20 Απρ 2024
READING

Ν.Βαρβαδούκας – Chief Omnichannel Officer – Cosmos Sport | “Το Omnichannel Retail ήρθε ακριβώς γιατί καθρεφτίζει την ίδια την ζωή μας”

5 MIN READ

Ν.Βαρβαδούκας – Chief Omnichannel Officer – Cosmos Sport | “Το Omnichannel Retail ήρθε ακριβώς γιατί καθρεφτίζει την ίδια την ζωή μας”

Ν.Βαρβαδούκας – Chief Omnichannel Officer – Cosmos Sport | “Το Omnichannel Retail ήρθε ακριβώς γιατί καθρεφτίζει την ίδια την ζωή μας”

Μιλήσαμε με τον Ν.Βαρβαδούκα, Chief Omnichannel Officer της Cosmos Sport και έναν από τους λίγους με βαθειά γνώση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.Συζητήσαμε για τα φυσικά καταστήματα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το omnichannel, τις νέες τάσεις αλλά και την νέα χρονιά για την Cosmos Sport.

Πως επηρέασε η πανδημία το business?

Η πανδημία εκτιμώ ότι έφερε κάποιες προφανείς αλλά και λιγότερο προφανείς εξελίξεις στο επιχειρείν. Στις φανερές επιπτώσεις είναι η μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και ασφάλεια του προσωπικού από τις εταιρείες, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μοναδικού πολλές φορές τρόπου δραστηριότητας και η μεγαλύτερη εστίαση σε στρατηγικές δραστηριότητες όπως τα logistics. Οι επιχειρήσεις πλέον άρχισαν να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα που ήταν “nice to have” ως “mustdo” για την επιβίωσή τους. Στις λιγότερο φανερές επιπτώσεις θα κατέτασσα την ολοένα και πιο αυξανόμενη σημασία της ουσιαστικής εταιρικής ευθύνης για τους οργανισμούς, καθώς πλέον κοινωνία και οικονομία έγιναν περισσότερο «ένα» από ποτέ.

  • Πως αλλάζει η τεχνολογία τις επιχειρήσεις?

Οι περισσότερες πλέον επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τον ρόλο που έχει η τεχνολογία σε όλο το value chain. Ο καταλυτικός ρόλος του work from home, η ανάγκη του do more with less στην εμπορική διαδικασία και η διαρκής βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας έχουν τοποθετήσει την τεχνολογία στο επίκεντρο κάθε οργανισμού που επιδιώκει να ανθίσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Πλέον γίνονται όλο και πιο massive τα on line collaboration tools, τα data intelligence platforms, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου με αυξημένα features, τα συστήματα CRM και το ξεδίπλωμα των ERP modules. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν περισσότερο το tech savvy ταλέντο και επενδύουν πλέον σε πιο ολοκληρωμένες λύσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  • Φυσικά καταστήματα η ηλεκτρονικό εμπόριο?

Η απάντηση σε αυτό δεν είναι άσπρο ή μαύρο, καθώς η επιλογή ή το μίγμα εξαρτάται απο τον κλάδο και την χώρα που δραστηριοποιείται μια εταιρεία. Το κάθε κανάλι προσφέρει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα τα οποία δεν πρόκειται να πάψουν , αλλά πρόκειται σίγουρα να εξελιχθούν με τον καιρό. Το αποκλειστικά ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει απαιτητικά cost lines. Tα unit economics του είναι καλύτερα όταν πετυχαίνεις μεγαλύτερο έσοδο ανά τεμάχιο, μεγαλύτερα order volumes για fulfilment efficiencies και ικανοποιητικά product margins. Από την άλλη όταν μια εταιρεία βασίζεται κυρίως στο δίκτυο καταστημάτων της χάνει την δυνατότητα σύνδεσης με ώριμα ψηφιακά κοινά αλλά και να αξιοποιήσει idle παραγωγικό κεφάλαιο.

Τι είναι το omnichannel?

Το Omnichannel Retail ήρθε ακριβώς γιατί καθρεφτίζει την ίδια την ζωή μας. Οι άνθρωποι δεν ζουν στον φυσικό ή ψηφιακό κόσμο, αλλά αντιλαμβάνονται τα πάντα ως ένα, και αυτό περιμένουν από τις επιχειρήσεις. Το διακαναλικό εμπόριο έρχεται ουσιαστικά να συνδυάσει αρμονικά την λειτουργία του φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου με στόχο να προσφέρεις μια ενιαία και ανώτερη εμπειρία καταναλωτή. Προσωπικά από τη στιγμή που το αντιλήφθηκα το 2014 την αξία αυτής της συνύπαρξης, αποτελεί προσωπική μου αγάπη και ενασχόληση από επιχειρησιακό, επενδυτικό μέχρι και ακαδημαϊκό επίπεδο.

