24 Απρ 2024
READING

Klarna | η σουηδική εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία Αγοράστε Τώρα, Πληρώνετε Αργότερα, φτάνει σε αξία 31 δις.δολάρια

3 MIN READ

Klarna | η σουηδική εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία Αγοράστε Τώρα, Πληρώνετε Αργότερα, φτάνει σε αξία 31 δις.δολάρια

Klarna | η σουηδική εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία Αγοράστε Τώρα, Πληρώνετε Αργότερα, φτάνει σε αξία 31 δις.δολάρια

Η Klarna, η σουηδική εταιρεία BNPL, αγοράστε τώρα, πληρώνετε αργότερα έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και η εκτίμηση για την αξία της βρίσκεται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρήσει την πρώτη θέση ως η υψηλότερης αξίας fintech στην Ευρώπη.

Οι υποστηρικτές αυτού του γύρου χρηματοδότησης είναι συνδυασμός νέων και υπαρχόντων επενδυτών, ενώ η Klarna ισχυρίζεται ότι είχε υπερκαλυφθεί 4 φορές.Ως σημείο αναφοράς, η Affirm, η οποία θεωρείται στις ΗΠΑ ως ένας από τους πιο άμεσους ανταγωνιστές της Klarna, πρόσφατα έκανε IPO. Εκτός από την νέα συγκέντρωση κεφαλαίων η Klarna ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία θα δεσμεύσει το 1% του κεφαλαίου που αντλήθηκε σε μια νέα πρωτοβουλία που εστιάζει στις «βασικές προκλήσεις βιωσιμότητας σε όλο τον κόσμο». Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει επίσημα στις 22 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Πολύ νωρίς  η εταιρεία μπήκε σε αυτό που τώρα ονομάζεται ευρέως buy-now-pay-later (BNPL) και βασίστηκε στην ιδέα να δίνει στους καταναλωτές έναν τρόπο να αγοράζουν πράγματα στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να τα πληρώνουν εκ των προτέρων και χωρίς να καταφεύγουν σε πιστωτική κάρτα. Αυτό το κάνει τόσο προσφέροντας ενσωματώσεις διαδικτυακών καταστημάτων λιανικής όπου η Klarna εμφανίζεται ως επιλογή κατά το check out, και μέσω της δικής της εφαρμογής “shopping mall”, όπου οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν σε όλα τα καταστήματα που σας επιτρέπουν να πληρώνετε με την Klarna.

Στο βάθος αυτής της πορείας, η εταιρεία ελπίζει να προωθήσει μια μεγαλύτερη οικονομική σχέση με τους χρήστες της ως μια πλήρης τράπεζα. Διαθέτει μια σειρά αδειοδοτημένων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών, στη Σουηδία και τη Γερμανία, με περισσότερες χώρες να ακολουθούν.

Στο μέτωπο της BNPL, η Klarna δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 17 χώρες και έχει περισσότερους από 250.000 συνεργάτες λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Macys, H&M, IKEA, Expedia Group, Samsung, ASOS, Peloton, Abercrombie & Fitch, Nike και AliExpress.

Η fintech εταιρεία υποστηρίζεται από την Sequoia Capital από το 2010. Οι πιο πρόσφατοι επενδυτές περιλαμβάνουν τους Dragoneer, Bestseller Group, Permira, Visa, Atomico, Ant Group, Commonwealth Bank of Australia, Silver Lake, HMI Capital, TCV, Northzone και τα κεφάλαια και τους λογαριασμούς που διαχειρίζεται η BlackRock

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει εγγεγραμμένη πελατειακή βάση 90 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 11 εκατομμύρια βρίσκονται στις ΗΠΑ. Μόνο το τελευταίο έτος, προστέθηκαν 21 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η εφαρμογή της Klarna που απευθύνεται άμεσα στον καταναλωτή διαθέτει 14 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Σε συνδυασμό, η Klarna επεξεργάζεται πάνω από 1 εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα μέσω της πλατφόρμας της.

Ωστόσο, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που αποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προσφέροντας στους καταναλωτές βραχυπρόθεσμη πίστωση – και σε ένα πλαίσιο όπου η ιδέα της εύκολης πίστωσης και της άπειρης κατανάλωσης επικρίνεται όλο και περισσότερο – ο γίγαντας της fintech δεν είναι χωρίς δυσφημιστές.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.