25 Απρ 2024
READING

Η Birkenstock πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της στον Bernard Arnault της LVMH

4 MIN READ

Η Birkenstock πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της στον Bernard Arnault της LVMH

Η Birkenstock πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο της στον Bernard Arnault της LVMH

Οι δύο κληρονόμοι μίας εκ των πλέον γνωστών εταιρειών υποδημάτων της Γερμανίας θεωρούνται πλέον δισεκατομμυριούχοι αφού συμφώνησαν να πουλήσουν το πλειοψηφικό μερίδιο της Birkenstock σε μια ομάδα ιδιωτών που υποστηρίζεται οικονομικά από τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Alex και ο Christian Birkenstock “αξίζουν” πλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας μετά την συγκέντρωση των 4,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων  που συνεπάγεται η πώληση έως και του 70% της επιχείρησης στην L Catterton, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Bernard Arnault, τον δισεκατομμυριούχο Διευθύνοντα Σύμβουλο της LVMH και την οικογένειά του.

Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, η οποία δήλωσε ότι τα δύο αδέλφια, οι οποίοι κατέχουν ίσα μερίδια στην εταιρεία, θα πουλήσουν περισσότερο από το ήμισυ της εταιρείας και θα παραμείνουν μέτοχοι με μειοψηφικό μερίδιο μόλις ολοκληρωθεί η πώληση και η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel ανέφερε ότι οι αδελφοί θα πουλήσουν περίπου το 60% με 70%, ενώ ο όμιλος αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Μάλιστα, ο Στέφαν, ο τρίτος αδελφός της οικογένειας είχε ήδη πουλήσει το μερίδιό του από το 2013. Για την ιστορία, τα αγαπημένα παπούτσια  των χίπις και όχι μόνο παρασκευάζονται από την συγκεκριμένη οικογένεια για σχεδόν 250 χρόνια. Τα εκκλησιαστικά αρχεία από τη γερμανική πόλη Langen-Bergheim αναφέρουν τον Johann Adam Birkenstock το 1774 ως τον τσαγκάρη του οποίου οι μακρινοί απόγονοι άνοιξαν δύο καταστήματα υποδημάτων στην κοντινή Φρανκφούρτη και άρχισαν να κατασκευάζουν και να πωλούν παπούτσια με εύκαμπτα πέλματα, των οποίων οι καμάρες ήταν ανατομικές και όχι επίπεδες παρέχοντας έτσι πρόσθετη στήριξη.

Η ζήτηση για τα παπούτσια ήταν τόσο μεγάλη που μεταφέρθηκε σε ένα πολύ μεγαλύτερο εργοστάσιο το 1925 για να ενισχύσει την παραγωγή. Τότε, ο Carl Birkenstock εντάχθηκε στην επιχείρηση ως έφηβος και προσπαθώντας να καθιερωθεί στους κύκλους της ποδιατρικής, εξέδωσε ένα βιβλίο σχετικά με το τι χρειαζόταν για να δημιουργήσει άνετα υποδήματα και να προωθήσει ένα υγιές βάδισμα.

Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει τα δημοφιλή σανδάλια της στη δεκαετία του 1960, υπό την διοίκηση από τον γιο του Carl Birkenstock, τον Karl. Το πρώτο στυλ που κυκλοφόρησε και έφερε τον τίτλο Madrid  διέθετε ένα βαθύ και εύκαμπτο πέλμα από φελλό και λάτεξ και προωθήθηκε εν αρχή ως παπούτσι που θα μπορούσε να φορεθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η εταιρεία άρχισε να πουλάει παπούτσια και στις ΗΠΑ το 1966, αφότου ένας πελάτης της που χρησιμοποιούσε ήδη τα παπούτσια για να τον βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου των ποδιών του άρχισε να τα διανέμει σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Τα τρία αδέλφια πήραν τον έλεγχο από τον πατέρα τους το 2002, αλλά στην αρχή αυτή η κίνηση δεν απέδωσε καρπούς. Μετά από αρκετές δεκαετίες κάτω από το τιμόνι ενός μόνο ηγέτη, κάθε αδελφός είχε διαφορετικά οράματα και αγωνίστηκαν αρκετά για να διαχειριστούν τις δεκάδες ανταγωνιστικές θυγατρικές που ο πατέρας τους είχε δημιουργήσει για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών όπως η κατασκευή και η διανομή των παπουτσιών.

Μάλιστα, για να γίνει λίγο πιο κινηματογραφικό το οικογενειακό δράμα, η πρώην σύζυγος του Christian, η Susanne ξεκίνησε να λειτουργεί μια αντίπαλη εταιρεία παπουτσιών το 2003 μετά από 16 χρόνια γάμου και δύο παιδιά. Έφερε τον τίτλο, Beautystep, κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως ένα παπούτσι σχεδιασμένο από την Susanne Birkenstock και διατείνονταν ότι έκανε αυτούς που τα φορούσαν να αισθάνονται ότι περπατούσαν στην παραλία, αφού ήταν σχεδιασμένο για να τεντώνει τους μύες των ποδιών και να προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Ακολούθησε μία έντονη δικαστική μάχη, ενώ το δικαστήριο τελικά αποφάσισε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει η Susanne να  πουλάει τα παπούτσια της, αρκεί να μην εμφανίζει το επώνυμο της οικογένειας.

Το 2013, οι αδελφοί αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ο Stephan Birkenstock πώλησε το μερίδιό του στους δύο αδελφούς του και πιθανότατα κέρδισε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα αναφερόμενα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας για παρόμοιες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες την εποχή εκείνη. Στην συνέχεια, οι ηγέτες της εταιρείας προέβησαν σε κάποιες συστηματικές ενέργειες με σκοπό την αλλαγή της ομάδας διαχείρισης. 

Η νέα ομάδα διαχείρισης μετέτρεψε γρήγορα τις 38 ξεχωριστές οντότητες της εταιρείας σε μια πιο εξορθολογισμένη και συνεκτική δομή: επέκτεινε την παραγωγή, προσέλαβε περισσότερους πωλητές και άρχισαν να προσφέρει τα ογκώδη παπούτσια σε πιο έντονα χρώματα και στυλ, γεγονός που τους βοήθησε να κερδίσουν τους celebrities και τους Millennials που ενδιαφέρονταν για ένα πιο άνετο και καλαίσθητο λουκ. 

Επιπλέον, οι πωλήσεις αυξάνονταν κατά διψήφια νούμερα κάθε χρόνο, φτάνοντας τελικά στα 870 εκατομμύρια δολάρια (721 εκατομμύρια ευρώ) το 2019.Σήμερα, τα Birkenstocks πωλούνται σε περισσότερες από 100 χώρες και η εταιρεία απασχολεί 4.300 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνο το 2019 πώλησε περίπου 24 εκατομμύρια ζεύγη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.