19 Απρ 2024
READING

Έρευνα της Apple υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου

4 MIN READ

Έρευνα της Apple υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου

Έρευνα της Apple υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου

Το 2019, η Apple ανακοίνωσε μια σειρά μελετών που θα επρόκειτο να διεξαχθούν σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς εταίρους. Μεταξύ αυτών ήταν το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, με το οποίο η Apple συνεργάστηκε για μία έρευνα που επικεντρώθηκε στην απώλεια της ακοής. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι όλοι είμαστε σε έναν βαθμό εκτεθειμένοι σε υπερβολικό θόρυβο, αφού εκτιμάται ότι ένας στους 10 συμμετέχοντες της μελέτης έχει υποστεί ολική ή μερική απώλεια ακοής εξαιτίας του θορύβου.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Νοεμβρίου του 2019 και του Φεβρουαρίου 2021 και ανέλυσε δεδομένα από περίπου 70.000 συμμετέχοντες. Κάθε άτομο συμμετείχε στη μελέτη για τουλάχιστον 60 ημέρες. Έτσι, πέρα από τα επίπεδα θορύβου, τα οποία η μελέτη συγκέντρωνε μέσω του Apple Watch και μέσω των ακουστικών της Apple, η μελέτη εξέτασε επίσης τα δεδομένα του καρδιακού ρυθμού και της άσκησης για τους χρήστες των ρολογιών της εταιρείας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης αρκετά δημογραφικά δεδομένα και χρησιμοποίησαν το iPhone για να προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια virtual δοκιμασία ακοής.

Ο κύριος σκοπός της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση του είδους του θορύβου στον οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν 466 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής στα 40 ντεσιμπέλ. Έτσι, ο στόχος της μελέτης είναι να βοηθήσει τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν να συγκεντρώσουν ένα πλήθος δεδομένων σχετικά με την απώλεια ακοής και συγκεκριμένα για την απώλεια ακοής που προκαλείται από  τον αυξημένο θόρυβο.

Apple Hearing Study : τα αποτελέσματα

Η μελέτη ακρόασης της Apple επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στα μακροπρόθεσμα δεδομένα υγείας της ακοής τους μέσα από το Apple Watch και το iPhone τους, επιτρέποντας την συμμετοχή τους στη μελέτη σε  μία πολύ μεγάλη κλίμακα. 

Ως αποτέλεσμα, οι νέες ιδέες που δημιουργούνται αξιοποιώντας αυτά τα πρωτοφανή δεδομένα καταδεικνύουν ότι το 25% των συμμετεχόντων βιώνει μια ημερήσια μέση περιβαλλοντική έκθεση (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την απλή κυκλοφορία, τα μηχανήματα, τις δημόσιες συγκοινωνίες κ. ο.κ.) που είναι υψηλότερη από το συνιστώμενο όριο των συχνοτήτων της ακρόασης.

Επίσης, σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων εργάζονται στο παρόν, ή έχουν εργαστεί στο παρελθόν, σε ένα χώρο εργασίας με αυξημένα ποσοστά θορύβου. Καθώς η έκθεση στο θόρυβο έχει δείξει ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακοή, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα επίπεδα του θορύβου στον οποίο εκτίθεται σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα, η μέση εβδομαδιαία έκθεση σε ήχο και θόρυβο για έναν στους δέκα συμμετέχοντες είναι υψηλότερη από το συνιστώμενο όριο ακρόασης. Φυσικά, ενδέχεται οι αγαπημένες μελωδίες των χρηστών να είναι αρκετά δελεαστικές αλλά οι ακροατές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο του να ακούν μουσική και γενικότερα να απολαμβάνουν τον ήχο σε χαμηλότερες συχνότητες.

Μάλιστα, υπάρχουν εφαρμογές θορύβου που μπορούν να στέλνουν ειδοποιήσεις και να προειδοποιούν τους χρήστες όταν τα επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της ακοής τους.Περίπου το 10% των συμμετεχόντων στη μελέτη της Apple έχουν διαγνωστεί με απώλεια ακοής. Από αυτά, το 75% δεν χρησιμοποιεί βοηθητική υποστήριξη, όπως κάποιου είδους ακουστικό, παρόλο που τέτοιες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της απώλειας ακοής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την έρευνα της εταιρείας, το 20% των συμμετεχόντων έχει υποστεί απώλεια ακοής και το 10% εκδηλώνει απώλεια ακοής που είναι συνεπής με την ανάλογη έκθεση του στο θόρυβο.Ακόμη, σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων δεν έχουν ελέγξει την ακοή τους από έναν ειδικό γιατρό για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ το 25% των συμμετεχόντων βιώνουν ενοχλήσεις στα αυτιά τους μερικές φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, γεγονός που θα μπορούσε να συνιστά ένδειξη βλάβης της ακοής.Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τακτικός έλεγχος και η προσπάθεια ελέγχου των επιπέδων του θορύβου στον οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι μπορούν να αποβούν σωτήριοι για την προστασία της ακοής. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.