25 Απρ 2024
READING

Μετά την πανδημία θα σημειωθεί σημαντική άνθιση στις out-of-home διαφημίσεις 

4 MIN READ

Μετά την πανδημία θα σημειωθεί σημαντική άνθιση στις out-of-home διαφημίσεις 

Μετά την πανδημία θα σημειωθεί σημαντική άνθιση στις out-of-home διαφημίσεις 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δαπάνες των εταιρειών για τις out-of-home (OOH) διαφημίσεις μειώθηκαν σημαντικά το 2020, καθώς οι καταναλωτές παρέμειναν ως επί το πλείστον κλεισμένοι στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη γίνεται περισσότερο αντιληπτή από τους ειδικούς ως μία παύση παρά ως μια μόνιμη μετατόπιση. Μάλιστα, εκτιμάται ακόμη ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της τάξεως του 23% για το συγκεκριμένο διαφημιστικό κανάλι το 2021, καθώς οι καταναλωτές θα αρχίζουν να κυκλοφορούν έξω με περισσότερο σταθερούς ρυθμούς.

Πριν από την πανδημία, οι out-of-home διαφημίσεις σημείωναν εξαιρετική ανάκαμψη, καθώς οι έμποροι αναζητούσαν νέους τρόπους για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των κορεσμένων από τις online διαφημίσεις καταναλωτών. 

Ωστόσο, η τάση αυτή έχασε γρήγορα την δυναμική της καθώς οι πιθανότητες  να συναντήσουν οι καταναλωτές τις διαφημιστικές και τις ψηφιακές πινακίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας ήταν ελάχιστες εξαιτίας κυρίως των αποκλεισμών και των περιοριστικών μέτρων. Βέβαια, όσο εξαπλώνεται η εφαρμογή των εμβολίων τόσο αρκετές πρόσφατες εκστρατείες των out-of-home διαφημίσεων δείχνουν ότι οι έμποροι είναι πλέον πρόθυμοι να δοκιμάσουν ξανά αυτές τις μεθόδους, ενώ φαίνεται ότι ακόμα και οι καταναλωτές δίνουν τώρα περισσότερη προσοχή στις διαφημιστικές πινακίδες, καθώς αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας τους.

Η out-of-home διαφήμιση γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική στις αρχές του 2021, καθώς οι καταναλωτές αυξάνουν το χρόνο μετακίνησης, χρησιμοποιούν περισσότερες τεχνολογίες χωρίς επαφή και αναζητούν περισσότερο τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν περισσότερο τις ψηφιακές διαφημίσεις λόγω κορεσμού, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης «Consumer Insights & Intent»  η οποία εκπονήθηκε από την Out of Home Advertising Association of America (OAAA) και την Harris, την εταιρεία δημοσκοπήσεων. 

Έτσι, αφού πια συμπληρώθηκε περίπου ένα έτος από την εξάπλωση της πανδημίας η έρευνα υποδεικνύει ότι η out-of-home διαφήμιση θα μπορούσε να αποκτήσει εξέχουσα θέση στο μίγμα marketing, αφού η ισχύς της μειώθηκε σημαντικά στην αρχή της υγειονομικής κρίσης.Περισσότεροι από τους μισούς (55%) καταναλωτές στις μεγάλες πόλεις — που ορίζονται ως οι πόλεις εκείνες με πληθυσμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο — παρατηρούν περισσότερο τα διαφημιστικά μηνύματα στους εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι out-of-home διαφημίσεις επηρεάζουν επίσης τις αποφάσεις της αγοράς για το 34% των καταναλωτών στις μεγάλες πόλεις. 

Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές παρατηρούν αυτού του είδους τις διαφημίσεις κατά την διάρκεια της οδήγησης, τόσο σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους (83%) όσο και σε τοπικό επίπεδο (82%), με το 72% των εργαζομένων να αναμένεται ότι θα μετακινείται τουλάχιστον κάποιες ημέρες την εβδομάδα για να πάει στην δουλειά του τους επόμενους μήνες.

Η αύξηση της προσοχής που δόθηκε στη διαφήμιση έρχεται αφού το κανάλι αυτό υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ωστόσο οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να αντιστραφούν από τις τάσεις στις συμπεριφορές των καταναλωτών που εμφανίστηκαν στην έκθεση που εξετάζεται. Για παράδειγμα, το 75% των καταναλωτών απορρίπτει ή κλείνει αμέσως τις διαφημίσεις που δέχεται μέσω των ψηφιακών συσκευών λόγω του υπερβολικού χρόνου που αφιερώνεται μπροστά στις οθόνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι πιο δεκτικοί σε μηνύματα που λαμβάνουν από άλλα κανάλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα εξέτασε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ και διεξήχθη στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι οι out-of-home διαφημίσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές με τους καταναλωτές που έχουν εξοικειωθεί με την χρήση των tap-to-pay μεθόδων, των QR codes και της επαυξημένης πραγματικότητας, ειδικά οι millennials και τα άτομα της γενιάς Ζ.Συγκεκριμένα, ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των ερωτηθέντων ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ειδικές προσφορές που διατίθενται μέσω εφαρμογών tap-to-pay και των QR κωδικών. Ομοίως, το 78% των millennials αναζητούν ασφαλείς υπαίθριες δραστηριότητες, και το 82% των ατόμων της γενιάς Ζ αναζητούν εναλλακτικές για το φαγητό εκτός σπιτιού ή σε υπαίθριους χώρους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερες περιοχές όπου οι out-of-home διαφημίσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Αρκετές πρόσφατες καμπάνιες έχουν επισημάνει αυτή τη μετατόπιση προς αυτού του είδους τις διαφημίσεις οι οποίες σε γενικές γραμμές πατούν στο αφήγημα που θέλει τους καταναλωτές να αισθάνονται κουρασμένοι και κορεσμένοι από την υπερβολική έκθεση στις οθόνες και τις ψηφιακές συσκευές. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία έχει ανατρέψει πολλές φορές τις τάσεις και τα καταναλωτικά μοτίβα. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν όλες τις αλλαγές και να ανταποκρίνονται σε αυτές.

Με πληροφορίες από το Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.