19 Απρ 2024
READING

Η Walmart εστιάζει στην αμερικανική αγορά και πως αυτό αφορά την μάρκα στα super market

6 MIN READ

Η Walmart εστιάζει στην αμερικανική αγορά και πως αυτό αφορά την μάρκα στα super market

Η Walmart εστιάζει στην αμερικανική αγορά και πως αυτό αφορά την μάρκα στα super market

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σχετικά με την πώληση της ASDA στην Αγγλία η Walmart συνεχίζει να αποσύρεται σταδιακά από το λιανικό εμπόριο της παγκόσμιας κοινότητας και εστιάζει όλο και περισσότερο την προσοχή της στην αμερικανική αγορά. 

Μάλιστα, αυτό ενισχύεται περισσότερο, καθώς η πώληση της μονάδας Asda στη Μεγάλη Βρετανία ακολουθείται από παρόμοιες συμφωνίες με σκοπό την αποχώρηση της εταιρείας από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία αλλά και από την Γερμανία. Φυσικά, η διοίκηση της Walmart και οι οικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύονται δεν έχουν αποκρύψει το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει σημειώσει περισσότερο επιτυχημένη πορεία οπουδήποτε αλλού στο εξωτερικό σε σύγκριση με την περιοχή της Βορείου Αμερικής.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Walmart εξακολουθεί να λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της από διεθνείς επιχειρήσεις σε 24 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από μόλις τρεις διεθνείς αγορές: το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι υπόλοιπες αγορές, από τη Μποτσουάνα μέχρι την Ουγκάντα, θεωρούνται σχετικά μικρές και συχνά λειτουργούν σε συνεργασία με κάποιες τοπικές εταιρείες. Μάλιστα, η Flipkart στην Ινδία, το τελευταίο, δηλαδή, εγχείρημα του μεγάλου λιανοπωλητή, μόλις ξεκίνησε και παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, δεδομένων των αβεβαιοτήτων της λιανικής επιχείρησης στη χώρα αυτή και της γενικής εχθρότητάς της απέναντι στις ξένες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Βέβαια, ακόμα και με τις μέτριες αποδόσεις της εταιρείας εκτός των ΗΠΑ, η ουσιαστικότερη κινητήρια δύναμη για την Walmart σε ό,τι αφορά την εστίαση της στην αγορά των ΗΠΑ είναι η διαμάχη της με το Amazon και την κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Μεγάλο μέρος της διεθνούς επέκτασης της Walmart συνέβη αφού πρώτα η εταιρεία είχε επιτύχει την κυριαρχία στον τομέα της μαζικής αγοράς του αμερικανικού λιανικού εμπορίου και στη συνέχεια πέτυχε να κυριαρχήσει στην αγορά των σούπερ-μάρκετ στην οποία θεωρείται ηγέτης έως και σήμερα. Στην πορεία της ανάπτυξης της χρειάστηκε νέα μέρη και αγορές για να αναπτυχθεί και τα βρήκε στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Ωστόσο, πλέον βρίσκεται σε ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο όσον αφορά την σχέση της με το Amazon στην Αμερική, δεδομένου ότι για χρόνια η εταιρεία αμελούσε την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, επιτρέποντας στο Amazon να διεισδύσει και να κατοχυρώσει μια ηγετική θέση στο online λιανικό εμπόριο. Όταν η Walmart άρχισε τελικά να συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο προσπάθησε να το ενισχύσει αγοράζοντας άλλες εταιρείες αλλά -για μία ακόμη φορά- απέφυγε να εστιάσει την προσοχή της στην καρδιά της επιχείρησης. 

Τέλος, όταν πια κατάλαβε ότι τα grocery stores και τα περισσότερα από 5.000 καταστήματα που διαθέτει στις ΗΠΑ ήταν τα κλειδιά για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με το Amazon, η στρατηγική της άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, το προβάδισμα των δύο δεκαετιών που παραχώρησε η εταιρεία στο Amazon θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστεί και να εξισορροπηθεί.

