18 Απρ 2024
READING

Πώς η τάση της νοσταλγίας της δεκαετίας του 90 προκάλεσε την επιστροφή δύο παλιών αθλητικών μαρκών

4 MIN READ

Πώς η τάση της νοσταλγίας της δεκαετίας του 90 προκάλεσε την επιστροφή δύο παλιών αθλητικών μαρκών

Πώς η τάση της νοσταλγίας της δεκαετίας του 90 προκάλεσε την επιστροφή δύο παλιών αθλητικών μαρκών

Η βιομηχανία της μόδας διακατέχεται σήμερα από μια “θύελλα νοσταλγίας”. Ενώ τα mom jeans, τα αθλητικά-πλατφόρμες και άλλες τάσεις της δεκαετίας του ’90 θεωρούνταν ξεπερασμένα, τώρα αποτελούν παγκόσμια τάση.Ταξιδεύοντας σε αυτό το κύμα νοσταλγίας, η ιταλική μάρκα Fila και η αμερικανική Champion απολαμβάνουν μια νέα πνοή ζωής.

Η κόκκινη, μπλε και άσπρη παλέτα χρωμάτων και το κεντημένο “C” της Champion, τα οποία και είχαν ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή καθώς η ζήτηση νοσταλγικών, εμβληματικών σχεδίων του παρελθόντος αυξάνεται γρήγορα.Η ρετρό τάση της δεκαετίας του 90 είναι πολύ hot αυτή τη στιγμή και η Fila και η Champion βρίσκονται στο επίκεντρο της.

Από το 2016 έως το 2020 οι πωλήσεις της Fila τριπλασιάστηκαν αφού η Fila Κορέα έγινε το παγκόσμιο αρχηγείο της μάρκας το 2007, μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων της παγκόσμιας θυγατρικής της Fila, της Sports Brands International, μαζί με το σύνολο των παγκόσμιων επιχειρήσεων.Οι πωλήσεις της Champion επίσης κάθε χρόνο μετά το 2018 αυξάνονται.

Σε σύγκριση με τους κύριους παίκτες της βιομηχανίας όπως η Nike και η Adidas, οι δύο αυτές εταιρείες είναι μικρότερες, μοναδικές μάρκες, οι οποίες κερδίζουν τώρα και αυξάνονται ταχύτερα από τη συνολική βιομηχανία.Οι νεότεροι καταναλωτές θέλουν να φοράνε μοναδικά προϊόντα, κατασκευασμένα από μοναδικά εμπορικά σήματα που πωλούνται σε μοναδικούς λιανοπωλητές.

Εστίαση στην κληρονομιά

Αντί για την παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά, η Champion και η Fila αξιοποίησαν τη συνεχιζόμενη εμμονή της δεκαετίας του ’90 και βελτίωσαν τη στρατηγική τους για να επικεντρωθούν στην κληρονομιά τους.Για την Champion, αυτό σήμαινε βαθιά αναζήτηση μέσα στα αρχείο της και επιλογή των κλασικών, εμβληματικών στυλ, όπως τα best-selling φούτερ, Reverse Weave, τα οποία ανακατασκευάστηκαν για τους σημερινούς καταναλωτές.Για να ανταποκριθεί στην επιθυμία των καταναλωτών για νέα χαρακτηριστικά, στυλ και κατασκευές, “έπαιξε” με διάφορες prints και χρώματα, σε μια προσπάθεια να τα ενημερώσει με έναν σύγχρονο τρόπο που εξακολουθεί να είναι αληθινός για την μάρκα.

Ομοίως η Fila κατέκτησε την επιτυχία με την επανεξέταση της ιστορίας της μάρκας και της κληρονομιάς της.Ο οδηγός της αναζωογόνησης της μάρκας είναι το Fila’s Disruptor 2 – μια ενημερωμένη έκδοση του αυθεντικού πάνινου παπουτσιού που κυκλοφόρησε το 1996.

Τα αθλητικά παπούτσια-πλατφόρμες της Fila και τα μπλουζάκια της Champion με την αντίστροφη ύφανση είναι “άμεσα αναγνωρίσιμα, υποστηριζόμενα από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων για την νοσταλγία στις τάσεις της δεκαετίας του ’90”.Η άνοδος του streetwear – που ορίζεται από το Λεξικό της Οξφόρδης ως ένα περιστασιακό ύφος ρουχισμού που φοριέται από μέλη νέων προερχόμενων από διάφορες κουλτούρες – διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο εργασιών αυτών των σημάτων.

Το Streetwear εκτιμάται σήμερα στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδόν το 71% των millenials και το 74% των καταναλωτών της Gen Z ντύνονται με αυτό τον τρόπο εποχιακά ή όλο το χρόνο.Οι δύο αθλητικές μάρκες έχουν συνεργαστεί με αξιόλογες μάρκες streetwear – η Champion με την Supreme και την Off-White και η Fila με την BAPE.

Αυτές οι συνεργασίες τους βοήθησαν να δημιουργήσουν προβολή σε ένα διαφορετικό κοινό και να προσφέρουν μεγαλύτερη εμβέλεια στην κερδοφόρα αγορά streetwear.Αυτή η τακτική δίνει στον πελάτη της Gen-Z την ευκαιρία να αγοράσει αυτές τις high-end ετικέτες.Με τη σειρά του, αυτό βελτιστοποιεί το «fashion cred» μιας μάρκας κληρονομιάς.Οι τάσεις που εμπνέονται από το street style και τη νοσταλγία θα συνεχίσουν τη επιτυχία τους.

Για να διατηρήσουν τη δημοτικότητα τους και να ανταγωνιστούν τους μεγάλους παίκτες αθλητικών ειδών, η Fila και η Champion πρέπει να ανταπεξέλθουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιβάλλοντα του καταναλωτή και να παραμείνουν γνωστές στα social.Και τα δύο αυτά σήματα έχουν πλούσια ιστορία και ευρεία πελατειακή βάση. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουν και τα δύο για να παραμείνουν σχετικά.Ενώ οι τάσεις του ρετρό μπορεί να έχουν απήχηση τώρα, είναι σημαντικό τα εμπορικά σήματα να συνεχίσουν να κινούνται με τις τάσεις των καιρών και να συνεχίζουν να καινοτομούν καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.