19 Απρ 2024
READING

Τα Marks & Spencer και τα λεγόμενα mom jeans προκάλεσαν την αντίδραση των καταναλωτών 

3 MIN READ

Τα Marks & Spencer και τα λεγόμενα mom jeans προκάλεσαν την αντίδραση των καταναλωτών 

Τα Marks & Spencer και τα λεγόμενα mom jeans προκάλεσαν την αντίδραση των καταναλωτών 

H Marks & Spencer, η βρετανική εταιρεία ρούχων που διαθέτει πολλά χρόνια στην βιομηχανία της μόδας, αντιμετώπισε πρόσφατα αρνητική κριτική στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από το κοινό και τους καταναλωτές.

Η εταιρεία δέχθηκε την αρνητική ανατροφοδότηση από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων μετά την κοινοποίηση στο Facebook μίας εικόνας η οποία συνοδεύονταν από μία περιγραφή που αναφέρονταν στα γνωστά σε όλους mom jeans. Ωστόσο, η ιστοσελίδα της Marks & Spencer έχει συγκεντρώσει σε γενικές γραμμές πολύ καλές κριτικές και σχόλια από πελάτες που είναι ευχαριστημένοι με την εφαρμογή και την ποιότητα των τζιν παντελονιών της εταιρείας.

Ωστόσο, τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα που ακολούθησαν την συγκεκριμένη κοινοποίηση δεν ήταν εξίσου θετικά, παρά το γεγονός ότι ο όρος «mom jeans»  χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες ρούχων για να περιγράψει το συγκεκριμένο στυλ τζιν. Επιπλέον, δεδομένου ότι η επιχείρηση έχει ως έδρα της το Ηνωμένο Βασίλειο-υπήρξε επίσης μία αντίδραση αναφορικά με την χρήση του όρου mom αντί για το πιο βρετανικό mum. Βέβαια, βρέθηκαν και κάποιοι που υπερασπίστηκαν την εταιρεία υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν αυτή που εφηύρε τον όρο.

Η ιστορία γύρω από την αντίδραση των καταναλωτών είχε εξέχουσα θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκάλεσε συζήτηση μεταξύ των καταναλωτών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης γύρω από την προέλευση του όρου «mom jeans».

Η εξέλιξη των πραγμάτων προβληματίζει τους αναλυτές καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο όρος και η απόφαση της εταιρείας να τον ενσωματώσει θα μπορούσε απλώς να περάσει απαρατήρητη. Ωστόσο, υφίστανται κάποιοι άλλοι εμπειρογνώμονες του τομέα των λιανικών πωλήσεων που πιστεύουν ότι η συζήτηση που ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι απλώς μια υπόδειξη για την βαθύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες αναφορικά με τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους καταναλωτές τους.

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο στυλ παντελονιού και η ονομασία του απηχεί σε συγκεκριμένα στερεότυπα και κλισέ για το πώς πρέπει να ντύνεται μία κλασική μαμά και η αντίδραση των καταναλωτών ενδεχομένως υποδηλώνει ότι είναι καιρός να ξεπεραστούν τα στερεότυπα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν τώρα να αφουγκραστούν τις ανάγκες των ανθρώπων χωρίς να τους τοποθετούν σε κουτιά με συγκεκριμένες ταμπέλες και προσδοκίες.

Έτσι, η Marks & Spencer ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα μετασχηματισμού της γραμμής της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στελεχών της, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εταιρεία οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού, των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες και των κακών αποδόσεων των τελευταίων χρόνων στις κατηγορίες των μη εδώδιμων προϊόντων της. Όλες αυτές οι εξελίξεις εγκιβωτίζονται στο πλαίσιο των αλλαγών που οφείλονται στην πανδημία και ωθούν την εταιρεία να βρει τρόπους να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Ακόμα, δεν είναι σαφές εάν η ιστορία σχετικά με την αντιπαράθεση στα κοινωνικά δίκτυα έχει δημιουργήσει προβλήματα στο PR της εταιρείας ή δημιούργησε τελικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και web-traffic για την αμφιλεγόμενη σειρά denim. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι εάν ως εμπορικό σήμα που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα πελατών-ηλικιακά και στιλιστικά, η Marks & Spencer θέλει να προχωρήσει σε μια πιο μοντέρνα εταιρεία με αποκλειστικά νεανικό κοινό τότε θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς να διακινδυνεύσει την κυρίαρχη πελατειακή της βάση.

Τέλος, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε προς υπεράσπιση της ότι η επιλογή του όρου είχε στόχο την διευκόλυνση των αγορών και δεν σχετίζονταν με κάποιου είδους συνειρμό, αφού η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για την δημιουργία του όρου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.