25 Απρ 2024
READING

Η οικονομία της Κίνας τείνει να γίνει η κυρίαρχη οικονομική δύναμη στον κόσμο 

4 MIN READ

Η οικονομία της Κίνας τείνει να γίνει η κυρίαρχη οικονομική δύναμη στον κόσμο 

Η οικονομία της Κίνας τείνει να γίνει η κυρίαρχη οικονομική δύναμη στον κόσμο 

Η Κίνα σε γενικές γραμμές φαίνεται να επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία του κοροναϊού του 2020, αφού συνιστά την μόνη σημαντική οικονομία στον κόσμο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings πρόκειται να κατακτήσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά μέχρι το 2028 — περίπου δύο χρόνια, δηλαδή, νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν.

Η ταχεία καταστολή του ιού επέτρεψε στα εργοστάσια να ξαναρχίσουν την παραγωγή καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζονταν να εμποδίσει την εξάπλωση με απανωτά περιοριστικά μέτρα, ενώ μια έκρηξη στον τομέα των εξαγωγών για τα πάντα, από τις μάσκες μέχρι τους φορητούς υπολογιστές, βοήθησε ουσιαστικά στην τροφοδότηση της ανάκαμψης.

Η πρόωρη έξοδος της Κίνας από τις περιοριστικές συνθήκες και η επακόλουθη ανάκαμψη έχουν εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους: ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο αποδέκτη άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο το 2020, ενώ για πρώτη φορά ο κατάλογος Fortune 500 των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο με βάση τα έσοδα τους περιείχε περισσότερες επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, από ό, τι επιχειρήσεις των ΗΠΑ. 

Επιπλέον, η Κίνα διαδραματίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και, οι δανεισμοί της Κίνας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ανταγωνίζεται τώρα την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Μερικά νούμερα που παρατίθενται εδώ μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη και αποδοτικότερη παρουσίαση της κατάστασης: 

  • Η Κίνα διέθετε μερίδιο  14,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 σε σχέση με το 9,2% που κατείχε το 2010
  • Στην λίστα Fortune 500 το 2020 υπήρχαν 124 κινεζικές εταιρείες, έναντι των 121 που είχαν ως έδρα τις ΗΠΑ
  • Με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας βρίσκεται στο 71,4%  σε σύγκριση με τις ΗΠΑ 

Ποια σημασία έχουν αυτές οι εξελίξεις;

Η παγκόσμια άνοδος της Κίνας έχει μεγαλύτερη σημασία για τους εξαγωγείς βασικών προϊόντων και βιομηχανικών αγαθών σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα, οι οποίες βασίζονται στη χώρα ως μία ιδιαίτερα κρίσιμη αγορά. Ακόμη και εντός των οικονομιών που δεν βασίζονται ιδιαίτερα στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων όπως η σόγια μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων.

Για τις διεθνείς επιχειρήσεις η Κίνα είναι ένας άσσος στο μανίκι τους εξαιτίας της τεράστιας καταναλωτικής της αγοράς. Τόσο η General Motors όσο και η Volkswagen πωλούν πλέον περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα κάθε χρόνο από ό, τι στις χώρες όπου εδρεύουν, ενώ οι επιχειρήσεις από την Starbucks έως την Ralph Lauren ανέφεραν ισχυρές πωλήσεις εντός της Κίνας πέρυσι, καθώς οι εγχώριες αγορές τους εξασθενούσαν.

Η αυξανόμενη οικονομική κρίση της Κίνας έχει μεταφραστεί σε αυξημένη πολιτική επιρροή σε ποικίλους θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Πεκίνο προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσει τη σημασία της κινεζικής αγοράς σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές διαμάχες, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τις εισαγωγές από τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Έχει επίσης δημιουργήσει αντιπάλους,  σε ιδρύματα που κυριαρχούν στις ΗΠΑ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και ενίσχυσε τον δανεισμό σε αναπτυσσόμενα έθνη μέσω προγραμμάτων όπως η πρωτοβουλία «Belt and Road», η οποία έχει γίνει αντικείμενο έντονου ελέγχου καθώς οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η ενισχυμένη πολιτική επιρροή της Κίνας σε έναν κόσμο μετά την πανδημία θα αυξήσει πιθανώς την ένταση της συζήτησης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με το Πεκίνο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλονται υψηλούς δασμούς, και ορισμένοι αμερικανοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ακόμα και την πλήρη οικονομική «αποσύνδεση» από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν επιδιώξει στενότερες εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις. Εν κατακλείδι, είτε η οικονομία της Κίνας ξεπεράσει τις ΗΠΑ είτε όχι μέχρι το 2028 είναι αδιαμφισβήτητο ότι η δύναμη και η επιρροή της συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.