  • Ποια είναι η σημασία του last mile και ποιες εξελίξεις βλέπεις σε αυτό τον τομέα?

Η Αξία του last mile ήταν υποτιμημένη στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών όσο και προσοχής των εμπόρων σε αυτό. Αυτή η συνθήκη αποτελούσε ευθύνη όλου του οικοσυστήματος και όχι μόνο των εταιρειών ταχυμεταφοράς. Η πανδημία υπενθύμισε ότι το last mile αποτελεί βασικό μέρος της εμπειρίας του πελάτη που μπορεί να την απογειώσει ή να την καταστρέψει. Οι εξελίξεις που παρατηρώ να συμβαίνουν είναι και θα είναι καταιγιστικές τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα, τόσο από την δημιουργία και ανάπτυξη ενναλακτικών παρόχων όσο και καναλιών διανομής. Ο καταναλωτής επίσης αρχίσει και καταλαβαίνει τα “lastmile” brands και την όποια αξία του καθενός, οπότε θα αρχίσει να δείχνει προτίμηση ή μη στις εκάστοτε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και το ανάλογο price elasticity.

  • Ποιες τάσεις και αλλαγές αναμένουμε για το 2021?

Στον άξονα της λιανικής σίγουρα αναμένουν την συνέχιση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά σταδιακά με πιο ώριμα χαρακτηριστικά στο πως μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα δούμε αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι ψωνίζουν από τα καταστήματα, την διάρκεια που θα μένουν μέσα στον χώρο, το πως επιδρούν με το προσωπικό και τον χώρο. Τα logistics συνάμα θα αποτελέσουν στρατηγική προτεραιότητα για όλες τις εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών όσο και την επίτευξη καλύτερων unit economics.

  • Πως πήγε η χρονιά για την Cosmos Sport?

Η χρονιά για το Cosmos Sport Group (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) ήταν πολύ θετική για τα δεδομένα των προκλήσεων που υπήρχαν. Το πιο ευχάριστο ήταν όλοι μας οι άνθρωποι παρέμειναν υγιείς και ασφαλείς. Σε δεύτερο επίπεδο μέσα από σκληρή δουλειά αυξήσαμε τα μερίδια μας σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε με διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων, πετύχαμε φανταστικές επιδόσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο με περισσότερες από 800.000 παραγγελίες και τέλος αναπτύξαμε συνάμα το δίκτυο και τις υποδομές μας.

  • Πως αλλάζει η αγορά των αθλητικών ειδών?

Ο κλάδος των αθλητικών έδειξε τρομερή ανθεκτικότητα κατά την διάρκεια της πανδημίας εν συγκρίσει με άλλες αγορές που είχαν αντικειμενικά μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα αν κοιτάξει γύρω του, ο κοσμος κυκλοφορεί σχεδόν αποκλειστικά με αθλητικά ρούχα, ντύνεται άνετα στο working from home αλλά και γυμναζεται πολύ περισσότερο από πριν. Συνεπώς τα αθλητικά είδη μπαίνουν περισσότερο και πιο ουσιαστικά στην ζωή των ανθρώπων. Σε επίπεδο λιανικής, θεωρώ ότι οι παγκόσμιες τάσεις αυτή τη στιγμή είναι υπερ των εμπόρων που προσφέρουν πραγματικά ανώτερες εμπειρίες αγορών, επενδύουν σε δομές και ανθρώπους αλλά και στο σωστό προϊόν.

  • Ποια είναι τα σχέδια για το 2021?

Στο επίκεντρο των σχεδίων μας παραμένει η υγεία των ανθρώπων μας αλλά και η εντονότερη ενεργοποίηση της αποστολής μας , του “Together We Make Cosmos A better Place”. Θεωρούμε σημαντικότερη από ποτέ την πραγματική συμβολή μας στην βελτίωση των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και νέων αθλητών. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στοχευμένα σε περιοχές που μπορούμε να δώσουμε αξία, σε ταλέντο ανεξαρτήτου ηλικίας, σε νέες τεχνολογίες και υποδομές που θα ενισχύουν όλο το value chain μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.