25 Απρ 2024
READING

Ποιες συνθήκες οδηγούν τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων;

4 MIN READ

Ποιες συνθήκες οδηγούν τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων;

Ποιες συνθήκες οδηγούν τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων;

Τα φυσικά καταστήματα έχουν εγκλωβιστεί σε έναν συνεχή κύκλο επαναλειτουργίας και παύσεων και είναι γεγονός ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι αρκετά αποπροσανατολιστικός για το μέλλον της λειτουργίας τους. Ακόμη και καθώς πλησιάζουμε σταδιακά στην επαναφορά των κανονικών ρυθμών της καθημερινότητας τα νέα για τους εμπορικούς δρόμους και τα φυσικά καταστήματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ενώ παράλληλα πολλές γνωστές αλυσίδες καταστημάτων εξαφανίζονται σιγά σιγά από τον χώρο των φυσικών καταστημάτων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τον τομέα της λιανικής πώλησης δεν αρκούν, οι έμποροι αισθάνονται ότι θα πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω μέτρα όπως η μείωση των θέσεων εργασίας και το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων.

Ακόμη, η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εγείρει πλήθος ερωτηματικών γύρω από το εάν οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να ξανά επισκεφτούν τα φυσικά καταστήματα μετά το πέρας της πανδημίας.

Έτσι, κάτω από τις παραπάνω συνθήκες πίεσης και αγωνίας οι παράγοντες του λιανικού εμπορίου επανεξετάζουν τώρα την λειτουργία και την θέση που θα έχουν τα φυσικά καταστήματα στο κοντινό μέλλον.

Μετατροπή των καταστημάτων σε κατοικίες 

Μόλις λίγους μήνες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και την εξάπλωση του ιού, σημειώθηκε απότομη αύξηση των εργαζομένων που μετακινούνταν από τα αστικά κέντρα στα προάστια. Έτσι, η αντικατάσταση των κενών καταστημάτων με οικονομικά προσιτές επιλογές στέγασης θα καλύψει τη ζήτηση που δημιουργείται από εκείνους που επιθυμούν να ζήσουν σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως για παράδειγμα η εταιρεία με τα super market John Lewis, αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ευκαιρία που αναδεικνύεται και έχουν δεσμευτεί να μετατρέψουν ορισμένα καταστήματα σε κατοικίες.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι αυτές οι κατοικίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο που εκτείνεται πέρα από την απλή αντικατάσταση των κενών καταστημάτων, δεδομένου ότι η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 

Γραφειακοί χώροι 

Καθώς οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες απομακρύνουν σταδιακά την λειτουργία τους από τις μεγάλες πόλεις μετατοπίζεται  αναλόγως και η ζήτηση για τους χώρους των γραφείων. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες αναφέρουν ότι θα διατηρήσουν σε περισσότερο μόνιμη βάση την μέθοδο της τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγους να αναζητούν κατοικίες κοντά στον χώρο εργασίας τους. Αντιθέτως, η αναζήτηση κατοικίας γίνεται πλέον πολύ περισσότερο ευέλικτη.

Έτσι, παρόλο που η ανησυχία για το μέλλον των γραφειακών χώρων είναι έντονη, οι χώροι αυτοί εξακολουθούν να υφίστανται και η πορεία τους δείχνει ότι δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Επί παραδείγματι, τον Μάρτιο του 2020, οι χώροι των γραφείων αντιπροσώπευαν περίπου το 11% όλων των διαθέσιμων χώρων στους εμπορικούς δρόμους και αναμένεται ότι ο μέσος όρος αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς η αγορά αυτή παρουσίασε τους τελευταίους μήνες σημαντική ανάπτυξη. 

Επιπλέον, τα γραφεία αυτά επιδρούν θετικά και στην γενικότερη κίνηση των εμπορικών δρόμων καθώς συνήθως αποτελούν την αφορμή για την δημιουργία μίας σειράς καταστημάτων από καφετέριες και εστιατόρια έως γυμναστήρια και κέντρα παιδικής φροντίδας.

Εστίαση στην τοπική αγορά

Τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει χώρα ποικίλες τολμηρές ενέργειες που προέρχονται από πολλές μεμονωμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των κεντρικών εμπορικών δρόμων και καταστημάτων. Επί παραδείγματι, η Grosvenor, μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων με παγκόσμια παρουσία πρόσφατα πρόσφερε οικονομική βοήθεια σε πάνω από 500 από τους πελάτες της από τον χώρο της λιανικής πώλησης και της φιλοξενίας. 

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι το μέλλον των φυσικών καταστημάτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τους καταναλωτές, οι οποίοι οφείλουν να επανεξετάσουν τα μοτίβα των αγορών τους και να εστιάσουν στις τοπικές αγορές με σκοπό την βιωσιμότητα των εγχώριων αγορών.

Τέλος, δεδομένων των αναταραχών που παρατηρούνται πλέον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, οι εμπορικοί δρόμοι και τα καταστήματα πρέπει να βρουν ένα νέο πεδίο ισορροπίας. Έτσι, ο χαρακτήρας του μελλοντικού high street δεν θα περιορίζεται απλά στην πραγματοποίηση των αγορών. Μέσα από την σαφή επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, των τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα, θα σχεδιαστούν νέοι ελκυστικοί χώροι για τις κοινότητες ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει για ασφαλείς κοινωνικές επαφές και αλληλεπιδράσεις.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.