28 Οκτ 2024
READING

Το χρονοδιάγραμμα της «σύγκρουσης» μεταξύ της Apple και του Facebook

4 MIN READ

Το χρονοδιάγραμμα της «σύγκρουσης» μεταξύ της Apple και του Facebook

Το χρονοδιάγραμμα της «σύγκρουσης» μεταξύ της Apple και του Facebook

Η Apple και το Facebook διατηρούν ανοιχτή μία δημόσια αντιδικία εδώ και καιρό σχετικά πάνω με τα νέα χαρακτηριστικά για την προστασία της ιδιωτικότητας από την Apple στο iOS 14-η οποία θα μπορούσε να επιφέρει συνέπειες για το Facebook. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο και τα πλεονεκτήματα των διαφημίσεων Facebook για τις μικρές επιχειρήσεις.

Το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple, το iOS 14, που εισήχθη τον Ιούνιο, απαιτεί από τις εφαρμογές να ζητούν την άδεια των χρηστών να τις παρακολουθούν, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση τις βάσεις των δεδομένων. Μάλιστα, το Facebook δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να περιορίσει την δεξαμενή του διαφημιστικού του δικτύου ακροατηρίων τους κατά 50% και παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει περισσότερο τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. 

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι το Facebook είναι πιο πιθανό να βασίζεται στη στοχοθετημένη διαφήμιση, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού, ενώ αντίθετα η Apple στηρίζεται στη φήμη της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Παρακάτω δίνεται ένα χρονοδιάγραμμα της «σύγκρουσης» μεταξύ των δύο τεχνολογικών εταιρειών: 

Ιούνιος 2020: η Apple εισάγει το iOS 14 και το Facebook διαμαρτύρεται

Στο Ετήσιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple Worldwide, η Apple παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα iOS 14 και ανακοίνωσε ότι μετά τη λήψη του iOS 14, οι χρήστες του iPhone θα έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν το μοναδικό αναγνωριστικό για τους διαφημιζόμενους (IDFA) για κάθε εφαρμογή που κατεβάζουν και το IDFA είναι αυτό που επιτρέπει στις εταιρείες να δουν αν η διαφήμισή τους λειτουργεί και κατά πόσο αποδίδει.

Τον Ιούλιο, ο David Wehner, ο οικονομικός διευθυντής του Facebook,προέβη σε μία από τις πρώτες δηλώσεις της εταιρείας σχετικά με το νέο χαρακτηριστικό της Apple και αποκάλεσε μάλιστα τις στοχευμένες και εξατομικευμένες διαφημίσεις ως μια «σανίδα σωτηρίας για τις μικρές επιχειρήσεις».

Αύγουστος 2020: Το Facebook πυροδοτεί τις πρώτες βολές και η Apple αναβάλλει την κυκλοφορία

Τον Αύγουστο, το Facebook έγραψε σε μια ανάρτηση του στο ιστολόγιο της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι το iOS 14 θα έβλαπτε σοβαρά τους διαφημιζόμενους και θα καθιστούσε το πρόγραμμα δικτύου του κοινού του σχεδόν άχρηστο.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο, η Apple αποφάσισε να καθυστερήσει την ανάπτυξη του χαρακτηριστικού αυτού έως 2021.

Δεκέμβριος 2020: Το Facebook μεταφέρει το θέμα στα «μεγάλα μέσα»

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Facebook κυκλοφόρησε ολοσέλιδες διαφημίσεις σε μεγάλες εφημερίδες επικρίνοντας την κίνηση της Apple ως ένα ανηλεές χτύπημα στις μικρές επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.  Στην συνέχεια, σε ένα tweet, ο Tim Cook, ο CEO της Apple ανέφερε ότι η εταιρεία πρεσβεύει ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή της διάθεσης και της συλλογής των δεδομένων τους και με βάση αυτήν την αρχή θα λειτουργήσουν. 

Ωστόσο, καθίσταται εύκολα σαφές ότι το Facebook μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τους χρήστες σε εφαρμογές και ιστότοπους όπως και πριν, η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών στο iOS 14 θα απαιτήσει απλώς να ζητήσουν πρώτα την άδειά σας.

Ιανουάριος 2021: Έκκληση για αλλαγές

Απαντώντας στον Zuckerberg ο οποίος αποκάλεσε την Apple έναν «ανταγωνιστή», ο Cook φάνηκε να επιτίθεται στην εταιρεία σε μια ομιλία στις Βρυξέλλες που συνέπεσε με την Διεθνή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δήλωσε ότι εάν μια επιχείρηση βασίζεται στην παραπλάνηση των χρηστών και την εκμετάλλευση των δεδομένων τότε δεν αξίζει τον έπαινο κανενός και θα πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές, τα μέσα διατύπωσαν αρνητικά σχόλια για τον Zuckerberg υποδηλώνοντας ότι ίσως είναι καιρός το κοινωνικό δίκτυο να επανεξετάσει τις πρακτικές των δεδομένων του.

Φεβρουάριος 2021: Οι νομικές προεκτάσεις

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Facebook λεγόταν ότι εξέταζε μια αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον της Apple για τις πρακτικές του App Store, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το Facebook άρχισε επίσης να δοκιμάζει τους δικούς του τρόπους για να ζητήσει την άδεια του καταναλωτή για τις εξατομικευμένες διαφημίσεις. Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε μια εκστρατεία με τίτλο «Good Ideas Deserve to Be Found» σύμφωνα με την οποία υποστηρίζει ότι οι εξατομικευμένες διαφημίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους.

Το Facebook και η Apple διεκδικούν και τα δύο ένα ηθικό προφίλ σε αυτή την κατάσταση, η μεν Apple ως υπερασπιστής της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών και το Facebook ως πρωταθλητής μικρών επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων μονοπωλίων. Ωστόσο, καθεμία εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της αντιμονοπωλιακά προβλήματα: το Facebook αντιμετωπίζει μια δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και η Apple εξετάζει μία αντίστοιχη επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε γενικές γραμμές, η υπόθεση μεταξύ της Apple και του Facebook έχει μακρά ιστορία και δεν εκτιμάται ότι θα λήξει σύντομα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.