27 Απρ 2024
READING

Τα ρομπότ και τα μικρά αυτοματοποιημένα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών είναι το μέλλον

4 MIN READ

Τα ρομπότ και τα μικρά αυτοματοποιημένα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών είναι το μέλλον

Τα ρομπότ και τα μικρά αυτοματοποιημένα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών είναι το μέλλον

Ενώ η ισχύς των logistics συστημάτων του Amazon θεωρείται σχεδόν αδιαμφισβήτητη, τα μικρά αυτοματοποιημένα κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών και οι τεχνολογικές εταιρείες που εγκαθίστανται στα καταστήματα του Walmart και στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι οι δούρειοι ίπποι που θα ξεπεράσουν τις άμυνες της αυτοκρατορίας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε έναν χώρο 4.500 τετραγωνικών μέτρων στο Τελ Αβίβ, έξι υπάλληλοι, οι οποίοι υποβοηθούνται από δεκάδες ρομπότ που κινούνται με αμεσότητα από σταθμό σε σταθμό, προετοιμάζουν τις παραγγελίες για μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία ολοκληρώνει περίπου 300 παραγγελίες την ημέρα, ενώ κάθε παραγγελία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 50 προϊόντα και έχει την δυναμική να ολοκληρώσει ακόμη περισσότερες παραγγελίες ανά ημέρα.

Στην τοποθεσία της εταιρείας στο Τελ Αβίβ, η Fabric αποδεικνύει στους λιανοπωλητές και τις επιχειρήσεις ότι δύναται να τοποθετήσει ένα κέντρο μικρο-εκπλήρωσης των παραγγελιών σχεδόν οπουδήποτε – ακόμη και σε ένα υπόγειο γκαράζ στάθμευσης – και να το κάνει να λειτουργήσει αποδοτικά.

Πλέον το Walmart ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να δώσει στα καταστήματά του ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του Amazon. Σε γενικές γραμμές, πολλοί κρίνουν ότι το Amazon δεν χρειάζεται να ανησυχήσει άμεσα για το Walmart, δεδομένου ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Amazon κινούνται με γρήγορους ρυθμούς προς την κατεύθυνση των αυτοματοποιημένων κέντρων εκπλήρωσης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ποικίλοι ακόμα λιανοπωλητές με ισχυρή παρουσία στο λιανικό εμπόριο αναμένεται να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Walmart.

Η Fabric είναι μία από τις τρεις εταιρείες ρομποτικής με τις οποίες συνεργάζεται η Walmart για την κατασκευή αυτοματοποιημένων κέντρων εκπλήρωσης στα καταστήματά της. Μάλιστα, όταν το Walmart ανακοίνωσε τα σχέδια του, δήλωσε ακόμα ότι δεκάδες τοπικά κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών προετοιμάζονται και η εταιρεία δεν θα σταματήσει εκεί τις προσπάθειες αυτοματοποίησης των λειτουργιών της. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε πρόσφατά ότι αναμένει να διαθέτει πάνω από 100 τοπικά κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επιπλέον, εκτός από την Fabric, το Walmart συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Dematic και Alert Innovation για την κατασκευή αυτών των κέντρων.

Μάλιστα, η τελευταία δημιούργησε το Alphabot, ένα αυτοματοποιημένο, δηλαδή, σύστημα του Walmart που ξεκίνησε τις πιλοτικές δοκιμές του στο τέλος του 2019. Ακόμη, φαίνεται ότι ήταν αυτή η εξέλιξη της εταιρείας που της επέτρεψε να ανταποκριθεί χωρίς χρονοτριβές στις ανάγκες των καταναλωτών.

Ωστόσο, το Walmart και οι τρεις τεχνολογικοί συνεργάτες του δεν αποκαλύπτουν πόσα ακριβώς κέντρα θα κατασκευάσει κάθε εταιρεία ρομποτικής ή την ακριβή τοποθεσία τους. Αλλά τα βίντεο που κυκλοφόρησε το Walmart από το σύστημα Alphabot και μια εικονική περιήγηση στην τοποθεσία της Fabric στο Τελ Αβίβ υποδεικνύουν ότι η ταχεία ανάπτυξη των κέντρων εκπλήρωσης της εταιρείας θα πρέπει να ανησυχεί τα στελέχη του Amazon.

Το μοντέλο της Fabric χρησιμοποιεί δύο είδη ρομπότ: αυτά που κινούνται εντός των κέντρων και συνεισφέρουν στις εσωτερικές διεργασίες και εκείνα που κινούνται ελεύθερα έξω από τα κέντρα προς επανδρωμένα κέντρα διαλογής για την αποστολή των παραγγελιών.

Έως στιγμής και μέσω της ανθρώπινης αποκλειστικά δραστηριότητας οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συνήθως περιορίζονται σε περίπου 100 παραγγελίες την ημέρα. Όμως, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει αυτή την ικανότητα κατά 5 έως 10 φορές φτάνοντας και τις 1.000 παραγγελίες την ημέρα, σε έναν χώρο που δεν χρειάζεται να καταλαμβάνει τεράστια έκταση.

 Η Fabric, η οποία προηγουμένως ονομάζονταν CommonSense Robotics, επιλέγει είτε να πωλήσει τα ρομπότ, το υλικό και το λογισμικό της σε έναν λιανοπωλητή, είτε να λειτουργεί ένα κέντρο έναντι αμοιβής, σε ένα μοντέλο ρομπότ-as-a-service. Τα ρομπότ μπορούν να επιλέξουν γρήγορα τα προς αποστολή προϊόντα και οι εργαζόμενοι λειτουργούν τελικά πολύ πιο αποδοτικά έχοντας στο πλευρό τους την τεχνολογική υποστήριξη των ρομπότ.

Τα κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών που κατασκευάζονται από την Fabric και τους άλλους παρόχους τεχνολογίας δίνουν στο Walmart τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα χώρο ως δυνητικό χώρο αποθήκευσης και παραλαβής για online παραγγελίες που μπορούν να προετοιμαστούν ακόμα και την ίδια ώρα την πραγματοποίησης τους και αυτή η εξέλιξη θα ανησυχήσει σίγουρα τους ανταγωνιστές του.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.