20 Απρ 2024
READING

Τέσσερις ομάδες καταναλωτών που οδηγούν τις δαπάνες

5 MIN READ

Τέσσερις ομάδες καταναλωτών που οδηγούν τις δαπάνες

Τέσσερις ομάδες καταναλωτών που οδηγούν τις δαπάνες

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα νέων καταναλωτών εντοπίστηκε σε μια μελέτη της NielsenIQ. Και παρά τα θετικά νέα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολιασμού, αυτή η αναδυόμενη ομάδα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια χρονιά που θα απαιτήσει σημαντικές αναπροσαρμογές για τη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών.Ο αριθμός των καταναλωτών που χαρακτηρίστηκαν ως «πρόσφατα περιορισμένοι» διπλασιάστηκε από 23% σε 46% τους τέσσερις μήνες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Εξ ορισμού, αυτοί οι νέοι “περιορισμένοι καταναλωτές” παρουσίασαν μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών τους ή η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε, οδηγώντας τους να παρακολουθούν συνειδητά τι ξοδεύουν. Και καθώς τα πακέτα οικονομικών κινήτρων και τα επόμενα προγράμματα λήγουν σε ορισμένες χώρες, οι αριθμοί αυτοί κινδυνεύουν να αυξηθούν.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε 16 χώρες από ομάδα της NielsenIQ, αποκάλυψε ανησυχίες για το μέλλον. Το 33% των καταναλωτών παγκοσμίως δήλωσαν ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς για τις προοπτικές του εισοδήματός τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.Το 2020, η NielsenIQ εντόπισε μια σαφή, πολωτική επίδραση από την πανδημία του COVID-19. Δύο διαφορετικές ομάδες καταναλωτών εμφανίστηκαν καθώς οι αριθμοί ανεργίας αυξήθηκαν και η ασθένεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Οι δύο ομάδες ορίστηκαν ως «περιορισμένοι» – εκείνοι που αντιμετώπισαν απώλειες θέσεων εργασίας – και “προστατευμένοι” – εκείνοι που κράτησαν τη δουλειά τους και ένιωθαν γενικά ασφαλείς. Ωστόσο, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι οι συνθήκες και οι προθέσεις των καταναλωτών σε σχέση με τις δαπάνες είχαν αλλάξει σημαντικά και απαιτούσαν περαιτέρω τμηματοποίηση. Εντοπίστηκαν τέσσερις ομάδες και οι νέες τους συνήθειες αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές που βιώθηκαν το 2020.

Η μελέτη NielsenIQ αναλύει τις τέσσερις ομάδες με τον ακόλουθο τρόπο:

“συνειδητά περιορισμένοι” – παρακολουθούσαν ήδη τι ξόδευαν πριν από το COVID-19 και αυτό δεν άλλαξε
“πρόσφατα περιορισμένοι” – βίωσαν μειώσεις στα εισοδήματα / οικονομικές δυσκολίες και παρακολουθούν συνειδητά τι ξοδεύουν τώρα
“σχετικά προστατευμένοι”  – περιορισμένος αντίκτυπος στο εισόδημα και στην οικονομική κατάσταση, αλλά παρακολουθεί τι ξοδεύει πολύ ή πολύ περισσότερο από ό, τι πριν
“καλά προστατευμένοι” – παρόμοια ή βελτιωμένα έσοδα / καλή οικονομική κατάσταση και δεν αισθάνονται την ανάγκη να παρακολουθούν τι ξοδεύουν

Το μέγεθος αυτών των ομάδων καταναλωτών ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα. Για παράδειγμα, πολλές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές έχουν μεγαλύτερο αριθμό “πρόσφατα περιορισμένων” καταναλωτών, των οποίων η απασχόληση, το εισόδημα ή τα οικονομικά έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. Αυτό μπορεί μερικές φορές να συνδεθεί με περιοχές με σχετικά περιορισμένα προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης και μεγάλους άτυπους τομείς απασχόλησης που έχουν δυσκολίες λόγω των περιορισμών COVID-19. Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ταϊλάνδη (73%), η Νότια Αφρική (66%), η Τουρκία (65%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (64%) και η Ινδία (63%) είχαν τον υψηλότερο αριθμό νέων καταναλωτών.

Οι ανεπτυγμένες αγορές είχαν αντίστοιχα υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ή καθόλου επίδραση στο εισόδημα ή στα οικονομικά τους ως αποτέλεσμα του COVID-19. Οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες επωφελήθηκαν από ισχυρά κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο (49%), η Αυστραλία (45%), ο Καναδάς (44%), η Γερμανία (44%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (39%) έχουν το υψηλότερο ποσοστό των “καλά προστατευμένων” καταναλωτών, αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των καταναλωτών λένε ότι μπορούν να ξοδέψουν ελεύθερα.

Ενώ η βιομηχανία Fast Moving Consumer Goods (FMCG) ήταν μια από τις λίγες βιομηχανίες που αναπτύχθηκαν στις περισσότερες αγορές πέρυσι, μια τέτοια ακραία ανάπτυξη είναι απίθανο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.Η διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 οδήγησε τις δαπάνες για καταναλωτικά αγαθά σε νέα υψηλά επίπεδα το 2020. Η επέκταση του lockdown σήμαινε ότι η κατανάλωση στο σπίτι ήταν πολύ υψηλή.

Η έρευνα δείχνει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού, πάνω από το 70% δείχνουν πραγματικό περιορισμό στην ικανότητά τους ή / και την επιθυμία να ξοδεύουν ελεύθερα. Αυτό το προσεκτικό περιβάλλον δαπανών σημαίνει ότι οι μάρκες θα πρέπει να επικεντρώνονται με μεγάλη προσοχή στις νέες αναδυόμενες καταστάσεις.Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 66% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν προϊόντα και μάρκες, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές.

Μεγάλος αριθμός καταναλωτών χρησιμοποιεί νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών: Το 46% δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα με βάση αποκλειστικά τις προσφορές, ανεξάρτητα από το εμπορικό σήμα, το 42% δηλώνει ότι οδηγείται από τη χαμηλότερη τιμή και το 45% αναζητά πάντα ιδιωτικές μάρκες ετικετών / καταστημάτων για εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο, το 55% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι πιστοί στο εμπορικό σήμα και θα αλλάξουν μάρκες μόνο εάν αυξηθεί η κανονική τιμή (53%).

Η πλειονότητα των καταναλωτών εξετάζει τις αγορές τους, σταθμίζοντας τι έχει σημασία και αν αξίζει το κόστος. Και με το 81% των καταναλωτών παγκοσμίως να λένε ότι θα συνεχίσουν να αναδιαρθρώνουν τις δαπάνες τους το 2021, είναι πιθανό να δούμε ακόμη περισσότερες αλλαγές.

Οι καταναλωτές που γνώριζαν οι μάρκες και οι retailers πέρυσι δεν είναι οι ίδιοι σήμερα. Οι μάρκες και οι retailers πρέπει να κατανοήσουν πώς έχουν αλλάξει οι καταστάσεις των καταναλωτών τους, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις νέες τους ανάγκες. Παρόλο που δεν υπάρχει προσέγγιση ενός μεγέθους, υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος σε αυτές τις νέες ομάδες καταναλωτών: το 85% θέλει μια καλύτερη ποικιλία προσφορών ποιοτικής αξίας. Το 80% είναι πρόθυμοι να αγοράσουν απευθείας από τους κατασκευαστές και το 71% είναι ακόμη πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για υψηλότερη ποιότητα.

Με πληροφορίες από την NielsenIQ

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.