23 Απρ 2024
READING

Το Facebook επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις του

4 MIN READ

Το Facebook επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις του

Το Facebook επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις του

Αυτή την εβδομάδα, το Facebook ξεκίνησε μια νέα διαφήμιση που απευθύνεται με αμεσότητα σε κάθε τύπο μικρής επιχείρησης και επιχειρηματία, παρουσιάζοντας την εταιρεία ως το καλύτερο μέρος για να βρεθεί και να προωθηθεί μια ιδέα, ακριβώς λόγω της μεγάλης ισχύος και της τεράστιας βάσης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, το προωθητικό σποτ δημιουργήθηκε από την Droga5 και παρουσιάζει την Grace Jones να παροτρύνει -μέσα από έναν λόγο ρυθμικό και άμεσο- τις μικρές επιχειρήσεις να δοκιμάσουν τα εξατομικευμένα εργαλεία διαφήμισης του Facebook. Φαίνεται ότι δεδομένου το Facebook εξακολουθεί να ισορροπεί ανάμεσα στην επικριτική διάθεση των χρηστών εξαιτίας της μη ηθικής συμπεριφοράς του και τον έντονο ανταγωνισμό, η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ένα εξαιρετικά αποδοτικό δημογραφικό τμήμα της αγοράς: τις μικρές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% των ετήσιων εσόδων του διαφημιστικού τμήματος του Facebook ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των σημαντικών εσόδων η εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει χωρίς ιδιαίτερα έντονες οικονομικές απώλειες μετά από το μποϊκοτάζ και τις περικοπές των διαφημιστικών δαπανών που υπέστη το περασμένο καλοκαίρι από τις μεγάλες εταιρείες.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει να προσελκύει τις μικρές επιχειρήσεις. Από την μεριά τους, οι μικρές επιχειρήσεις είναι σαφές ότι επιλέγουν το Facebook επειδή προσφέρει ένα πακέτο οικονομικών και προσιτών ενεργειών του marketing σε συνδυασμό με μία πολύ μεγάλη εμβέλεια.Επιπλέον, ο Mark Zuckerberg, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι το Facebook σκοπεύει να επικεντρώσει ακόμα περισσότερο τις ενέργειες του στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ επικαλέστηκε ακόμα και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις μικρότερες επιχειρήσεις ως ένα ακόμα κίνητρο για την εστίαση τους σε αυτές.

Οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η εταιρεία κυκλοφόρησε μία διαφήμιση με μουσική επένδυση το τραγούδι «I Will Survive» στην οποία πρωταγωνιστούσε ένα αγαπημένο συνοικιακό εστιατόριο της Νέας Υόρκης που ονομάζεται Coogan’s, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Φυσικά, πρόκειται για μία συγκινητική διαφήμιση η οποία μάλιστα επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη μικρή επιχείρηση. Ωστόσο, εάν κανείς προσπαθήσει να δει την μεγάλη εικόνα θα αντιληφθεί ότι το Facebook ήταν υπεύθυνο για μία μεγάλη διασπορά παραπλανητικού περιεχομένου σχετικά με την υγεία το οποίο είχε συγκεντρώσει περίπου 3, 8 δισεκατομμύρια προβολές κατά το παρελθόν έτος.

Επιπλέον,  τον Δεκέμβριο, το Facebook αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα κατά της απόφασης της Apple, η οποία απαιτούσε από τις εφαρμογές μέσω του iOS 14 να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς. Έτσι, το Facebook κυκλοφόρησε full page διαφημίσεις στην New York Times, την Washington Post και την Wall Street Journal δηλώνοντας ότι αντιστέκονται στις πολιτικές της Apple για τις μικρές επιχειρήσεις.Οι άνθρωποι είναι πλέον γενικά πολύ περισσότερο επιφυλακτικοί αναφορικά με το πώς διαθέτουν τα προσωπικά τους δεδομένα στις εταιρείες, αλλά το Facebook δείχνει να πιστεύει ότι αρκεί να εξωραΐσει τις διαφημίσεις του ή να τις ανακοινώνει δια στόματος διάσημων προσώπων με ωραίο παρουσιαστικό για να πείσει τους χρήστες για τον ορθό χαρακτήρα των πράξεων του.

Οι διαφημιζόμενοι μπορεί και να δελεαστούν από αυτό το πακέτο, αλλά οι πραγματικοί χρήστες ενδέχεται να μην είναι πλέον τόσο εύπιστοι. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την αντίδραση των χρηστών του WhatsApp τον Ιανουάριο, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων θα επέτρεπαν στο WhatsApp να διαβάζει τα μηνύματα των χρηστών και να παραδίδει τις πληροφορίες αυτές στη μητρική του εταιρεία, το Facebook. Το WhatsApp άρχισε γρήγορα να χάνει τους χρήστες του και οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές, όπως το Signal, σημείωσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τεράστια ανάπτυξη. 

Ωστόσο, το Facebook  δείχνει να μην κάμπτεται από την στάση των χρηστών αφού μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία εμφάνισε ένα προωθητικό μήνυμα στους χρήστες, εκθειάζοντας τις αρετές της στρατηγικής συλλογής δεδομένων αφού αυτή οδηγεί σε περισσότερο εξατομικευμένες διαφημίσεις και βοηθάει τελικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων.Έτσι, το Facebook φοράει τον μανδύα της αμερικανικής επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων και εξάρει το πατριωτικό αίσθημα των Αμερικανών με σκοπό να καθαγιάσει τις ευρύτερες πολιτικές που εφαρμόζει οι οποίες μπορεί τελικά να είναι ενάντια στα συμφέροντά των χρηστών αλλά και των επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=6ekg56Ji56o

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.