25 Απρ 2024
READING

Τα βήματα της Adidas προς την direct to consumer στρατηγική

4 MIN READ

Τα βήματα της Adidas προς την direct to consumer στρατηγική

Τα βήματα της Adidas προς την direct to consumer στρατηγική

Παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των αποδόσεων του προηγούμενου έτους της, η Adidas ανακοίνωσε ένα τετραετές σχέδιο, που ονομάζεται «Own the Game», το οποίο απαιτεί μια στροφή σε ένα μοντέλο που οδηγείται από την μέθοδο των απευθείας στους καταναλωτές πωλήσεων. 

Η εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει με αυτόν τον τρόπο το 50% των πωλήσεων της μέχρι το 2025, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο διπλασιάζεται φτάνοντας στα 8 δισεκατομμύρια. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τη μείωση των συνεργατών στον τομέα της χονδρικής πώλησης και την επικέντρωση σε στρατηγικές συνεργασίες.

Η εταιρεία αναμένει ότι η στρατηγική αυτή θα προωθήσει ορισμένους μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων μεταξύ 8% και 10% κάθε χρόνο και της αύξησης της κερδοφορίας κατά 16% με 18% κάθε χρόνο. Μάλιστα, η DTC στρατηγική πρόκειται να οδηγήσει σε περισσότερο από το 80% της καθαρής αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Kasper Rorsted, τον CEO της εταιρείας.

Επιπλέον η εταιρεία τόνισε ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο να ψωνίζουν απευθείας από τις εταιρείες και σαφώς η συγκεκριμένη στροφή συνεπάγεται αρκετές προκλήσεις. 

Ακόμη, η εταιρεία σημείωσε ότι η μετατόπιση της στρατηγικής αναμένεται να φέρει στην Adidas σημαντικά κέρδη ως προς το μερίδιο αγοράς της, καθώς και υψηλότερα έσοδα και περιθώρια ενώ θα τροφοδοτηθεί σε σημαντικό βαθμό από μεγαλύτερες επενδύσεις στις ψηφιακές λειτουργίες και το marketing: η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο marketing μέχρι το 2025 σε σύγκριση με το 2021 και να διοχετεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Η στρατηγική αυτή είναι ανάλογη με τον τρόπο που η Nike αντιμετωπίζει τα καταστήματά της, τα οποία συχνά ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά χαρακτηριστικά. Η Adidas δίνει επίσης προτεραιότητα στα μέλη της και στις εφαρμογές της για να βοηθήσει τους καταναλωτές να εμβαθύνουν στο οικοσύστημα της, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της Nike. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 150 εκατομμύρια μέλη και σκοπεύει να τριπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, σε 500 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Ωστόσο, η συνολική στρατηγική καταστήματος για την Adidas, όμως, είναι ελαφρώς διαφορετική καθώς η στρατηγική αύξησης του εμβαδού των καταστημάτων φαίνεται έως στιγμής αντίθετη από αυτήν που έχει προγραμματίσει η Nike, η οποία περιλαμβάνει έως και 200 καταστήματα μικρού μεγέθους που επικεντρώνονται στις τοπικές κοινότητες.

Επιπλέον, εκτός από την έμφαση σε μια πιο εστιασμένη στρατηγική των απευθείας πωλήσεων, η Adidas ανακοίνωσε επίσης πέντε κατηγορίες προϊόντων που στοχεύει να κατέχει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αφορούν στο ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, το training, τις υπαίθριες δραστηριότητες και το lifestyle. Ο λιανοπωλητής αναμένει ότι οι κατηγορίες αυτές θα αντιπροσωπεύουν το 95% της αύξησης των πωλήσεών του κατά τα επόμενα πέντε χρόνια και ο στόχος είναι να είναι είτε ο Νο 1 είτε ο Νο 2 λιανοπωλητής σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. 

Όλες οι επενδύσεις της εταιρείας σε αυτή τη στρατηγική βασίζονται στις τάσεις  που κυριαρχούν στην αγορά.  Έτσι, δεδομένου ότι το τρέξιμο και οι υπαίθριες δραστηριότητες αναμένεται να αποτελέσουν το 40% της ανάπτυξης της βιομηχανίας μέχρι το 2025, ενώ το lifestyle αναμένεται να αποτελέσει το 50% της ανάπτυξης της βιομηχανίας κατά την ίδια χρονική περίοδο και οι ψηφιακές λειτουργίες θα διεισδύσουν στην βιομηχανία κατά 40% μέχρι το 2025, η εταιρεία επικεντρώθηκε προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Μάλιστα, η έμφαση στο athleisure κομμάτι είναι νέα για την Adidas και εκτιμάται ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης για την εταιρεία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η αγορά, η εταιρεία εισάγει μια νέα κατηγορία που ονομάζεται Sportswear, η οποία προστίθεται στις δύο άλλες μεγάλες κατηγορίες της: την Adidas Performance και την Adidas Originals. 

Επιπρόσθετα, η γυναικεία αθλητική αγορά υπήρξε το επίκεντρο των περισσότερων λιανοπωλητών στίβου τα τελευταία χρόνια, καθώς το athleisure συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι εταιρείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την σημασία αυτής της δημογραφικής κατηγορίας. Έτσι, η Adidas μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε μια σειρά προϊόντων με επίκεντρο τις γυναίκες που ονομάστηκε Formotion.

Τέλος, η βιωσιμότητα είναι ο τελευταίος μεγάλος πυλώνας της στρατηγικής της Adidas, με την εταιρεία να σχεδιάζει να κάνει 9 από τα 10 προϊόντα της βιώσιμα μέχρι το 2025. Επί του παρόντος, η αναλογία αυτή είναι 6 βιώσιμα προϊόντα στα 10 προϊόντα της εταιρείας. Αυτές οι ενέργειες εφαρμόζονται παράλληλα με τους στόχους της εταιρείας για ουδέτερο αποτύπωμα στην λειτουργία της επιχείρησης μέχρι το 2025.

Με πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.