Μετά την αποχώρηση του Χ.Καλογεράκη από το Public αλλά και άλλων στελεχών η εταιρεία δημιουργεί μια νεά διοικητική ομάδα με διεθνή στελέχη. Η Public-MediaMarkt ενδυναμώνει την ομάδα της με την προσθήκη δύο στελεχών με διεθνή καριέρα. Συγκεκριμένα, ο Olaf van den Brink αναλαμβάνει τη θέση Colours του Chief Operating Officer και ο Antoine Maccioni εκείνη του Chief Online & Revenue Officer της εταιρείας, έναν νέο ρόλο που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής omnichannel εμπειρίας για τον καταναλωτή.
Και τα τρία πλέον κορυφαία αυτά στελέχη -μαζι με τον Joern Taubert, CEO της Public-MediaMarkt-είναι ξένοι με διεθνή εμπειρία αλλά καθόλου γνώση από την Ελληνική αγορά. Είναι πιθανό η σκέψη πίσω απο αυτές τις τοποθετήσεις να είναι η πλατφόρμα-market place που έχει αναπτύξει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο η εστίαση στην Ελληνική αγορά η στο δίκτυο των φυσικών καταστήματων.
Η εξαγορά της MediaMarkt δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί -αν και τυπικά έχει ολοκληρωθεί- αφού μέχρι τώρα, πέρα από κάποιες κοινές καμπάνιες δεν υπάρχει κάποια άλλη κοινή στρατηγική από τις δύο μάρκες. Προφανώς αυτές οι δύο μάρκες είχαν και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν θα μπορούσαν να έχουν κοινή ταυτότητα και στρατηγική αλλά δεν φαίνεται αυτή η επιλογή -μέχρι τώρα- να έχει δώσει κάποια υπεραξία στο σύνολο του ομίλου. Πιθανά σε επίπεδο αγορών και συνεργασιών με τους προμηθευτές να υπάρχουν συνέργειες, αλλά η μάρκα Public μάλλον δεν κέρδισε πολλά από την προσθήκη της MediaMarkt.
Η προσέγγιση των ξένων στελεχών έχει δοκιμαστεί πάρα πολλές φορές από πολλές πολυεθνικές εταιρείες, αλλά ελάχιστες φορές από Ελληνικές εταιρείες. Και για μην υπάρξει παρανόηση μπορεί ο όμιλος του Π.Γερμανού να έχει διεθνή δραστηριότητα όπως και η Sulight -η εταιρεία του ομίλου με τις μπαταρίες-, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί η Public-MediaMarkt κάτι αντίστοιχο.
Είναι προφανές και δηλώθηκε και στην ανακοίνωση της εταιρείας, ότι η στρατηγική κατεύθυνση είναι προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και όπως αναφέρθηκε νωρίτερα το στοίχημα μάλλον θα είναι προς το Public marketplace. Η πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η επιτυχία του Skroutz, αλλά και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, μάλλον οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και κυρίως στην ισχυροποίηση της πλατφόρμα του Public ως σημαντικού παίκτη.
Εάν ωστόσο εστιάσουμε στο δίκτυο φυσικών καταστημάτων του Public και της MediaMarkt, στον ανταγωνισμό (με Κωτσόβολο και Πλαίσιο), αλλά και στην Ελληνική αγορά, μάλλον είναι μια επιλογή που θα χρειαστεί χρόνο να αποδειχθεί εάν ήταν σωστή. Μιλώντας για τις δύο μάρκες ξεχωριστά και οι δύο χρειάζονται -τουλαχιστον προς το παρόν- ενα ισχυρό δίκτυο φυσικών καταστημάτων, αλλά και εστίαση στον ανταγωνισμό με Κωτσόβολο και Πλαίσιο.
Μερικές φορές μπορεί να καλλιεργούνται προσδοκίες οι οποίες δεν έχουν απόλυτη σχέση με την αγορά που δραστηριοποιείται μια εταιρεία. Η επέκταση της πλατφόρμας του Pubic εκτός ελληνικής αγοράς, είναι πολύ “δύσκολο αλλά και ακριβό σπορ”. Το Public είναι μια εταιρεία που μπορεί -και ήδη το έχει κάνει- να παίξει ρόλο στην Ελληνική αγορά. Αλλά εάν μιλάμε για επέκταση εκτός συνόρων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και μπορεί η δηλωση οτι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει σύνορα να είναι μεγάλη αλήθεια, αλλά μπορει να αποδειχθει και μεγάλος μύθος. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να κάνεις ηλεκτρονικό εμπόριο σε πολλές χώρες. “Δεν εχει λοιπόν σύνορα, αλλά τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά για να ταξιδέψεις”.
Είναι πολύ πιθανό όμως η εστίαση να είναι στο ηλεκτρονικό εμπόριο εντός συνόρων και μέχρι την Κύπρο, αλλά το έλλειμα γνώσης από την Ελληνική αγορά μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο.
Οι αλλαγές που κάνει η Public-MediaMarkt το τελευταίο διάστημα δείχνουν οτι μάλλον θέλει να επενδύσει πολύ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά από την άλλη φαίνεται σαν η εταιρεία να χάνει λίγο την κατεύθυνση στην μέση της διαδρομής που δεν έχει ολοκληρωθεί. Το Public στην Ελλάδα χρειαζεται ακόμη δουλειά και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί οτι η MediaMarkt είναι αγαπημένη μάρκα αφου ταλαιπωρήθηκε πολύ σε όλη την περίοδο που βρισκόταν στην Ελλάδα ως θυγατρική της Γερμανικής μητρικής εταιρείας. Ο ανταγωνισμός πάει πάρα πολύ καλά. Ο Κωτσόβολος στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είναι παρα πολύ δυνατός και το Πλαίσιο αντίστοιχα στην τεχνολογία.
Δεν μπορεί σίγουρα να εκτιμηθεί αυτή την στιγμή το αποτέλεσμα που θα φέρει η στρατηγική της εταιρείας και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για σχεδιαστεί-επικοινωνηθεί αυτή η στρατηγική. Αναμφισβήτητα η προσθήκη άξιων στελεχών με διεθνή εμπειρία βοηθάει μια εταιρεία να αποκτήσει ακόμη περισσότερη γνώση σε πεδία που χρειάζεται και την κάνει πολύ πιο ανταγωνιστική, αλλά από την άλλη η κατανόηση των διαφορετικών χαρακτηριστικών κάθε αγοράς είναι απαραίτητη για την επιτυχία μιας εταιρείας.Κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί είναι η πολύ καλή πορεία της ομάδας του Χ.Καλογεράκη που φαίνεται να διακόπηκε απότομα. Πολλές πολυεθνικές μάρκες που είχαν μεγάλη αξία δεν κατάφεραν στην Ελλάδα να κάνουν καλή πορεία και συνήθως το πρόβλημα ήταν στο management ή στον Έλληνα εταίρο της πολυεθνικής. Βέβαια, μπορεί αυτή την φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.