29 Απρ 2024
READING

Μία νέα startup πληρώνει τους καταναλωτές για να επιστρέψουν τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους

3 MIN READ

Μία νέα startup πληρώνει τους καταναλωτές για να επιστρέψουν τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους

Μία νέα startup πληρώνει τους καταναλωτές για να επιστρέψουν τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους

Οι ιστοσελίδες μεταπώλησης ρούχων όπως το ThredUp και το Depop έχουν καταστήσει εύκολη την πώληση των ελαφρώς φθαρμένων ρούχων στα ντουλάπια μας. Αλλά τι γίνεται με αυτά που έχουν λερωθεί ή φέρουν κάποιο ελάττωμα; Συνήθως, αυτά θα προορίζονταν για τα σκουπίδια, αλλά μια νέα startup πληρώνει τους καταναλωτές για να τα αποκτήσει.

Η For Days είναι μία zero-waste εταιρεία, η οποία επιθυμεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να συμμετέχουν σε ένα σύστημα υπεύθυνης διαχείρισης των ρούχων. Η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο σύστημα που ονομάζεται «Closet and Credit» που δίνει στους καταναλωτές κίνητρα για να απαλλαγούν από τα ρούχα που δεν φορούν πλέον, τα οποία είτε θα μεταπωληθούν είτε θα ανακυκλωθούν.

Έτσι, οι καταναλωτές κερδίζουν 10 δολάρια για να γεμίσουν μία τσάντα με νέα ρούχα από άλλες μάρκες ενώ ολόκληρη η πρωτοβουλία είναι μέρος του οράματος της Kristy Caylor, της ιδρύτρια της εταιρείας, η οποία σκοπεύει στην δημιουργία ενός συστήματος με κλειστή κυκλική λειτουργία στη βιομηχανία της μόδας.

Πιο αναλυτικά, η Kristy Caylor ίδρυσε την For Days πριν από τρία χρόνια ως ένα είδος πειράματος, το οποίο στόχευε στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν ρούχα. Είναι γεγονός ότι στο σημερινό σύστημα, οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουν ενδύματα χωρίς να σκέφτονται τι συμβαίνει σε αυτά τα ενδύματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. 

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια τόνοι ρούχων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο. Έτσι, η For Days ξεκίνησε με ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο: το πρόγραμμα συνδρομής της εταιρείας στέλνει στους πελάτες μια σειρά από μπλουζάκια που θα μπορούσαν να φορούν όσο εκείνοι ήθελαν και στην συνέχεια να τα ανταλλάξουν με καινούργια, γνωρίζοντας ότι τα παλιά θα ανακυκλώνονταν.

Φυσικά, όσο η εταιρεία εξελισσόταν, ήταν λογικό να επεκταθεί και πέρα από αυτήν την προσέγγιση. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν τώρα πουλόβερ και άλλα άνετα ρούχα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι οι πελάτες δεν ήθελαν απαραίτητα να περιοριστούν σε συγκεκριμένα προϊόντα. 

Ως εκ τούτου, εισήχθη ένα νέο πιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο κάθε προϊόν που αγοράζεται έχει ένα σταθερό κέρδος επιστροφής. Επί παραδείγματι, μία μπλούζα μπορεί να κοστίζει 28 δολάρια και να προσφέρει παράλληλα 7 δολάρια σε πίστωση όταν το προϊόν επιστρέφεται μετά την χρήση του και οι ενέργειες αυτές σε γενικές γραμμές είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτό το σύστημα προσφέροντας τους περισσότερο ευέλικτες επιλογές.

Ωστόσο, εάν ο στόχος ήταν η θετική συνεισφορά στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας, η Caylor συνειδητοποίησε ότι ήταν σημαντικό να σκεφτεί πέρα από τα ρούχα της εταιρείας της. Η εταιρεία παράγει ρούχα από βιολογικό βαμβάκι και κάνει χρήση υψηλής τεχνολογίας για να ανακυκλώνει τα ρούχα δημιουργώντας νέα κομμάτια. Δεδομένου ότι τα ρούχα άλλων εταιρειών τείνουν να χρησιμοποιούν μικτές ίνες, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την εταιρεία, οπότε η For Days συνεργάζεται με βιομηχανικούς ανακυκλωτές που παίρνουν αυτά τα αντικείμενα, τα επεξεργάζονται και τα χρησιμοποιούν στην συνέχεια σε άλλες εναλλακτικές χρήσεις. Μάλιστα, προς το παρόν, η εταιρεία δεν δέχεται εσώρουχα ή αξεσουάρ, καθώς είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Η For Days χρεώνεται η ίδια τα έξοδα μεταφοράς για τα ανακυκλωμένα ενδύματα, αλλά αυτή η μέθοδος σύμφωνα με την εταιρεία είναι ένας καλός τρόπος ούτως ώστε να προσελκύσει η εταιρεία νέους πελάτες που είναι διατεθειμένοι να περιηγηθούν στον ιστότοπο για να αγοράσουν προϊόντα με την πίστωση των 10 δολαρίων επιστροφής. 

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Kristy Caylor, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εταιρείες πέρα από την υιοθέτηση τεχνολογιών για την ανακύκλωση των ρούχων να ενθαρρύνουν και τους καταναλωτές για την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η For Days.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.