Είναι γεγονός ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται έχει οδηγήσει σε ένα θεμελιώδες σύνολο αλλαγών στην ιστορία του χώρου εργασίας μας: διαρθρωτικές, οργανωτικές, λειτουργικές και κοινωνικές.Έτσι, κρίνεται περισσότερη σημαντική από ποτέ η δυνατότητα των εργαζομένων να προσαρμόζονται και να αφομοιώνουν τις αλλαγές. Φυσικά, για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει πρώτα να υπάρχει η αντίστοιχη γνώση των αλλαγών και των νέων συνθηκών.
Η πενθήμερη εργασία στο προσκήνιο
Οι πρόγονοι του ανθρωπίνου είδους χρειάζονταν περίπου δύο ημέρες για να κυνηγήσουν ένα μαμούθ ή μια τίγρη. Στη συνέχεια, για τις επόμενες πέντε ημέρες, δεν ασχολούνταν με κάτι και απλά απολάμβαναν την λεία τους. Σήμερα, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο: εργαζόμαστε για πέντε ημέρες και καθόμαστε τις δύο.
Αλλά γιατί πέντε ημέρες; Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα πριν, ένας μύλος στην Νέα Αγγλία αποφάσισε να παύει την λειτουργία του τα Σάββατα, δίνοντας στους Εβραίους εργάτες την ευκαιρία να ξεκουράζονται το Σάββατο τους, όπως και οι Χριστιανοί συνεργάτες τους τις Κυριακές. Στη συνέχεια, το 1926, ο Henry Ford αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι θα ήταν πιο παραγωγικοί εάν είχαν δύο ημέρες ξεκούρασης και δεν δούλευαν περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα. Ακόμη, το εργοστάσιο μείωσε τις ώρες διατηρώντας παράλληλα στα ίδια επίπεδα την αμοιβή των εργαζομένων. Επιπλέον, το 1938, το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο περί δίκαιων εργασιακών προτύπων, περιορίζοντας την εβδομάδα εργασίας σε 44 ώρες, και το 1940, τροποποίησε τον κανονισμό στις 40 ώρες εργασίας.
Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η πενθήμερη εργασία εβδομαδιαίως δεν ταιριάζει πια στον 21ο αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μία τάση σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προς την τετραήμερη εργασία εβδομαδιαίως, συμπεριλαμβανομένων δύο ημερών στο γραφείο και δύο εξ αποστάσεως. Φυσικά, μπορεί αυτό το πρότυπο να μην λειτουργεί για όλες τις εργασίες αλλά αναμφισβήτητα αφορά σε μία τάση που θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού της εργασίας.
Καθορισμός των αποτελεσμάτων και όχι του χρόνου εργασίας
Όπως ακριβώς έκανε Henry Ford, ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε πότε ακριβώς οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί και πότε δεν είναι. Ενώ παράλληλα μετακινούμαστε προς μια τετραήμερη εργασία εβδομαδιαίως, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε στην αύξηση των ωρών ανά ημέρα για να ανακτήσουμε τον ψυχαναγκασμό των 40 ωρών εργασίας.
Εάν καθοριστούν σωστά τα επιθυμητά αποτελέσματα αντί του απαιτούμενου χρόνου για την εκπλήρωση αυτών, τότε το περιβάλλον εργασίας θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό. Άλλωστε, ποιος είναι ο στόχος εδώ, ο χρόνος ή τα αποτελέσματα;
Προς ένα ισότιμο μισθολογικά περιβάλλον εργασίας
Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics , περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί – το ήμισυ δηλαδή του εργατικού δυναμικού – αφορά σε εργαζομένους που αμείβονται με την ώρα. Αν και αυτό ταιριάζει σε μερικούς λόγω των ιδιαίτερων ρυθμών της καθημερινότητας, οι εργαζόμενοι με την ώρα απολαμβάνουν λιγότερα οφέλη, όπως ο αμειβόμενος χρόνος για τη φροντίδα των παιδιών, οι διακοπές μετ’ αποδοχών και άλλα προνόμια. Σε γενικές γραμμές, ένας δίκαιος χώρος εργασίας είναι σαφώς καλύτερος. Έτσι, ο σχεδιασμός ενός ισότιμου μισθολογικά χώρου εργασίας είναι καθήκον των εργοδοτών και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει καρπούς.
Τεχνολογία: ένα λειτουργικό και όχι στρατηγικό πλεονέκτημα
Κατά την πρώτη κυκλοφορία μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας – όπως το Διαδίκτυο, τα εμβόλια ή η επαυξημένη πραγματικότητα – μια τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Βέβαια, μπορεί στην αρχή να είναι οι καινοτόμοι και οι πρώτοι υιοθετούντες που επωφελούνται από αυτήν, αλλά σταδιακά αυτή η τεχνολογία γίνεται ευρέως διαδεδομένη και στη συνέχεια δεν επηρεάζει πια αυτό που κάνουν οι εταιρείες, αλλά το πώς το κάνουν.
Σε γενικές γραμμές κρίνεται σκόπιμο να μην συγχέουμε τη στρατηγική και τη λειτουργία. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν εμμονή για το πόση τεχνολογία και πόσες καινοτομίες υιοθετούν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλες πτυχές της ζωής μας, η περίσσεια αποκρύπτει τον σκοπό.
Ποιότητα στον οργανωτικό σχεδιασμό
Ο σωστός οργανωτικός σχεδιασμός αναδείχθηκε μέσα από την κρίση ως βασικό κλειδί για την ομαλή ροή των επιχειρηματικών λειτουργιών.Οι περιγραφές των θέσεων εργασίας, τα προσόντα και οι απαιτήσεις της εργασίας είναι ένα σύνολο πραγμάτων που έχει συγκεντρώσει την ανησυχία των ειδικών, αλλά το πώς ακριβώς σχεδιάζονται αυτές οι θέσεις εργασίας – και το πώς σχεδιάζονται με σκοπό να συνταιριάζονται σωστά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της εργασίας και του περιβάλλοντος και αυτή η ποιότητα έχει πλέον περισσότερη αξία από ποτέ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.