25 Απρ 2024
READING

Η σημασία των συνεργασιών με τα digital native brands

4 MIN READ

Η σημασία των συνεργασιών με τα digital native brands

Η σημασία των συνεργασιών με τα digital native brands

Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία θεωρείτο κανόνας απαράβατος ότι για να γίνει γνωστή μία εταιρεία στους καταναλωτές, έπρεπε να ενσωματωθεί σε ένα πολυκατάστημα. Όμως, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν εναλλακτικά κανάλια για να ανακαλύψουν τα νέα προϊόντα και τις καινούριες μάρκες απέδειξαν ότι ήταν δυνατή η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας μίας εταιρεία αποκλειστικά μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια.

Έτσι, η Nordstrom εντοπίζει πλέον μεγάλη αξία στη φιλοξενία των digital native brands μέσα στα καταστήματά της.Το πολυκατάστημα το 2012 έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του για τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές όταν πραγματοποίησε μια μειοψηφική επένδυση ύψους 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην Bonobos, μία direct to consumer εταιρεία ανδρικών ειδών ένδυσης. 

Από τότε, το πολυκατάστημα έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο δημοφιλείς direct to consumer μάρκες στον τομέα και συνεχίζει.

Εάν ο σκοπός είναι η επιβίωση, η διεύρυνση της πελατειακής της βάσης είναι το κλειδί

Το κύριο προφίλ των καταναλωτών του συγκεκριμένου πολυκαταστήματος εμπίπτει στα δημογραφικά στοιχεία της γενιάς των baby boomers. Έτσι, με σκοπό την επέκταση της καταναλωτικής της βάσης, η Nordstrom δημιούργησε αυτά τα είδη στρατηγικών συνεργασιών.Η γενιά Ζ και οι millennials έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται για τις εταιρείες που ενισχύουν σημαντικά την βιωσιμότητα, καθώς και εκείνες που προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Για το σκοπό αυτό, η Nordstrom έχει σφυρηλατήσει συνεργασίες με την Everlane και την Reformation, δύο εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την βιωσιμότητα στο DNA τους.Ωστόσο, το υψηλό κόστος της διαφήμισης και των ενεργειών του marketing που απαιτείται για την απόκτηση νεών πελατών στο Διαδίκτυο έχει ωθήσει τις direct to consumer να στραφούν στον κόσμο των φυσικών αγορών μέσω pop up stores, μόνιμων τοποθεσιών ή συνεργασιών με άλλους παραδοσιακούς λιανοπωλητές. 

Εκτός από τη Nordstrom, πολλοί λιανοπωλητές όπως η Walmart και η Target έχουν σφυρηλατήσει συμφωνίες με αντίστοιχες εταιρίες. Αλλά αυτό που μπορεί να προσφέρει η Nordstrom σε αυτές τις εταιρείες είναι η τοποθέτηση του ονόματος τους ανάμεσα σε μια εξαιρετικά επιμελημένη επιλογή προϊόντων.

Επειδή οι νεότεροι καταναλωτές είναι τόσο έμπειροι στις ηλεκτρονικές αγορές αγαθών, η προσέλκυση αυτών των αγοραστών στα φυσικά καταστήματά επιτρέπει στη Nordstrom να τους προσελκύσει επικεντρώνοντας την προσοχή της σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα: την εξυπηρέτηση πελατών.

Η Nordstrom κερδίζει έδαφος μέσα από την αποκλειστικότητα των προϊόντων

Ενώ η μεταφορά μίας δημοφιλούς direct to consumer εταιρείας σε ορισμένες φυσικές τοποθεσίες εκτιμάται ότι είναι αρκετή για να ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον και την κυκλοφορία των καταναλωτών, μερικές από τις συνεργασίες της έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας αποκλειστικά προϊόντα που πωλούνται μόνο μέσω της Nordstrom.Επί παραδείγματι, η Warby Parker το 2015 συνεργάστηκε με τη Nordstrom για ένα pop-up κατάστημα που λειτούργησε για έναν μήνα σε έξι από τα καταστήματά της. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η εταιρική συμφωνία αναφέρονταν στην πώληση συγκεκριμένων προϊόντων στο κατάστημα αυτό, η Warby Parker κυκλοφόρησε επίσης τέσσερα διαφορετικά στυλ γυαλιών ηλίου που θα πωλούνταν αποκλειστικά στη Nordstrom.

Είναι σαφές ότι η αίσθηση της αποκλειστικότητας ενισχύει το ενδιαφέρον για τους καταναλωτές και δημιουργεί μια αίσθηση αναγκαιότητας για τα προϊόντα των εκάστοτε εταιρειών. Επιπλέον, ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα.Τέλος, έχει καταστεί σαφέστερο ότι η σχέση της Nordstrom με τα ψηφιακά εγγενή εμπορικά σήματα έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για την συνολική στρατηγική της.

Μετά την πανδημία οι συνεργασίες θα είναι κρίσιμες για την επιστροφή των καταναλωτών πίσω στα καταστήματα

Η Nordstrom επλήγη ιδιαίτερα σκληρά όταν η πανδημία ξεκίνησε να εξαπλώνεται. Όπως και πολλοί άλλοι λιανοπωλητές, αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματά της την άνοιξη. Εξαιτίας αυτού, η κυκλοφορία των καταναλωτών στα καταστήματά της υποχώρησε κατά 98,3% και κατά 93,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και τον Μάιο, αντίστοιχα. Καθώς τα καταστήματα ξανάνοιξαν, η κυκλοφορία βελτιώθηκε ελαφρώς αλλά συνέχισε να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. 

Επιπλέον, η εταιρεία προμηθεύεται σε μεγάλο βαθμό ενδύματα, μια κατηγορία που έχει αντιμετωπίσει σημαντική πτώση από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές είχαν λιγότερη ανάγκη να αγοράσουν ρούχα για την εργασία τους και άλλες ειδικές περιπτώσεις. Εντούτοις, καθώς το εμβόλιο εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι καταναλωτές αρχίζουν να σχεδιάζουν ξανά την επιστροφή στην κανονικότητα. Η εύρεση τρόπων για την προσέλκυση των αγοραστών πίσω στα καταστήματα θα γίνει όλο και πιο σημαντική για τη Nordstrom και πλαίσια αυτής της επιστροφής θεωρείται ότι θα παίξει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο η σύναψη νέων συνεργασιών.

Με πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.