25 Απρ 2024
READING

Οι  millennials θεωρείται ότι είναι πιο προοδευτικοί ως προς τα στερεότυπα των φύλων σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες

5 MIN READ

Οι  millennials θεωρείται ότι είναι πιο προοδευτικοί ως προς τα στερεότυπα των φύλων σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες

Οι  millennials θεωρείται ότι είναι πιο προοδευτικοί ως προς τα στερεότυπα των φύλων σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες

Οι νεότεροι καταναλωτές συχνά θεωρείται ότι είναι περισσότερο προοδευτικοί όσον αφορά θέματα και ιδέες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές της γενιάς Z-ηλικίας, δηλαδή, 18 έως 24 ετών- είναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότερο πιθανό να αυτό-αναγνωρίζονται ως άτομα της LGTBQ+ κοινότητας.

Ωστόσο, είναι οι  millennials, εκείνοι που πιέζουν περισσότερο έντονα την καταπολέμηση των στερεοτύπων των φύλων, σύμφωνα με νέα έρευνα της Bigeye, μίας εταιρείας που ασχολείται με τον εντοπισμό των τάσεων του marketing.

Πιο αναλυτικά, μετά την μελέτη περισσοτέρων από 2.000 ενηλίκων των ΗΠΑ που χαρακτηρίζονταν από ποικίλες ηλικιακές ομάδες, τοποθεσίες και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της γενιάς (25-39 ετών) είχαν περισσότερες πιθανότητες εναντίωσης απέναντι στον παραδοσιακό δυαδικό χαρακτηρισμό των φύλων.

Ακόμη, οι millennials θεωρήθηκε ότι ήταν περισσότερο πιθανό από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα να πιστεύουν ότι η επόμενη δεκαετία θα παρουσιάσει μια σημαντική στροφή μακριά από τα στερεότυπα των φύλων, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άτομα που ανήκουν στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, τόσο τα άτομα της γενιάς Z όσο και οι millennials εκτιμάται ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να εκλάβουν το φύλο ως ένα φάσμα και όχι ως έναν κλειστό δυαδικό και απόλυτο χαρακτηριστικό σε σχέση με τους καταναλωτές  ηλικίας άνω των 55 ετών στις ΗΠΑ. Αυτά τα δεδομένα, ενδεχομένων σηματοδοτούν μια πιθανή μετατόπιση του διαφημιστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος μακριά από τις διαφημίσεις και τα προϊόντα με βάση το φύλο- από τα ρούχα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας έως και τα παιδικά παιχνίδια.

Οι millennials είναι ελαφρώς πιο προοδευτικοί σε θέματα όπως οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων και τα ζητήματα των ουδέτερων φύλων

Η έρευνα Bigeye διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες που υφίστανται για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, η πλειοψηφία των ατόμων της γενιάς Ζ θεωρούνται αρκετά ανοιχτόμυαλοι ως προς το φύλο και τον προσδιορισμό αυτού.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι οι millennials ήταν ακόμη πιο πιθανό να ενστερνιστούν αυτές τις απόψεις — το 56% των ατόμων της γενιάς Y δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ρόλοι των φύλων είναι ξεπερασμένοι, σε σύγκριση με το 50% των ατόμων της γενιάς Z που δήλωσαν κάτι αντίστοιχο.

Ακόμη, ήταν επίσης σημαντικά πιο πιθανό να υποστηρίξουν οι millennials την δημιουργία λουτρών και τουαλετών ουδέτερων ως προς το φύλο σε δημόσιους χώρους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, το 48% των millennials δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ουδέτερες ως προς το φύλο τουαλέτες, σε σύγκριση με μόλις το 38% της γενιάς Z που δήλωσε το ίδιο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι millennials είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την ουδέτερη ως προς το φύλο γονική μέριμνα ενώ η  μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα της γενιάς Υ ήταν πιο πιθανό να έχουν μία οικονομική σταθερότητα και να σκέφτονται περισσότερο το μέλλον, ιδιαίτερα το μέλλον των παιδιών τους.

Ως εκ τούτου, ήταν εκείνοι που υποστήριξαν περισσότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα τα μη έμφυλα παιχνίδια και βιβλία για τα παιδιά. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών ήταν επίσης υπέρ των σχολικών προγραμμάτων, όπως αυτά της Σουηδίας, που καλούν τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα και αποφεύγουν τις έμφυλες αντωνυμίες ή τα ουσιαστικά όπως «αγόρια» και «κορίτσια» στο σχολείο.

Οι νεότεροι υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την απομάκρυνση από τα στερεότυπα των φύλων- συμπεριλαμβανομένου του τομέα της διαφήμισης

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι οι Αμερικανοί πιθανότατα θα απομακρυνθούν από τις έμφυλες τοποθετήσεις και από τα ζητήματα της ταυτότητας έως και την προώθηση των προϊόντων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι άνθρωποι από τις γενιές Χ, Υ και Ζ ήταν εξίσου πιθανό να είναι υπέρ της κατάργησης των διαφημίσεων με βάση το φύλο σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Μάλιστα, ένας εκ των συμμετεχόντων της γενιάς Υ ανέφερε ότι τα προϊόντα περιποίησης περιέχουν πολλές έμφυλες τοποθετήσεις οι οποίες κρίνονται ως εντελώς περιττές, ενώ, κατά την γνώμη του συμμετέχοντα, θα έπρεπε να επισημαίνονται με τις ιδιότητες του προϊόντος και του αρώματος όπου αυτό είναι δυνατό. Δεν χρειάζεται καμία αναφορά αρσενικού ή θηλυκού. 

Αντίθετα, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω ήταν πιο πιθανό να θεωρούν αναγκαία την διατήρηση των διακρίσεων λόγω φύλου στο marketing, με το 19% των Boomers και το 23% των ατόμων της Silent Generation να υποστηρίζουν διαφορετικά προϊόντα για γυναίκες και άνδρες.

Επιπλέον, οι Millennials υποστήριξαν στην συντριπτική πλειονότητα διαφημίσεις που παρουσιάζουν άνδρες και γυναίκες με παρόμοιες δυνατότητες και ρόλους — το 80% των ατόμων της γενιάς Y ενέκρινε αυτές τις πρακτικές, σε σύγκριση με το 67% των ατόμων της γενιάς Z και το 69% των Boomers που υποστήριξαν αντίστοιχες απόψεις.

Εντούτοις, μία παράμετρος στην οποία συγκλίνουν όλα τα δεδομένα είναι το γεγονός ότι τα άτομα της γενιάς Z αποτελούν σαφώς την πιο ενημερωμένη ηλικιακή ομάδα όσον αφορά τα ζητήματα του φύλου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμφώνησε με αυτό.

Οι συμμετέχοντες που προσδιορίστηκαν ως άτομα της LGBTQ κοινότητας ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγάλη πίστη στις επόμενες γενιές, με το 82% των queer millennials και το 88% των queer Boomers να αναφέρουν ότι τα άτομα της γενιάς Ζ είναι καλύτερα ενημερωμένοι ως προς τα θέματα ταυτότητας και θα οδηγήσουν την κοινωνία σε σημαντική πρόοδο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.