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν υποδηλώνει ότι η Walmart είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της εκτός των ΗΠΑ, αλλά όλο και μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών της δείχνει ότι εστιάζει το ενδιαφέρον της στα καταστήματα της Βόρειας Αμερικής καθώς εκτός από το νέο εγχείρημα της εταιρείας στην Ινδία και τις επιχειρηματικές δράσεις της στην Κίνα, η Walmart φαίνεται να εγκαταλείπει μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου με σκοπό να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικοδόμηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί την ραγδαία εξέλιξη του Amazon σε αυτόν τον τομέα.

Συνοπτικά, φαίνεται ότι παρά την εξαιρετική επιτυχία της Walmart στην αμερικανική ήπειρο, τα αποτελέσματα και οι αποδόσεις της εταιρείας στις άλλες πλευρές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ήταν απογοητευτικά.Εν κατακλείδι, κρίνεται σχετικά απίθανο να επιλέξει Walmart να δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά, αλλά η εστίαση της συγκριτικά με τις άλλες αγορές είναι δεδομένο ότι θα θέσει τις ΗΠΑ ως ύψιστη προτεραιότητα λόγω των αποδόσεων της συγκεκριμένης αγοράς.

Γενικά παρατηρώντας όλη την παγκόσμια αγορά των super market φαίνεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες super market δεν έχουν την ίδια επιτυχία στις διεθνείς δραστηριότητες όσο στην χώρα που ξεκίνησαν η έχουν την μεγαλύτερη βάση τους.Η Carrefour για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει από πολλές αγορές όπως και η Tesco.Επίσης οι πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς των δύο εταιρειών σε Αγγλία και Γαλλία αντίστοιχα είναι κυριαρχικά και πολύ μεγαλύτερα από κάθε άλλη χώρα που επιχείρησαν.

Υπάρχουν μόνο δύο εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα.Η πρώτη εξαίρεση αφορά τους hard-discount retailers οπως η Lidl και η Aldi οι οποίες έχουν το ίδιο μοντέλο σε όλο τον κόσμο και η προσαρμογή της μάρκας σε όλες τις αγορές έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.Αυτές οι εταιρείες φαίνεται να προσαρμόζονται καλύτερα σε κάθε αγορά γιατι η τοποθέτηση της μάρκας στην αγορά έχει να κάνει κυρίως με την τιμή.Η δεύτερη κατηγορία αφορά πολυεθνικές εταιρείες super market οι οποίες ομως έχουν εξαγοράσει τοπικές μάρκες και τις έχουν διατηρήσει με το brand name που τις απέκτησαν αφού ήδη αυτές είχαν χτίσει αξία για την μάρκα τους τοπικά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία ανήκει στον όμιλο Ahold Delhaize αλλά η μάρκα εχει διατηρηθεί οπως οταν εξαγοράστηκε και σημαίνει ήδη πάρα πολλά στην Ελληνική αγορά.Σε τέτοια παραδείγματα το αποτέλεσμα είναι παρά πολύ επιτυχημένο αφού η τοπική εταιρεία έχει μια μάρκα με αξία και έχει ήδη τοποθετηθεί επιτυχημένα στην αγορά.Και φαίνεται αυτό το μοντέλο να δουλεύει σωστά για την Ahold Delhaize η οποία το έχει ακολουθήσει σε πάρα πολλές χώρες κρατώντας τις τοπικές μάρκες.

Όπως αναλύθηκε και στην περίπτωση της Walmart αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη η εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για αυτό τον λόγο πολλές εταιρείες στον κλάδο των super market δεν αναμένεται να αναπτυχθούν σε νέες αγορές αφού θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.Ο καιρός που οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι super market άνοιγαν την μια χώρα μετά την άλλη και τώρα το παιχνίδι έχει μετατοπιστεί στο ψηφιακό “γήπεδο”.Ίσως μάλιστα αυτό να έχει να κάνει και με ένα άλλο γεγονός πέρα από την εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.Ότι στον κλάδο των super market η μάρκα και η σύνδεση των αγοραστών με αυτή είναι κρίσιμο στοιχείο της επιτυχίας της.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το Forbes 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.