26 Απρ 2024
READING

Πώς ένα viral βίντεο στο Tik Tok εκτόξευσε τις πωλήσεις φέτας στις ΗΠΑ

2 MIN READ

Πώς ένα viral βίντεο στο Tik Tok εκτόξευσε τις πωλήσεις φέτας στις ΗΠΑ

Πώς ένα viral βίντεο στο Tik Tok εκτόξευσε τις πωλήσεις φέτας στις ΗΠΑ

Ένα βιντεάκι μαγειρικής λίγων δευτερολέπτων στο Tik Tok εκτόξευσε τις πωλήσεις φέτας στο εξωτερικό, κάνοντας τους προμηθευτές τυριού να τρίβουν τα μάτια τους λόγω της εκπληκτικής ταχύτητας με την οποία εξαφανίζεται από τα ράφια.

Η φήμη της φέτας, που έγινε ανάρπαστη χάρη στο βίντεο της Φινλανδής food blogger Jenni Hayrinen, έφτασε μέχρι τους New York Times.Η διάσημη πλέον συνταγή «uunifetapasta» (στα φινλανδικά ψητά ζυμαρικά στο φούρνο με φέτα) «γεννήθηκε» στην Φινλανδία το 2018.

Όμως, η μανία για baked feta-pasta κατέλαβε τους Αμερικανούς αρκετά αργότερα, εξαιτίας του βίντεο που ανέβηκε στο Tik Tok τον Ιανουάριο του 2021 και μέσα σε λίγες εβδομάδες «σάρωσε»: Πλέον το #fetapasta έχει περισσότερα από 600 εκατομμύρια views, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η «διασπορά» του σε Instagram, Twitter και Facebook.

Στα μέσα Φεβρουαρίου -όταν η λέξη «φέτα» έγινε πρώτη σε αναζητήσεις σε εφαρμογές delivery ειδών τροφίμων- άρχισε να γίνεται εμφανής η έλλειψη του αγαπημένου τυριού από τα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων τροφίμων.Η ζήτηση εκτοξεύτηκε κατά 200%, σύμφωνα με εκπρόσωπο μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων στις ΗΠΑ, που επικαλούνται οι NYT.

Αυτό ανάγκασε παραγωγούς τυριών τύπου φέτας να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση.Μονάδα παραγωγής τυριών αναφέρει στους NYT ότι αύξησε την εβδομαδιαία παραγωγή από 2,7 τόνους σε 4,5 τόνους.

Η Krinos Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής ελληνικών και μεσογειακών προϊόντων δεν αναφέρουν ελλείψεις σε φέτα, ωστόσο παρατηρούν αύξηση στις πωλήσεις στην διάρκεια των τελευταίων μηνών.Ο πρόεδρος της Krinos, Eric Moscahlaidis, λέει μάλιστα ότι κατάφερε να πείσει κάποια καταστήματα Walmarts και Costcos να βάλουν στα ράφια τους την αυθεντική ελληνική ΠΟΠ φέτα, εκτός από το αγελαδινό τύπου φέτα τυρί που πωλούσαν ως τώρα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.