Το 86% των ατόμων της γενιάς Ζ και των millennials θα δημοσίευαν χορηγικό περιεχόμενο έναντι αμοιβής

Οι social influencers έχουν προετοιμαστεί ούτως ώστε να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις διαφημιστικές εκστρατείες το 2021, καθώς οι εταιρείες βλέπουν τους νεότερους καταναλωτές να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο. Αυτή η δέσμευση θα βοηθήσει σημαντικά στην υποστήριξη αρκετών βασικών τάσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης των δημιουργών περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα σε εκπροσώπους των εταιρειών και του αυξανόμενου ρόλου των καταναλωτών που λειτουργούν στο δικό τους μικρόκοσμο ως influencers  .

Μεταξύ των άλλων τάσεων, οι καταναλωτές της γενιάς Z θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο περιεχόμενο που δημιουργείται από τους social influencers, καθώς η αγοραστική τους δύναμη συνεχίζει να διογκώνεται και οι εταιρείες θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών τους μέσα από βελτιωμένες και πιο αποδοτικές μετρήσεις, σύμφωνα με μία νέα πρόβλεψη της εταιρείας marketing Influencer CreatorIQ.

Πλέον, οι αναλυτές παρατηρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των εταιρειών για πιο μακροπρόθεσμες συνεργασίες με τους influencers  που μπορούν να εξελιχθούν σε μόνιμοι εκπρόσωποι της εκάστοτε μάρκας και όχι ως περιστασιακοί συνεργάτες. Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί περιεχομένου επιθυμούν πλέον να συνεργάζονται με εταιρείες των οποίων οι κοινωνικές αξίες ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους.

Αυτές οι πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους δημιουργούς ενδέχεται να διαρκούν για ένα χρόνο ή και παραπάνω, παρέχοντας παράλληλα την επιλογή ανανέωσης της εκάστοτε σύμβασης και μπορεί ακόμα να περιλαμβάνουν υπηρεσίες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες για παρουσιάσεις προϊόντων ή ιδέες σχεδιασμού.

Το TikTok και το αυθεντικό περιεχόμενο

Οι νεότεροι καταναλωτές είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν μέσω καναλιών όπως η παραδοσιακή τηλεόραση, καθιστώντας τις ψηφιακές προσπάθειες που περιλαμβάνουν το influencer marketing πιο κρίσιμες από ποτέ για τις εταιρείες με ένα νεότερο κοινό-στόχο. Επιπλέον, η γενιά Z είναι ακόμα πιο δυναμική από την προηγούμενη γενιά των millennials, απαιτώντας από τις εταιρείες να είναι αυθεντικές και ειλικρινείς, ένα χαρακτηριστικό που ενισχύεται περισσότερο από το TikTok, την δημοφιλή εφαρμογή των σύντομων βίντεο.

Επειδή το TikTok επικεντρώνεται στον εντοπισμό βίντεο που είναι πιο πιθανό να γίνουν viral, οι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν διάσημοι εν μία νυκτί στην πλατφόρμα αυτή. Το αυθεντικό περιεχόμενο σύντομης μορφής έγινε ακόμα πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων της γενιάς Ζ, καθώς η κατανάλωση των κοινωνικών μέσων αυξήθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με την CreatorIQ. Η εταιρεία συνιστά, μάλιστα, στις εταιρείες να συνεργάζονται με τους influencers της γενιάς Ζ για να μάθουν περισσότερα για τα ακροατήρια που ελπίζουν να προσεγγίσουν στο μέλλον.

Αρκετοί είναι οι νέοι καταναλωτές που φιλοδοξούν να γίνουν influencers, μία εξέλιξη την οποία αντιμετωπίζουν ως ένα είδος επαγγελματικής αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, το 86% των ατόμων της γενιάς Ζ και των millennials δήλωσαν ότι θα δημοσίευαν χορηγικό περιεχόμενο έναντι αμοιβής και το 54% θα γινόταν influencer εάν είχε την ευκαιρία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Morning Consult.

Βελτιωμένες μετρήσεις και κλίμακες

Όπως πολλές πτυχές του marketing, η σφαίρα επιρροής βασίζεται όλο και περισσότερο στα δεδομένα, προσφέροντας στις εταιρείες πρόσθετες δυνατότητες μέτρησης για την αξιολόγηση της απόδοσης των επενδύσεων και άλλων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. 

Παράλληλα, οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου που συνδέονται με το περιεχόμενο αναδύονται ως βασικό σημείο αναφοράς, καθώς οι πλατφόρμες που είναι δημοφιλείς με τους influencers, όπως το YouTube και το Facebook, προσφέρουν εγγενή εργαλεία για τις εταιρείες με σκοπό την μέτρηση των αποδόσεων του influencing και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και πληρωμές.

Οι εταιρείες προβλέπεται επίσης να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του influencing τους μέσω πληρωμένων διαφημίσεων για να επεκτείνουν την εμβέλεια τους και πέρα από την οργανική και αυτόνομη κίνηση που έχουν ήδη καλλιεργήσει στις κοινωνικές πλατφόρμες, σύμφωνα με την έκθεση του CreatorIQ.

Έτσι, μέσα από την κλιμάκωση των πληρωμένων μέσων και διαφημίσεων, οι εταιρείες μπορούν πλέον να στοχεύσουν σε ακροατήρια που δεν μπορούν να ακολουθούν άμεσα τον εκάστοτε δημιουργό, αλλά έχουν παρόμοια ψυχογραφικά και δημογραφικά προφίλ.

Οι καταναλωτές ως influencers

Τέλος, η CreatorIQ προβλέπει επίσης μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύτων πιστών πελατών ενός προϊόντος και των influencers. Επί παραδείγματι, το Babe Wine, το κονσερβοποιημένο κρασί που διατίθεται στο εμπόριο από την AB InBev, επέκτεινε το πρόγραμμα των ambassadors της εταιρείας εντοπίζοντας πελάτες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικοί influencers.Έτσι, η σύγκλιση του influencer marketing και της εμπειρίας των πελατών (CX) μπορεί επίσης να κλιμακωθεί προς τα πάνω με απώτερο σκοπό να επεκτείνει την εμβέλεια της εκάστοτε εταιρείας και να προωθήσει την αφοσίωση των καταναλωτών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Με πληροφορίες από το Marketing Dive