26 Απρ 2024
READING

Η επιστροφή στην νέα κανονικότητα της εργασίας και η μείωση των γραφειακών χώρων

4 MIN READ

Η επιστροφή στην νέα κανονικότητα της εργασίας και η μείωση των γραφειακών χώρων

Η επιστροφή στην νέα κανονικότητα της εργασίας και η μείωση των γραφειακών χώρων

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την εκδήλωση και την εξάπλωση της πανδημίας πολλές εταιρείες που εφάρμοσαν την τηλεργασία για να συνεισφέρουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της πανδημίας, οι ηγέτες και οι επικεφαλής των εταιρειών εξακολουθούν να αγωνίζονται για το πώς να επανέλθουν και πάλι με ασφάλεια στους χώρους εργασίας τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες ερωτήσεις σχετικά με το εμβαδό των γραφειακών χώρων που χρειάζονται πραγματικά και ποια κίνητρα μπορεί να χρειαστούν για να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω στα γραφεία. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που εξοικειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες με την δυνατότητα εργασίας από σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι το πλέον το γραφείο πρέπει να εξυπηρετεί έναν πολύ πιο συναρπαστικό σκοπό.

Παράλληλα, ενώ ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να βγουν από τις μισθώσεις, ορισμένοι εκμεταλλεύονται την τάση αυτή. Ειδικότερα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν απορροφήσει ποικίλους χώρους γραφείων.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν την λογική της απομακρυσμένης εργασίας τόσο ως έκτακτο μέτρο όσο και ως μόνιμη συνθήκη. Συγχρόνως, εκμεταλλεύονται τα πεσμένα ενοίκια και τους πιο ευέλικτους όρους μίσθωσης. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις βλέπουν επίσης το γραφείο ως ένα προνόμιο για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Μια αργή και κλιμακωτή επιστροφή

Μερικοί εργαζόμενοι είναι πιο πρόθυμοι να επιστρέψουν στα γραφεία σε σύγκριση με άλλους, λαχταρώντας στιγμές όπως τα διαλείμματα και η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους. Υπάρχουν φυσικά και οι άλλοι που έχουν προσαρμοστεί στην εργασία από το σπίτι και δεν εξετάζουν το σενάριο της επιστροφής.

Τα περισσότερα στελέχη συμφωνούν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και στα δύο είδη εργασίας. Έτσι, καθώς οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην εργασία με κλιμακωτό ρυθμό, τα σχέδια μπορεί να ευνοήσουν τελικά ένα υβριδικό μοντέλο και οι περισσότεροι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο χώρος εργασίας και αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξει ένα επίπεδο ευελιξίας που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν, όσον αφορά τον προγραμματισμό γραφείων.

Τον Ιανουάριο, η CBRE εξέτασε 40 από τους πελάτες της, οι οποίοι συλλογικά εκτείνονται σε 75 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γραφειακών χώρων παγκοσμίως και διαπίστωσαν ότι το 9% των επιχειρήσεων είχε ήδη αρχίσει να καλεί τους ανθρώπους πίσω στην εργασία — εφαρμόζοντας τους κανόνες προστασίας, τους ελέγχους θερμοκρασίας, τα συστήματα των κρατήσεων και άλλα προληπτικά μέτρα.

Ένα 12% σχεδίαζε να πράξει αναλόγως κατά το δεύτερο τρίμηνο και ένα 21% κατά το τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων δεν είχε ακόμα σχέδια να επιστρέψει στο γραφείο, από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την CBRE.

Επί του παρόντος, περίπου το 25% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάζονται κανονικά σε γραφεία, σύμφωνα με την Kastle Systems, μια εταιρεία ασφάλειας γραφείων που συλλέγει δεδομένα από περισσότερα από 3.500 κτίρια στις ΗΠΑ.

Οι προσαρμογές στην νέα κανονικότητα

Καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται, οι αποφάσεις για περισσότερο μόνιμες περικοπές των χώρων εργασίας θα πηγάζουν όλο και περισσότερο από πολλά διαφορετικά κίνητρα. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν το κόστος ή να απασχολούν λιγότερους εταιρικούς εργαζόμενους. Άλλοι, δεσμεύονται να συγχωνεύσουν ομάδες από διαφορετικά κτίρια για να ενθαρρύνουν την συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία εταιρεία ειδών ένδυσης Ralph Lauren ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα μειώσει έως και το 30% των εταιρικών ακινήτων της στη Βόρεια Αμερική, για να «αγκαλιάσει» νέους τρόπους εργασίας.

Επιπλέον, η Nordstrom δήλωσε ότι επέλεξε να μην επεκτείνει την μίσθωση σε έναν από τους πύργους των γραφείων της στο κέντρο του Σιάτλ, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές προτιμήσεις του εργατικού της δυναμικού και την κατάσταση της επιχείρησής της και ποικίλες ακόμα εταιρείες προέβησαν σε ανάλογες δηλώσεις. Τέλος, εκτός από τις εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τις επιθυμητές συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές και τον τόπο διαβίωσης τους που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την μεγάλη εικόνα της εργασίας.

Με πληροφορίες από το CNBC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.