για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών: ειλικρίνεια και διαφάνεια, σεβασμό και κοινωνική εκπροσώπηση και φροντίδα των πελατών και των αναγκών τους. Έτσι, οι γερμανικές μάρκες θεωρείται ότι ξεχωρίζουν για την εστίασή τους στην ποιότητα και την αξιοπιστία.

Ως εκ τούτου, τα εμπορικά σήματα που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ως φιλικά, ευγενικά και φροντισμένα έχουν αποδώσει αρκετά καλά, καθώς οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, οι μάρκες που έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη διαπιστευτηρίων εμπιστοσύνης και οι οποίες έχουν επικοινωνήσει καλά με τους καταναλωτές είναι σε καλή θέση για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων. 

Άλλες βασικές τάσεις που επισημαίνονται στην κατάταξη BrandZ είναι οι εξής:

  • Σταθερή επιτάχυνση: παρά το όχι και τόσο αποδοτικό έτος έτος για τις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων, τα εμπορικά σήματα αυτοκινήτων της Γερμανίας έχουν αυξήσει την αξία τους και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη κατηγορία στην κατάταξη. Έτσι, η BMW, η Mercedes-Benz, η Audi, η Volkswagen και η Porsche από κοινού αποτιμώνται στα 67, 8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021 ή το 19% της συνολικής αξίας των Top 50.
  • Με επικεφαλής την Deutsche Telekom και ακολουθούμενη από την 1&1, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι ο άλλος μεγάλος συνεισφέρων στην κορυφή της λίστας. Μάλιστα, και οι δύο μάρκες απολάμβαναν ισχυρή ανάπτυξη και υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες που βοήθησαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαφή όταν οι συναντήσεις δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας.
  • Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των οριζόντων των ανθρώπων σε νέα προϊόντα, μάρκες και υπηρεσίες – πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την ανακάλυψη νέων εταιρειών και προϊόντων
  • Έκρηξη των DIY κατασκευών: οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον περισσότερο χρόνο στο σπίτι και επένδυαν περισσότερο σε έπιπλα και βελτιώσεις στο σπίτι ενώ πολλές φορές συνεισέφεραν και οι ίδιοι στην κατασκευή ή την δημιουργία αυτών
  • Με πληροφορίες από την Kantar