Γιατί τα πολυτελή προϊόντα είναι τόσο ακριβά στην Κίνα

Οι πολυτελείς μάρκες έχουν μεγάλη επιτυχία μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών – μια κίνηση που τους επέτρεψε να χρεώνουν υψηλότερες τιμές.Η Louis Vuitton, η Chanel, η Hermès και η Dior ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών σημάτων και το μόνο άλλο σήμα μεταξύ των πέντε κορυφαίων ήταν η Nike.

Οι πολυτελείς μάρκες έχουν υποστηρίξει την ανάπτυξη κατηγοριών προϊόντων που προσανατολίζονται προς τη νεολαία, όπως τα sneakers και τα είδη streetwear με καινοτόμα μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου και ενεργοποιήσεις με διασημότητες σε σχετικές ψηφιακές πλατφόρμες.Τα sneaker έχουν αναδειχθεί ως σύμβολο status που χρησιμοποιείται για την αυτο-έκφρασή και είναι η βασική πύλη στην αγορά πολυτελείας για νέους αγοραστές στην Κίνα.

Οι πολυτελείς μάρκες έχουν επίσης δανειστεί μια στρατηγική τιμολόγησης και διανομής από την κουλτούρα streetwear: το drop model.Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν περιορισμένο αριθμό προϊόντων για συγκεκριμένο σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δημιουργεί σπανιότητα και τους επιτρέπει να χρεώνουν υψηλές τιμές.

Το drop model στο streetwear είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η αγορά των πολυτελών προιόντων. Δημιουργεί μια “αίσθηση επείγουσας ανάγκης για αγορά”.

Για παράδειγμα, η μάρκα πολυτελείας Rimowa συνεργάστηκε με ίσως το πιο hot σήμα streetwear, το Off-White, το 2020 και κυκλοφόρησε περιορισμένες εκδόσεις διαφανείς βαλίτσες.Η συνεργασία είχε την μεγαλύτερη έκταση στο Weibo – την πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter της Κίνας – και οι βαλίτσες πωλούνταν σχεδόν $ 1.700.

Η κουλτούρα streetwear – που διαδόθηκε από σχεδιαστές όπως ο Virgil Abloh και η Kanye West – κέρδισε δημοτικότητα το 2017 και έχει εισχωρήσει στην βιομηχανία πολυτελείας.Η Κίνα είναι μια κρίσιμη αγορά τόσο για πολυτελή όσο και για τα streetwear προιόντα και το 2018 οι Κινέζοι καταναλωτές – που προσελκύονται από την streetwear κουλτούρα – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δαπάνησαν 115 δισεκατομμύρια δολάρια για είδη πολυτελείας, σύμφωνα με μια έκθεση της McKinsey.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές και η έλλειψη αυτών των ειδών πολυτελείας έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για την εμφάνιση πλαστών προϊόντων στην αγορά.Η Louis Vuitton είναι μία από τις μάρκες πολυτελείας που χρησιμοποιεί το drop model ως στρατηγική διανομής.Το 2018, ο γαλλικός οίκος μόδας ήταν το πιο παραποιημένο σήμα πολυτελείας στον κόσμο και τα μισά από τα προϊόντα του ήταν απομιμήσεις που βρέθηκαν στην αγορά.

Επειδή η streetwear αγορά και η αγορά πολυτελείας έχουν μεγάλη επιτυχία είναι το πιο πιθανό να παραποιηθούν.Οι πιο επιτυχημένες μάρκες προσέχουν περισσότερο γιατί είναι ο πιο άμεσος στόχος.Η αγορά πολυτελείας στην Κίνα εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά τις υψηλές τιμές και τα προβλήματα με την παραχάραξη. Μέχρι το 2025, οι Κινέζοι καταναλωτές θα αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών δαπανών για μάρκες πολυτελείας, σύμφωνα με την έκθεση China Luxury της McKinsey.Όμως, καθώς οι νεότεροι καταναλωτές αρχίζουν να κάνουν περισσότερες αγορές προιόντων πολυτελείας, οι οίκοι μόδας θα πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται για να διατηρήσουν την επιτυχία τους στην αγορά αυτή.