27 Απρ 2024
READING

Οι αερομεταφορές κερδίζουν έδαφος όσο παρακωλύονται οι θαλάσσιες μεταφορές

3 MIN READ

Οι αερομεταφορές κερδίζουν έδαφος όσο παρακωλύονται οι θαλάσσιες μεταφορές

Οι αερομεταφορές κερδίζουν έδαφος όσο παρακωλύονται οι θαλάσσιες μεταφορές

Η συμφόρηση στα λιμάνια έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να μην επιλέγουν τη θαλάσσια μεταφορά υπέρ των αεροπορικών μεταφορών για να αποκτήσουν πιο γρήγορα τα δημοφιλή ή εποχιακά προϊόντα που επιθυμούν στα ράφια των καταστημάτων τους. Ωστόσο, μπορεί τα αεροπορικά μεταφορικά να είναι ακριβότερα από το μεταφορικό κόστος για τις θαλάσσιες αποστολές, αλλά εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Ενώ οι αερομεταφορές σημείωσαν μία περίοδο μεταβλητότητας τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οδηγώντας σε μία αύξηση κατά 400% μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου 2020, η μεταφορά δια θαλάσσης έχει καταστεί δυσχερής για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας την αερομεταφορά μία πιο βιώσιμη επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, η συμφόρηση στα λιμάνια αναμένεται να εξασθενίσει καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο εμβολιάζονται κατά του κοροναϊού. Ωστόσο, έως στιγμής μόλις ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων έχουν εμβολιαστεί, αλλά τα λιμάνια ασκούν πιέσεις σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης για περισσότερα εμβόλια με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης.

Αναμονή για τις αποβάθρες

Ο μέσος χρόνος κατά τον οποίο ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέρασε αγκυροβολημένο έξω από την αποβάθρα τις τελευταίες εβδομάδες σε λιμάνια στην Βόρεια Αμερική ήταν πάνω από 7,5 ημέρες πριν το εμπόρευμα μπορέσει να κατευθυνθεί προς την χώρα και τους παραλήπτες.

Έτσι, η συμφόρηση στα λιμάνια έχει προσθέσει σημαντικό κόστος στη ναυτιλία γεγονός που κάνει τα αεροπορικά φορτία, τα οποία είναι συνήθως πιο δαπανηρά, να φέρονται ως μία συμφέρουσα εναλλακτική, ειδικά όταν συνυπολογίζεται ο χρόνος που εξοικονομείται. Οι τιμές στις αεροπορικές μεταφορές έχουν επίσης μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή μιας αεροπορικής αποστολής 250 κιλών που ταξιδεύει από την Κίνα στις ΗΠΑ μειώθηκε περίπου 36%. Με άλλα λόγια, οι αερομεταφορές αποτελούν πλέον μια πιο δελεαστική επιλογή, τόσο από την άποψη της χωρητικότητας όσο και από την σκοπιά των χρόνων διέλευσης.

60 έως 75 ημέρες

Η μεταφορά δια θαλάσσης χρειάζονταν 20 με 30 ημέρες για τις υπερπόντιες μεταφορές πριν από την πανδημία αλλά πλέον χρειάζεται περίπου 60 έως 75 ημέρες ενώ η αντίστοιχη αεροπορική μεταφορά διαρκεί τρεις με πέντε ημέρες και είναι σαφές ότι αυτή η διαφορά στον χρόνο παράδοσης θα έχει σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις. 

Επιπλέον, φαίνεται ότι ακόμα και τα ογκώδη τεχνολογικά προϊόντα που μέχρι πρότινος αποστέλλονταν δια θαλάσσης έχουν μετατοπιστεί προς τις αεροπορικές μεταφορές.

Εποχιακές παραδόσεις

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο προσανατολισμός προς την αεροπορική μεταφορά πυροδοτήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων: εταιρείες με στενό εποχιακό περιθώριο για την πώληση προϊόντων και βιομηχανίες που βασίζονται στην παραγωγή σε συγκεκριμένες εποχιακές περιόδους.Έτσι, οι εταιρείες αποφασίζουν για τα προϊόντα που αποστέλλονται αεροπορικά με βάση την καθορισμένη ημερομηνία λιανικής πώλησης και τις προσδοκίες των καταναλωτών, ούτως ώστε να λειτουργούν με συνέπεια απέναντι στις υποσχέσεις τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.