Πτώση 70% στην κερδοφορία της Inditex, μητρικής των Zara, το 2020

Η πανδημία επηρέασε και τον όμιλο της Inditex στην οποία ανήκουν τα Zara, Stradivarious, Massimo Dutti όπως και άλλα brands.Το 2020 η εταιρεία έκλεισε τα καταστήματα της για μεγάλη χρονική περίοδο στις χώρες που έχει παρουσία και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της.Η ιδιοκτήτρια των Zara, Inditex, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη έκαναν βουτιά 70% το 2020, και διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ, σε μια μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.

Τα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου μειώθηκαν 53% στα 435 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδουΠερίπου το 15% των καταστημάτων της παγκοσμίως παραμένουν κλειστά εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Inditex.

Όμως η εταιρεία πριν από την πανδημία είχε σχεδιάσει στρατηγική αλλαγή και ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού εμπορίου και αυτό την ωφέλησε αφού τα έσοδα από τις online πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 77% και αποτέλεσαν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων το προηγούμενο έτος. Η Inditex πέτυχε τον στόχο της για πραγματοποίηση του 25% των εσόδων της από το ηλεκτρονικό εμπόριο δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματίσει, καθώς οι πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών.

Ο όμιλος επένδυσε περισσότερα από τους ανταγωνιστές της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και μπορεί να παραδώσει ενδύματα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.Η ισπανική εταιρεία ενδυμάτων, με 6.829 καταστήματα παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις το 2020 μειώθηκαν 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 20,4 δισ. ευρώ.

Είναι δεδομένο ότι η αγοράς της μόδας επηρεάστηκε πάρα πολύ και ειδικά η αγορά της “γρήγορης” μόδας όπως αποκαλείται αφού πολλοί καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν ως προτεραιότητα την βιωσιμότητα.Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν εταιρείες όπως τα Zara και τα H&M είναι η μεγάλη παραγωγή ρούχων η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεν χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους οι οποίοι πλέον φορούν πολύ λιγότερες φορές τα ρούχα που αγοράζουν.Η επιβάρυνση στο περιβάλλον από την μεγάλη παραγωγή είναι σημαντική και αυτό που προτείνεται από την κοινωνία είναι η κυκλική οικονομία και η βιωσιμότητα και στην αγορά της μόδας.