Οι αναλυτές της McKinsey εκτιμούν ότι ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις τολμηρές αποφάσεις των κυβερνήσεων για την στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε βελτίωση της εικόνας συνολικά για τον κλάδο της μόδας.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα θα μπορέσουν να δουν αύξηση πωλήσεων φέτος μεταξύ 5% και 10% συγκριτικά με το 2020, όμως για την Ευρώπη, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, σε συνδυασμό με την κάμψη του τουριστικού ρεύματος, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό μεταξύ 2% και 7% φέτος συγκριτικά με το 2020. Η επιστροφή δε σε επιδόσεις επιπέδου προ πανδημίας δεν αναμένεται προ του τρίτου τριμήνου του 2022.
Πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες οι εκτιμήσεις τοποθετούν την κάμψη πωλήσεων μεταξύ 7% και 12% φέτος, έναντι του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τις 20.000 – 25.000 καταστήματα έκλεισαν στην αμερικανική αγορά την χρονιά που πέρασε, αριθμός υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της εταιρείας Coresight, ακόμη 10.000 καταστήματα ενδέχεται να κλείσουν μέσα στο 2021.
Στα θετικά νέα ωστόσο της μελέτης περιλαμβάνεται η προσδοκία για την περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων μέσω του ψηφιακού καναλιού, συνολικά για το 2021 κατά 20% διεθνώς, ποσοστό που θα αγγίξει το 30% στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκριτικά με το 2020. Επιπρόσθετα, οι αναλυτές της McKinsey εντοπίζουν τις κατηγορίες ειδών για τις οποίες μπορεί να υπάρξουν αυξημένα κέρδη αυτή την χρονιά με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα είδη πολυτελείας με τελικό αποδέκτη την κινεζική αγορά, τα αθλητικά είδη καθώς και όσα συνδυάζουν τις αθλητικές επιδόσεις με την άνεση (athleisure) και το casualwear.
Η έρευνα αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της σταδιακής μετατόπισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς το omnichannel την αμερικανική εταιρεία Nike και το ισπανικό όμιλο Inditex. H πρώτη ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα της ψηφιακή στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει το άνοιγμα νέων, τεχνολογικά αναβαθμισμένων καταστημάτων που όμως θα απασχολούν πολύ λιγότερο προσωπικό, ενώ ο δεύτερος, έχει ήδη ανακοινώσει την επένδυση 2,7 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη διετία για την τεχνολογική αναβάθμιση των καταστημάτων της αλυσίδας Zara, σε συνδυασμό με το κλείσιμο τουλάχιστον 1.200 καταστημάτων της ανά τον κόσμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.