22 Νοέ 2024
READING

Οι τάσεις του 2021 και οι στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον

5 MIN READ

Οι τάσεις του 2021 και οι στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον

Οι τάσεις του 2021 και οι στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και όλων των συνεπακόλουθων της, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται με πρωτοφανείς ταχύτητες σε ολόκληρη την παγκόσμια λιανική βιομηχανία, απαιτώντας από τους λιανοπωλητές να κατασκευάσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ανταποκριθούν στις ανακύπτουσες αυτές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η κρίση κατέστησε επίσης σαφή την σημασία της τεχνολογίας για τη βιομηχανία: σύμφωνα με την έρευνα CIO της Gartner η οποία εκπονήθηκε το 2021, σχεδόν τα δύο τρίτα των Chief Information Officers στον τομέα της λιανικής πιστεύουν ότι οι σχέσεις τους με τους διευθύνοντες συμβούλους τους ενισχύθηκαν σημαντικά κατά το παρελθόν έτος, καθώς ο ρόλος τους φάνηκε ότι ήταν κρίσιμος για τις επιχειρήσεις δεδομένων των διαταραχών που επικρατούσαν στην αγορά.

Έτσι κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, η αξιοποίηση της ορμής των μετασχηματιστικών δραστηριοτήτων — ειδικά όσον αφορά τις φυσικές τοποθεσίες — θα είναι κρίσιμη  για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ευελιξίας που απαιτείται για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις για το μέλλον προβλέπουν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο παράγοντα.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότερες τάσεις που έχει εντοπίσει η Gartner για να βοηθήσεις τις επιχειρήσεις να πάρουν τις κατάλληλες στρατηγικές αποφάσεις.

  1. Touchless εμπειρίες

Οι εμπειρίες που δεν προϋποθέτουν επαφή θεωρούνται ασφαλέστερες και ως εκ τούτου αποκτούν αυξημένη αξία σε ολόκληρο το ταξίδι των αγορών του πελάτη. Έτσι, πλέον, αυτού του είδους οι εμπειρίες αποτελούν μία από τις βασικές προσδοκίες των καταναλωτών και οι λιανοπωλητές οφείλουν να τις συμπεριλάβουν στα σχέδια τους με σκοπό την εξυγίανση των λειτουργιών τους.

Φυσικά, οι ανέπαφες αλληλεπιδράσεις εκτείνονται πέρα από τις ανέπαφες πληρωμές και περιλαμβάνουν επίσης ανέπαφες λειτουργίες και χαρακτηριστικά σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες των αγορών, όπως για παράδειγμα δυνατότητες σάρωσης κωδικών, ψηφιακά καλάθια αγορών, εικονικές εμπειρίες κ.ά.

Συνολικά, οι ανέπαφες εμπειρίες οφείλουν να προσφέρουν ένα επίπεδο εξατομίκευσης που να κάνει τους πελάτες να αισθάνονται ότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πραγματικά να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

  1. Διαχείριση αποθεμάτων

Η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων επιτρέπει με την σειρά της την ορθή εκπλήρωση των παραγγελιών και των αποστολών, τόσο για τις φυσικές όσο και για τις ψηφιακές τοποθεσίες μέσω της ανάλυσης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και της αναδιαμόρφωσης -όπου κρίνεται απαραίτητο- του αποθέματος, της εργασίας και των διαδικασιών. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες,  οι ενοποιημένες εμπορικές εμπειρίες, η ικανοποίηση των πελατών και η απρόσκοπτη εξέλιξη των παραγγελιών πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία της επιχείρησης.

Αυτή η τάση έχει γίνει μια κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στην σημαντική άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για ολιστικές εμπειρίες αγορών. 

Έτσι, οι έμποροι και ολόκληρος ο τομέας της λιανικής πώλησης εργάζονται ήδη για να αναδιαμορφώσουν τις φυσικές τοποθεσίες αυξάνοντας τις in-store δυνατότητες εκπλήρωσης των παραγγελιών. Σκοπός αυτής της αναδιαμόρφωσης είναι να προετοιμαστεί η αγορά για τις μετα-πανδημικές απαιτήσεις μίας μεγαλύτερης ηλεκτρονικής αγοράς με αυξημένες απαιτήσεις από την μεριά των καταναλωτών.

