18 Απρ 2024
READING

Η αγορά της προσιτής πολυτέλειας στην Κίνα είναι μια μεγάλη ευκαιρία

4 MIN READ

Η αγορά της προσιτής πολυτέλειας στην Κίνα είναι μια μεγάλη ευκαιρία

Η αγορά της προσιτής πολυτέλειας στην Κίνα είναι μια μεγάλη ευκαιρία

Το γεγονός ότι η Κίνα έχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη, μια εμμονή με τη καινοτομία και την αύξηση των δαπανών σε πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας καθιστά την προσιτή πολυτέλεια μια ιδανική και μεγάλη αγορά.  

Η προσιτή πολυτέλεια είναι δύσκολο να οριστεί και έχει μια ευρύτητα αφού πολλές μάρκες που τοποθετούνται ως premium χωρίς να είναι πάρα πολύ ακριβές μπορούν να έχουν θέση σε αυτή την αγορά.Οι περισσότεροι συμφωνούν σε ένα σημείο, πως είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την Κίνα συνολικά η ανάπτυξη μιας τέτοιας αγοράς αλλά ακόμη περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι εταιρείες που θα πάρουν μερίδια σε μια τέτοια μεγάλη αγορά.

Η αγορά της προσιτής πολυτέλειας έχει τεράστιες δυνατότητες και πιθανότατα θα αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον, αν και αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο μέγεθος που αναμενόταν.Προηγήθηκε η δημιουργία μιας μεγάλης μεσαίας τάξη που πλησιάζει τα 300 εκ. ανθρώπους και ένα μέρος από αυτή την μεσαία τάξη μπορεί τώρα να αγοράσει προϊόντα από μάρκες που τοποθετούνται ως προσιτή πολυτέλεια.

Η Bain & Company εκτιμά ότι η προσιτή πολυτέλεια ανήλθε σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κίνα το 2020, αυξημένη κατά 10% το 2019. Η ανάπτυξη ήταν μέτρια σε σύγκριση με την αγορά πολυτελείας στο σύνολό της, η οποία αυξήθηκε 45% στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι αξιοσημείωτο μια χρονιά που οι λιανοπωλητές και τα brands αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19.

Μαζί με ολόκληρο τον τομέα της πολυτέλειας, η προσιτή πολυτέλεια επωφελήθηκε από τη γρήγορη ανάκαμψη που είχε η Κίνα από την πανδημία Covid-19, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.Στην Κίνα, η μεσαία τάξη αναπτύσσεται ραγδαία και οι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα και βρίσκεται στο ίδιο σημείο με την αγορά προσιτής πολυτελείας στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επιπλέον, στην Κίνα υπάρχει η επιθυμία των ανθρώπων να ξοδέψουν κάποια χρήματα ώστε να να γίνουν μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, κάτι που δεν βλέπουμε να υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης στην Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το 45% των κινεζικών νοικοκυριών έως το 2027 ενώ συγκριτικά, οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές δεν έχουν δει σχεδόν καθόλου αύξηση εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας μια μεταστροφή στην “γρήγορη” μόδα και στις μειωμένες τιμές. 

Η ευκαιρία να υπάρχει προσιτή πολυτέλεια στην Κίνα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Υπάρχει μια μεγάλη νέα γενιά πελατών και ένας αυξανόμενος πληθυσμός μεσαίας τάξης που έχουν όρεξη για brands, τα οποία έχουν μια ισορροπία μεταξύ της τιμής, του σχεδιασμού και της ποιότητας.

Οι δυνατότητες των κινεζικών πόλεων χαμηλότερης βαθμίδας και οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης για πρώτη φορά αποτελούν σταθερούς οδηγούς για την κατηγορία.Η Bain & Company, αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί νέοι καταναλωτές που πλησιάζουν προς την προσιτή πολυτέλεια οι οποίοι ενώ βρίσκονται χαμηλότερα οικονομικά αναζητούν πολύ δημιουργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πιο προσιτές τιμές.

Η ανάπτυξη της αγοράς μεταπώλησης για αυθεντικά εμπορικά brands θα μπορούσε επίσης να περιορίσει το χάσμα τιμών μεταξύ προσιτών και αυθεντικών brand πολυτελείας.Οι πολυτελείς μάρκες έχουν γίνει πιο περιεκτικές στην προσφορά των προϊόντων τους, εισάγοντας κατηγορίες όπως αθλητικά παπούτσια και ρούχα. Ένα βασικό γεγονός που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Singles Day του περασμένου έτους, σχεδόν όλες οι κορυφαίες μάρκες στο Tmall ήταν μάρκες προσιτής πολυτελείας.

Οι προσιτές μάρκες μπορεί να έχουν πλεονέκτημα έναντι της υψηλής πολυτέλειας στην Κίνα, λόγω της ικανότητας τους να πειραματίζονται με νέες κοινωνικές πλατφόρμες και να υιοθετούν ψηφιακές καινοτομίες χωρίς τον περιορισμό που προβάλλουν πολλές μάρκες πολυτελείας.Οι μάρκες προσιτής πολυτελείας γνωρίζουν ότι η Κίνα είναι μια τεράστια ομοιογενής ομάδα ανθρώπων και αυτό τους δίνει περισσότερο χώρο για να αντιμετωπίσουν την ευκαιρία στην Κίνα.

Μια σημαντική πρόκληση για τις μάρκες προσιτής πολυτελείας είναι η προσέλκυση νεότερων καταναλωτών. Η αφήγηση και ο σκοπός ενός brand είναι το κλειδί για την προσέλκυση καταναλωτών Gen Z και, μάλιστα, όλων των ηλικιακών ομάδων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.