18 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Adidas θέτει προς πώληση την Reebok;

5 MIN READ

Γιατί η Adidas θέτει προς πώληση την Reebok;

Γιατί η Adidas θέτει προς πώληση την Reebok;

Για μια σύντομη περίοδο κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Reebok ήταν η μεγαλύτερη μάρκα αθλητικών παπουτσιών στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη δεκαετία είχε εξαιρετικές αποδόσεις για την Reebok σε σχέση με τους ανταγωνιστές της μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης ζήτησης για προϊόντα γυμναστικής και αεροβικής γυμναστικής. Το freestyle sneaker της Reebok, που κυκλοφόρησε το 1982 ως το πρώτο παπούτσι γυμναστικής σχεδιασμένο ειδικά για τις γυναίκες, έγινε το πιο ευπώλητο προϊόν της εταιρείας. 

Αλλά μέχρι το 2005, όταν η Adidas αγόρασε την Reebok, η εταιρεία απείχε πολύ από τη δύναμη και την αίγλη αυτής της δεκαετίας. Εξακολουθούσε να κατέχει μία σημαντική παρουσία στον κόσμο των αθλητικών παπουτσιών και ευελπιστούσε ότι η αγορά αυτή θα είχε τη δυνατότητα να αναμορφώσει τη βιομηχανία. Έτσι, η εξαγορά των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψε στην Adidas, με έδρα τη Γερμανία, να διπλασιάσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και να συνδυάσει τις δυνάμεις της με την Reebok με έδρα τη Μασαχουσέτη. Θεωρητικά, η συμφωνία αυτή θα επέτρεπε στις δύο εταιρείες που είχαν πλέον ενώσει τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Nike στην πολύτιμη αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, 15 χρόνια αργότερα, η Adidas αποφασίζει να θέσει την Reebok προς πώληση, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να φτάσουν σε καλύτερες αποδόσεις ξεχωριστά παρά σε συνεργασία.

Η απόφαση αυτή ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει παρθεί νωρίτερα. Η πιθανή δύναμη που θα μπορούσε να δημιουργήσει η εξαγορά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και οι επενδυτές είχαν κουραστεί από τις προσπάθειες της Adidas να επιστρέψει την Reebok σε κάποιο βιώσιμο μίγμα ανάπτυξης και κέρδους. Έτσι, τώρα η Adidas αφήσει το έργο αυτό σε έναν άλλο ιδιοκτήτη που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και αυτό το έργο δεν είναι απλό.

Πώς η Reebok έχασε το προβάδισμά της στην αγορά αθλητικών παπουτσιών;

Η Reebok ιδρύθηκε επίσημα στην Αγγλία το 1958 από τον Joe και τον Jeff Foster, των οποίων οι οικογενειακές ρίζες στην επιχείρηση υποδημάτων χρονολογούνται ακόμη πιο παλιά, όταν η Reebok δεν είχε πραγματικά σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ μέχρις ότου ένας επιχειρηματίας που ονομάζεται Paul Fireman εξασφάλισε τα δικαιώματα διανομής στις ΗΠΑ το 1979, αφότου είδε τα παπούτσια σε μια εμπορική έκθεση. Πέντε χρόνια αργότερα, εξαγόρασε τη βρετανική μητρική εταιρεία και η Reebok μετατράπηκε σε μία αμερικανική εταιρεία.

Η εταιρεία κέρδισε απίστευτη δυναμική σε όλη τη δεκαετία του 1980, καθώς τα παπούτσια της έγιναν η νούμερο ένα επιλογή για πολλούς αγοραστές των ΗΠΑ. Μέχρι το 1988, η εταιρεία μπορούσε να υπερηφανεύεται για ετήσιες πωλήσεις ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια της Nike και πέτυχε να ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αμερικανικής αγοράς.

Ωστόσο, οι πωλήσεις της είχαν ήδη αρχίσει να φθίνουν. Εκείνη τη χρονιά, κατέγραψε την πρώτη πτώση των κερδών της. Παράλληλα, η Nike μεγάλωνε συνεχώς, προσελκύοντας τους αγοραστές για τα αθλητικά παπούτσια του μπάσκετ και του cross-training με τη βοήθεια αστέρων όπως ο Michael Jordan στο μπάσκετ και ο Bo Jackson, ο διάσημος ποδοσφαιριστής και μπειζμπολίστας.

Μέχρι τη στιγμή που την απέκτησε η Adidas, το αστέρι της Reebok είχε χάσει την λάμψη του. Ακόμα κι έτσι, η εταιρεία συνέχισε να αποδίδει σχετικά καλά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της μεταξύ 2000 και 2004 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, φθάνοντας τα 3,79 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Έτσι, μπορεί η Reebok να είχε χάσει την αίγλη της δεκαετίας του ’80, αλλά η Adidas είδε την δυνατότητα ανάκαμψης.

Η εποχή της Adidas με την Reebok

Εκείνη την εποχή, η Adidas ήταν αρκετά ισχυρή στην πατρίδα της στην Ευρώπη, αλλά αγωνιζόταν να κερδίσει έδαφος στις ΗΠΑ και η Reebok θα της επέτρεπε θεωρητικά να το κάνει αυτό, αφού είχε ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς για οπαδούς και εξακολουθούσε να ελέγχει ένα σημαντικό τμήμα της αμερικανικής αγοράς.

Βέβαια, μετά τη συμφωνία αυτό δεν συνέβη. Η Adidas δεν φάνηκε να πετυχαίνει τον σκοπό της και οι πωλήσεις της Reebok συνέχισαν να φθίνουν.

Οι απαρχές μιας αναβίωσης εμφανίστηκαν το 2008, όταν η Reebok εισήλθε στην αγορά με την κυκλοφορία του EasyTone, ενός παπουτσιού που υπόσχονταν να βελτιώσει το σχήμα του πέλματος των ανθρώπων καθώς εκείνοι περπατούσαν φορώντας τα παπούτσια αυτά. Ήταν η σημαντικότερη κυκλοφορία της εταιρείας για κάποιον καιρό.

Όσο γρήγορα η συγκεκριμένη κατηγορία ενισχύθηκε, τόσο γρήγορα επανήλθε στην κατηφορική τροχιά καθώς οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα προϊόντα λειτουργούσαν αποδοτικά. Το 2011, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διέταξε την Reebok να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια πίσω στους πελάτες για εξαιτίας της παραπλανητικής διαφήμισης και ακολούθησαν κι άλλες προκλήσεις. 

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η Reebok καθυστέρησε σημαντικά να επανακτήσει την κυριαρχία της στις ΗΠΑ. Το 2018, η Reebok επέστρεψε τελικά στην κερδοφορία και οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρά στα τέλη του 2019, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, όπου η εταιρεία συνεργάστηκε με μουσικούς και εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας για να προσελκύσει νέους αγοραστές.

Ωστόσο, ακόμα κι αν υπήρξαν κάποιες ενδείξεις για μία σημαντική ανάκαμψη στην Reebok, η πανδημία την διέκοψε. Στους εννέα μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις της Reebok μειώθηκαν κατά 22%. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον της Reebok και κατά πόσο θα επηρεαστεί από τους νέους αγοραστές της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.