25 Απρ 2024
READING

Η πλειονότητα των καταναλωτών αναζητά την ποικιλομορφία και την ολική ενσωμάτωση στις ψηφιακές διαφημίσεις

3 MIN READ

Η πλειονότητα των καταναλωτών αναζητά την ποικιλομορφία και την ολική ενσωμάτωση στις ψηφιακές διαφημίσεις

Η πλειονότητα των καταναλωτών αναζητά την ποικιλομορφία και την ολική ενσωμάτωση στις ψηφιακές διαφημίσεις

Η πλειονότητα των καταναλωτών (71%) αναμένει ότι οι εταιρείες θα προωθούν και θα υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και το inclusivity στις ψηφιακές διαφημίσεις τους, αλλά περισσότεροι από τους μισούς (54%) δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται πλήρως στις διαδικτυακές διαφημίσεις, σύμφωνα με μία μελέτη που κυκλοφόρησε το Facebook.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εκτιμάται ότι είναι πιο πιστοί σε εταιρείες που υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και το inclusivity στην ηλεκτρονική διαφήμιση (59%) και προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους από αυτές τις εταιρείες (59%). Ακόμη, μία μετα-ανάλυση των μελετών διαπίστωσε ότι οι ηλεκτρονικές καμπάνιες με περισσότερο ολιστική προσέγγιση ως προς την εκπροσώπηση της διαφορετικότητας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Επιπλέον, τα ευρήματα του Facebook επιβεβαιώνουν ότι η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στη διαδικτυακή διαφήμιση μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις με τους καταναλωτές και να προσφέρουν καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους και να μην εκπροσωπούν την ποικιλομορφία. 

Η  συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Geena Davis και βασίστηκε σε μια έρευνα 1.200 ατόμων, μια ανάλυση 1.022 διαφημίσεων βίντεο στο Facebook με παγκόσμια εμβέλεια και άλλων αντίστοιχων στοιχείων.

Η έρευνα του Facebook, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των διαφημίσεων με βίντεο στην πλατφόρμα του, καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές θέλουν να εκπροσωπούνται και να βλέπουν την ποικιλομορφία και υψηλά επίπεδα κοινωνικής ενσωμάτωσης στη διαδικτυακή διαφήμιση όσον αφορά ζητήματα όπως η καταγωγή, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κ.ά. Μάλιστα, σε μία σχετική ανάρτηση της η εταιρεία σημείωσε ότι ενώ η προηγούμενη έρευνα εξέτασε την ποικιλομορφία στην παραδοσιακή διαφήμιση, η υπό εξέταση μελέτη ήταν μία από τις πρώτες προσπάθειες που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διαφήμιση.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναζητούν έντονα την ποικιλομορφία και την ολιστική εκπροσώπηση όλων των ομάδων στις διαφημίσεις — και προτιμούν, μάλιστα, τα εμπορικά σήματα που συμπεριφέρονται αναλόγως — η έρευνα διαπίστωσε ότι οι διαφημίσεις στο Διαδίκτυο εξακολουθούν να υπόκεινται σε ψευδείς ή υποκριτικές δηλώσεις και ότι οι ποικίλες κοινωνικές ομάδες υπό-εκπροσωπούνται. 

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες θεωρείται ότι είναι κατά 14 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν με αποκαλυπτικά ρούχα και είναι σχεδόν 7 φορές πιο πιθανό να αντικειμενοποιηθούν οπτικά ή λεκτικά. Στην αντίπερα όχθη, οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να παρουσιάζονται ως θυμωμένοι (2,4 φορές) και λιγότερο πιθανό να εμφανίζονται ως ευτυχισμένοι (1,4 φορές). Εν τω μεταξύ, τα άτομα με αναπηρίες και τα μέλη της κοινότητας LGBTQ+ υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις online διαφημίσεις, στο 1,1% και στο 0,3%, αντίστοιχα.

Το Facebook επισημαίνει επίσης μια νέα καμπάνια από το Pure Leaf, ένα iced tea που ανήκει στην PepsiCo και το Lipton της Unilever, ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών. Πιο αναλυτικά, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Pure Leaf κυκλοφόρησε το «No is Beautiful» σποτ για να ωθήσει τις σύγχρονες γυναίκες να μην συμβιβάζονται και να μην υποκύπτουν στα κοινωνικά στερεότυπα.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα όταν οι παραπάνω ενέργειες πραγματώνονται αυξάνεται και το επίπεδο πιστότητας των καταναλωτών. Η πλειονότητα των καταναλωτών αναφέρει ότι προτιμά τέτοιου είδους εταιρείες και μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε χιλιάδες προσομοιώσεις διαπίστωσε ότι οι διαφορετικές διαφημίσεις έχουν υψηλότερες αποδόσεις, με περισσότερο από το 90% των προσομοιώσεων να δείχνουν ότι η διαφορετική εκπροσώπηση ήταν μία αρκετά κερδοφόρα στρατηγική. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλομορφία και η κοινωνική εκπροσώπηση όλων των ομάδων στις διαδικτυακές διαφημίσεις οφείλουν να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εκάστοτε εταιρείας. 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.