Το Amazon στοιχηματίζει στη Βρετανία καθώς ανοίγει στο Λονδίνο καταστήματα Amazon Go

Το Amazon πρόκειται να ανοίξει το πρώτο σε μια σειρά από καταστήματα Amazon Go σε όλη την Αγγλία αυτήν την εβδομάδα, με την προσδοκία να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο φυσικών καταστημάτων παράλληλα με το ηλεκτρονικό εμπόριο .

Τα σχέδια για το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος Amazon Go στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτονται από υψηλά επίπεδα μυστικότητας για μήνες, αλλά φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τον ιστότοπο τις τελευταίες εβδομάδες και η πρόσοψη του Amazon Go παρέμεινε σκεπασμένη σε μια προσπάθεια να κρατήσει το άνοιγμα για όσο το δυνατόν περισσότερο προφυλαγμένο.

Σχεδιάζονται τουλάχιστον άλλα 30 καταστήματα Amazon Go στη Βρετανία από τον τεχνολογικό γίγαντα, ο οποίος έχει επίσης επεκτείνει την υπηρεσία Amazon Fresh στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, φαίνεται να θέλει να μπει ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες super market της Βρετανίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι η βρετανική μεγάλη  αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons, η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με το Amazon μέσω της υπηρεσίας παράδοσης Amazon Fresh, ετοιμάζεται να συνεργαστεί για άλλη μια φορά για τη διανομή προϊόντων.

Όπως και στις ΗΠΑ, οι αγοραστές στο κατάστημα ανέπαφων συναλλαγών στο Λονδίνο θα μπορούν να παραλαμβάνουν τρόφιμα και είδη παντοπωλείου και να φεύγουν χωρίς να σταματήσουν να πληρώνουν. Το αυτοματοποιημένο κατάστημα θα χρησιμοποιήσει μια τεράστια γκάμα κρυφών αισθητήρων και φωτογραφικών μηχανών για να παρακολουθεί τι γεμίζουν οι πελάτες τις τσάντες αγορών τους και, στη συνέχεια, χρεώνεται η πληρωμή μέσω της εφαρμογής Amazon Go στα κινητά τους.

Το κατάστημα στο Ealing στο Λονδίνο θα είναι το πρώτο Amazon Go που θα ανοίξει έξω από την εγχώρια αγορά της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου το Amazon διαθέτει σήμερα περίπου 25 καταστήματα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφόρησαν φήμες για ένα πρώτο κατάστημα Amazon Go στη Βρετανία. Πριν από περίπου ένα χρόνο, έγινε λόγος για ένα τέτοιο κατάστημα στην πολυτελή συνοικία του Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου.Το πρώτο κατάστημα Amazon Go άνοιξε στα κεντρικά γραφεία του Amazon στο Seattle το 2016, αρχικά μόνο για τους υπαλλήλους πριν από το άνοιγμα για πελατες το 2018 – με καθυστέρηση δύο ετών  λόγω προβλημάτων στην σωστή καταγραφή των προιόντων που αγοράζονταν.

Το Amazon λέει ότι η τεχνολογία Just Walk Out ενεργοποιείται από τους ίδιους τύπους τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα αυτο-οδήγησης και τα καταστήματα προσφέρουν περιορισμένη γκάμα ειδών τροφίμων και έτοιμα γεύματα.

Το Amazon ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, και είχε στόχο να ανατρέψει τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αυτό. Το Amazon έχει εξασφαλίσει μόλις το 3% της διαδικτυακής αγοράς ειδών παντοπωλείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Mintel και ακόμη και η είδηση ότι η παράδοση φρέσκων ειδών παντοπωλείου θα γινόταν δωρεάν στα Prime μέλη, με την παράδοση παραγγελίας εντός της 1 ώρας που διατίθεται σε επιλεγμένες περιοχές, δεν έχει πραγματικά αλλάξει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το Amazon.com σημειώνει επιτυχίες σε πολλές κατηγορίες FMCG. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών διπλασιάστηκαν το 2020, ενώ προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη χάρη στην επιθετική στρατηγική τιμολόγησης του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ανάλυση των δεδομένων για τις πωλήσεις αλκοόλ μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2020 από την Profitero έδειξε αύξηση 121% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και το Amazon “επιτίθεται” επίσης στις κύριες αλυσίδες λιανικής και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ομορφιάς, της υγείας και των ειδών προσωπικής φροντίδας.