04 Ιαν 2025
READING

Πέντε τάσεις για το μέλλον της λιανικής

4 MIN READ

Πέντε τάσεις για το μέλλον της λιανικής

Πέντε τάσεις  για το μέλλον της λιανικής

Οι αγορές αλλάζουν όπως  και η συμπεριφορά των πελατών. Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες, όπως η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, έχουν μεταμορφώσει τη φύση των αγορών.Από τα βιώσιμα εμπορικά σήματα μέχρι τη χρήση του AI: εδώ είναι πέντε τάσεις που αλλάζουν την αγορά.

Το μέλλον είναι βιώσιμο

Ζούμε στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, ανακυκλώνουμε τα υλικά αντί να τα αφήνουμε να πεταχτούν στο τέλος της ζωής τους. Πρόκειται για μια επικείμενη τάση στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την Kresse Wesling από την πολυτελής μάρκα Elvis & Kresse. Η Wesling ξεκίνησε την επιχείρησή της ως τρόπο αντιμετώπισης ενός προβλήματος δέκα εκατομμυρίων τόνων το χρόνο στο Λονδίνο. Αυτό είναι το συνδυασμένο βάρος όλων των πυροσβεστικών σωλήνων που πρέπει να απορρίπτονται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα. Τους μετέτρεψε σε προϊόντα πολυτελείας και έτσι στην συνέχεια μείωσε τα δερμάτινα απόβλητα.

“Ένας τόνος δέρματος κοστίζει £ 410 για να θαφτεί στο έδαφος”, λέει. “Μετατρέψτε το στο σύστημά μας και αξίζει ένα προϊόν αξίας £ 100.000.” Η εταιρεία της Wesling είναι μια Certified B Corporation: ένας οργανισμός που πληροί ορισμένα πρότυπα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και σίγουρα πιστεύει ότι αυτές είναι οι εταιρείες του μέλλοντος.

Η καινοτομία θα βοηθήσει τους λιανοπωλητές να παραμείνουν στην επικαιρότητα

Οι έμποροι λιανικής πώλησης εξακολουθούν να είναι σύγχρονοι,  αλλά μπορούν να μείνουν πίσω από τις νέες προσδοκίες των πελατών, που πάσχουν από τη δυσκολία να λανσάρουν νέα προϊόντα αρκετά γρήγορα.Στο σημερινό κλίμα, η ταχύτητα είναι το μόνο που έχει σημασία.Τα νέα έργα παλαιότερα έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε ένα ή δύο χρόνια – τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ένα ή δύο τρίμηνα. Η λύση; Τεχνητή νοημοσύνη,  ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει πληροφορίες στους καταστηματάρχες για αποθέματα, οικονομικές προβλέψεις ή τεχνολογικές δεξιότητες.

Δεν θα χρειαστεί να σκεφτόμαστε πια τα μετρητά

Οι άνθρωποι αγαπούν να ξοδεύουν, αλλά συχνά μισούν την διαδικασία να πληρώσουν. Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύπλοκη και να πάρει πάρα πολύ. Η αυτοματοποίηση των πληρωμών σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις λεπτομέρειες πληρωμής που έχουν ήδη παράσχει σε τρίτους, σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.

Δείτε το Uber η το Amazon όπου οι χρήστες πληρώνουν χωρίς να χάνουν καθόλου χρόνο. Έχουν κάνει την πληρωμή αόρατη. Αυτή η απρόσκοπτη λειτουργία θα πρέπει να συμβαίνει όταν πληρώνουμε στο κατάστημα, όταν πληρώνουμε στο διαδίκτυο, όταν πληρώνουμε σε κάθε πιθανή κατάσταση.

Η μηδενική “τριβή” είναι η νέα νόρμα

Αν οι λιανοπωλητές του αύριο αποτύχουν να ακούσουν τις ανάγκες των καταναλωτών τους και το πιο σημαντικό, να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες προσδοκίες τους για μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών, αυτό θα είναι το τέλος των επιχειρήσεων τους. Επειδή στους καταναλωτές δεν αρέσουν οι “τριβές” – στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών που  εγκαταλείπουν την αγορά όταν ψάχνουν να αγοράσουν προκαλείται από κακή καταναλωτική εμπειρία.

Δεν είναι επειδή το λιανικό εμπόριο έχει χειροτερέψει.Είναι επειδή οι προσδοκίες αυξάνονται απίστευτα γρήγορα.Για να επιβιώσουν, οι εταιρείες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα πρότυπα που έχουν οριστεί για τους πελάτες από την κορυφαία μάρκα στον τομέα.

Δεν είναι το τέλος των φυσικών καταστημάτων

Τα  καταστήματα του μέλλοντος θα σταματήσουν να είναι τόποι καθαρής συναλλαγής, και θα γίνουν τόποι όπου οι έμποροι λιανικής πώλησης θα οικοδομούν μια σχέση με τους αγοραστές. Το μελλοντικό λιανικό εμπόριο μεταμορφώνεται από συναλλακτική σε σχεσιακή σχέση.Τα εμπορικά σήματα θα χρησιμοποιήσουν τον χώρο offline για να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για σύνδεση των ανθρώπων με τα προϊόντα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ψηφιακής μάρκας που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του φυσικού κόσμου είναι το The Dreamery by Casper στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία ύπνου άνοιξε ένα κατάστημα όπου οι καταναλωτές μπορούν να κλείσουν ένα υπνάκο 45 λεπτών για να δοκιμάσουν τα στρώματα πριν τα αγοράσουν. Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να διευκολύνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα προϊόν. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις ανάγκες των πελατών τους, αλλά η εστίαση στη δημιουργία σχέσεων με τους ανθρώπους θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασική μέριμνα για τα εμπορικά σήματα. Και ο φυσικός κόσμος είναι εκεί όπου θα συμβεί αυτό.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.