  1. Χρήση αλγοριθμικών συστημάτων για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας 

Η απογραφή αποτελεί συνήθως μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες των επιχειρήσεων- τόσο από την σκοπιά του κόστους όσο και από αυτήν του χρόνου. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, οι έμποροι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά την ομοιόμορφη κατανομή των αποθεμάτων σε όλες τις τοποθεσίες των καταστημάτων χωρίς κάποια τεχνική υποστήριξη. Μία λύση που προσφέρεται είναι η αξιοποίηση των αλγοριθμικών προσεγγίσεων και εφαρμογών με σκοπό την επίτευξη ακρίβειας, ορθής τιμολόγησης και των κατάλληλων επενδύσεων.

Αυτή η ενσωμάτωση πρόκειται να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα προϊόντα για τα οποία χρειάζονται ανεφοδιασμό, καθώς επίσης και το πώς θα πρέπει να τιμολογούνται και να προωθούνται για να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών σε όλα τα σημεία διανομής.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της αλγοριθμικής λήψης αποφάσεων είναι η χρήση εξελιγμένων εργαλείων δεδομένων και αναλύσεων. Στην πραγματικότητα, η έρευνα της Gartner φανερώνει ότι το 63% των λιανοπωλητών αναμένουν να δαπανήσουν περισσότερα για την επιχειρηματική ευφυΐα/ανάλυση δεδομένων και το 35% των επιχειρήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.

  1. Επένδυση σε ψηφιακές εγκαταστάσεις και πόστα εργασίας

Μετά από χρόνια υποεπένδυσης σε αυτόν  τον τομέα, πολλοί λιανοπωλητές πλέον ποντάρουν πολλά στο στοίχημα των ψηφιακών εγκαταστάσεων όσον αφορά την στρατηγική τους στο μέλλον. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της Gartner 2021 αναφέρει σχέδια για την αύξηση των δαπανών ψηφιακούς χώρους εργασίας.

Η ικανότητα ευέλικτης εξέλιξης των καθηκόντων εργασίας, βελτιστοποίησης των περιθωρίων του κόστους και της προσφοράς εμπειριών υψηλού επιπέδου είναι πλέον πιο κρίσιμη από ποτέ. Οι επενδύσεις σε ψηφιακές εγκαταστάσεις — ιδιαίτερα όσον αφορά τα περιβάλλοντα φυσικών καταστημάτων-έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη, δημιουργώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την πάροδο του χρόνου.

  1. Συνεργατικά οικοσυστήματα

Οι σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών και τα πρότυπα αγοράς που οδηγούνται από την υγειονομική κρίση έχουν φέρει στην επιφάνεια τις αδυναμίες στα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα της λιανικής πώλησης. Η συμμετοχή σε ένα συνεργατικό οικοσύστημα που οικοδομείται μέσα από τις συνεργασίες με άλλους λιανοπωλητές ή άλλους εταίρους από τον τομέα της καινοτομίας θα επιτρέψει στους λιανοπωλητές να επεκτείνουν τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δυνατότητές τους, να υποστηρίξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και τελικά να ικανοποιήσουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών.

  1. Κατανάλωση με γνώμονα τις υψηλές αξίες

Οι πελάτες αναμένουν πλέον από τις επιχειρήσεις να ενεργούν με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και διαφάνεια, παρέχοντας προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες με βάση τις αξίες των καταναλωτών. Σε γενικές γραμμές, η πανδημία έχει οδηγήσει την ανήσυχη πλέον κοινωνία – συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων – να επανεκτιμήσει και να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να επενδύσουν στην συνεχή επαγρύπνηση με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών τους και να προσαρμόσουν ανάλογα τις πολιτικές των εμπορευμάτων και της διακυβέρνησης τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.