25 Απρ 2024
READING

Η Farfetch- πλατφόρμα των luxury brands συνεχίζει να μεγαλώνει

4 MIN READ

Η Farfetch- πλατφόρμα των luxury brands συνεχίζει να μεγαλώνει

Η Farfetch- πλατφόρμα των luxury brands συνεχίζει να μεγαλώνει

Το Farfetch, το e-commerce site σημείωσε εξαιρετικά κέρδη και ανοδική πορεία, 12 χρόνια μετά την έναρξη του και μόλις δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο. Σε γενικές γραμμές τα σημαντικά κέρδη του αποδίδονται στην digital-first προσέγγιση της ιστοσελίδας, στην εστίαση στη βιωσιμότητα, την επένδυση στην καινοτομία και την ισχυρή βάση στην Κίνα μετά την συμφωνία με την Alibaba και την Richemont.

Τα έσοδα της εταιρεία αυξήθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και μάλιστα, η Farfetch προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2021.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Farfetch, βοήθησε την εταιρεία να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ήταν σε θέση να παραδώσει τις παραγγελίες των προϊόντων της  ανεξάρτητα από τα κατά τόπους περιοριστικά μέτρα προστασίας σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες της ίδιας αγοράς που δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες που προέκυψαν με την εξάπλωση της πανδημίας. 

Παράλληλα, φαίνεται ότι η πανδημία έδωσε σε γενικές γραμμές μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις της Farfetch. Η ζήτηση για τα είδη πολυτελείας μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να αποφύγουν την επίσκεψη στα φυσικά καταστήματα και την επαφή με άλλους ανθρώπους. Έτσι, η αυξανόμενη ισχύς των ψηφιακών καταστημάτων λειτούργησε θετικά για τις περισσότερες επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη αυτών των καναλιών.

Επιπλέον, η επένδυση σε υπηρεσίες μεταφοράς για αυθημερόν παραδόσεις και αποστολές εντός 90 λεπτών στα αστικά κέντρα, καθώς και σε τεχνολογίες που βοηθούν τους καταναλωτές να βρουν το μέγεθος τους, συνέβαλαν στην ανάδειξη της Farfetch ως online προορισμού για τα είδη πολυτελείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ερευνητικής εταιρείας Jane Hali & Associates.

Ακόμη, σύμφωνα με την εταιρεία τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 41% φτάνοντας τα 540 εκατομμύρια δολάρια αν και το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σταθερά στο 46%. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Farfetch σχεδιάζει να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις τις με τις εταιρείες των luxury brands, δεδομένου ότι κορυφαίοι 100 συνεργάτες της εταιρείας παρέμειναν ως έχουν και δεν σημειώθηκαν απώλειες τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, η Κίνα θα παραμείνει ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης για την Farfetch καθώς η εταιρεία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της εξαιτίας κυρίως της συνεργασίας με την Alibaba. 

Για το 2021, η Farfetch σχεδιάζει να απευθυνθεί σε περισσότερους καταναλωτές και να προσελκύσει νέους πελάτες αυξάνοντας τις εξατομικευμένες λειτουργίες της και τα προγράμματα πιστότητας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας. Μάλιστα η Farfetch συνεργάστηκε με την Wishi, μια ψηφιακή υπηρεσία styling και η συνεργασία αυτή στοχεύει να επιτρέψει στην Farfetch να προσφέρει μια εξατομικευμένη υπηρεσία για virtual styling αποκλειστικά για τους χρήστες του προγράμματος πιστότητας.

Επιπλέον, η Farfetch πρόκειται να εστιάσει ιδιαίτερα στις τάσεις που ενισχύθηκαν από την πανδημία. Επί παραδείγματι, φέτος σχεδιάζει να επεκτείνει τις δυνατότητες προ-παραγγελίας που διαθέτει. Ακόμη, ο ισχυρός παίκτης του ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει επίσης να λανσάρει μια κατηγορία προϊόντων ομορφιάς στην αγορά μέχρι το 2022 και να προσφέρει χαρακτηριστικά όπως το virtual try-on με την χρήση των υπηρεσιών της τεχνητής νοημοσύνης. Βέβαια, έως σήμερα η Farfetch προσφέρει ήδη την υπηρεσίας της εικονικής δοκιμής για αθλητικά παπούτσια, γυαλιά ηλίου και ρολόγια. 

Εντούτοις, παρά τα υψηλά κέρδη, η Farfetch αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό καθώς η αγορά των ειδών πολυτελείας στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου επιταχύνεται. Για παράδειγμα, η Mytheresa, η οποία, μάλιστα, εισήχθη, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, ήταν κερδοφόρα ήδη από την έναρξή της, αλλά πρόσφατα η πλατφόρμα των ειδών πολυτελείας ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 32,9%  φτάνοντας τα 158,6 εκατομμύρια ευρώ έως και τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή τροφοδοτήθηκε από περισσότερους από 100.000 αγοραστές και πάνω από μισό εκατομμύριο ενεργούς χρήστες, αριθμός που φανερώνει αύξηση κατά 28,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτους.

Τέλος, η Farfetch αντιμετωπίζει επίσης κινδύνους εξαιτίας του ανταγωνισμού από τις μεγαλύτερες online επιχειρήσεις εντός και εκτός της σφαίρας των ειδών πολυτελείας. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς ακόμη και τις φιλοδοξίες της Amazon να επεκταθεί στην κατηγορία ένδυσης μέσα από προσπάθειες, όπως η Prime Wardrobe. Συνεπώς, η εταιρεία θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.