27 Απρ 2024
READING

Τα NFTs είναι τα νέα εικονικά νομίσματα που αυξάνονται σημαντικά σε δημοτικότητα 

3 MIN READ

Τα NFTs είναι τα νέα εικονικά νομίσματα που αυξάνονται σημαντικά σε δημοτικότητα 

Τα NFTs είναι τα νέα εικονικά νομίσματα που αυξάνονται σημαντικά σε δημοτικότητα 

Ανέκαθεν οι άνθρωποι ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα διαφορά συλλεκτικά αντικείμενα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα NFTs, τα περίφημα συλλεκτικά cryptos, τα οποία έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. 

Οι οπαδοί των NFTs θεωρούν ότι διορθώνουν ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το διαδίκτυο: το γεγονός οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για τη διανομή του περιεχομένου τους στο Διαδίκτυο. Από την άλλη μεριά, οι επικριτές βλέπουν την τρέλα τως NFTs ως μια ακόμα κερδοσκοπική φρενίτιδα στην κρυπτογράφηση που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εξασθενίσει.

Τι είναι τα NFTs;

Τα NFTs είναι ένας νέος τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Η κυριότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων καταγράφεται σε ένα blockchain — ένα ψηφιακό βιβλίο παρόμοιο με τα δίκτυα που υποστηρίζουν το bitcoin και άλλες κρυπτοσυχνότητες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα εικονικά νομίσματα, αυτά δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με κάτι άλλο όπως γίνεται με τα δολάρια ή τις χρυσές ράβδους. Κάθε NFT είναι μοναδικό και λειτουργεί ως στοιχείο συλλέκτη που δεν μπορεί να αναπαραχθεί, καθιστώντας τα μοναδικά εκ προοιμίου.

Θα μπορούσε κανείς να τα αντιληφθεί ως μία εναλλακτική λύση κρυπτογράφησης για τις σπάνιες κάρτες Pokémon.Η άνοδος του Διαδικτύου εδώ και χρόνια ουσιαστικά σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορούσε να δει εικόνες, βίντεο και τραγούδια σε απευθείας σύνδεση δωρεάν. Σήμερα, οι άνθρωποι αγοράζουν NFTs από την πεποίθηση ότι θα είναι σε θέση να αποδείξουν την ιδιοκτησία ενός εικονικού στοιχείου χάρη στο μοναδικό blockchain.

Το NBA Top Shot, μια πλατφόρμα NFT που βασίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν σύντομα κλιπ που δείχνουν στιγμιότυπα του αγώνα. Ωστόσο, το μπάσκετ δεν είναι το μόνο άθλημα που εισχωρεί στην κρυπτογραφία. Η Sorare, η γαλλική start-up επιτρέπει στους χρήστες να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν επίσημες και αδειοδοτημένες κάρτες ποδοσφαίρου σε παιχνίδια φαντασίας. Μάλιστα, η Sorare την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και συνεχίζει.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή αυτά τα στοιχεία; 

Η πανδημία και η υγειονομική κρίση έπαιξαν  μεγάλο ρόλο στην έκρηξη των NFTs. Πέρυσι, η συνολική αξία των συναλλαγών NFT τετραπλασιάστηκε στα 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία μελέτη της NonFungible και της L’atelier, της ερευνητικής εταιρείας.Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την παραμονή στο σπίτι που είχε ως αποτέλεσμα το εξοικονομούσαν ταυτόχρονα σημαντικά ποσά από τις μειωμένες εξόδους και τις μετακινήσεις. Εν τω μεταξύ, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται επίσης με μια εποχή όπου το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα έχουν αυξηθεί σε αξία, αφού το bitcoin κάλυπτε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αξία της αγοράς τον περασμένο μήνα.

Σκεπτικισμός

Πολλοί επενδυτές αγοράζουν NFTs αντιμετωπίζοντας τα ως μία ακόμα κερδοσκοπική επένδυση με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να τους επιστρέψουν ένα πολύ υψηλότερο ποσό σε σχέση με αυτό που πλήρωσαν αρχικά. Βέβαια, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τα κρατά επίσης μακροπρόθεσμα ως συλλεκτικά αντικείμενα.Εν τω μεταξύ, τα NFTs έχουν δελεάσει διασημότητες όπως ο Mark Cuban, η Lindsay Lohan και ο Gary Vaynerchuk, ενώ μεγάλες εταιρείες έχουν εμπλακεί επίσης με τα NFTs. 

Παρ ‘ όλα αυτά, συγκεκριμένος χώρος αντιμετωπίζει έντονο σκεπτικισμό από ορισμένους καλλιτέχνες και επενδυτές. Οι επικριτές το βλέπουν ως μια ακόμη μανία κρυπτογράφησης παρόμοια με τις αρχικές προσφορές των νομισμάτων του 2017 που τελικά θα χάσουν την αξία τους. Τέλος, πολλά NFTs αποτιμώνται σε ether, την ψηφιακή μονάδα μέτρησης του blockchain της Ethereum. Αυτές οι μονάδες άγγιξαν για λίγο μια τιμή ρεκόρ άνω των 2.000 δολαρίων τον περασμένο μήνα, πριν πέσουν περίπου στα 600 δολάρια μέσα σε λίγες μέρες, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές την έντονη και απρόβλεπτη μεταβλητότητα των κρυπτοσυχνοτήτων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.