23 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές, το κρέας και οι plant based εναλλακτικές

5 MIN READ

Οι καταναλωτές, το κρέας και οι plant based εναλλακτικές

Οι καταναλωτές, το κρέας και οι plant based εναλλακτικές

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το πρώτο μη ζωικό-βιομηχανοποιημένο κρέας άρχισε να εμφανίζεται παγκοσμίως σε super marke και εστιατόρια. Ωστόσο, παρά την δημοτικότητά του, οι επικριτές σημειώνουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος που δημιουργούνται μέσω υψηλής τεχνολογίας δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία μας. 

Μπορεί να φαίνεται ότι γίνονται κάποια σημαντικά βήματα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι εν μέρει υπεύθυνη γι ‘αυτό.Έτσι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν δεν αλλάξουμε σημαντικά τη διατροφή μας θα είναι αδύνατο να μετριάσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το παράλογο της ιστορίας καθώς, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υπερκατανάλωση κρέατος συνδέεται άμεσα με ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ορισμένα είδη καρκίνων, εξακολουθούν να καταναλώνουν ακόμα κρέας σε ποσότητες ρεκόρ.

Στην πραγματικότητα, η υγιεινή διατροφή με την έννοια που σήμερα γίνεται αντιληπτή δεν αποτελεί τον βαθύτερο πόθο των καταναλωτών και συνήθως τα πιο δημοφιλή μενού των εστιατορίων δεν είναι οι σαλάτες τους. Με άλλα λόγια, ο λόγος που τα προϊόντα της Impossible Foods και της Beyond Meat έχουν απογειωθεί και σημειώνουν εξαιρετικές πωλήσεις, ενώ άλλες χορτοφαγικές εταιρείες δεν πέτυχαν ποτέ αυτήν την ζήτηση, δεν είναι το διατροφικό τους προφίλ, αλλά το γεγονός ότι πραγματικά έχουν καλή γεύση. 

Έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτών των καινοτόμων, υπερ-ρεαλιστικών εναλλακτικών λύσεων για το κρέας είναι η δυνατότητά τους να πείσουν τους σκληροπυρηνικούς κρεατοφάγους ότι μπορούν, στην πραγματικότητα, να γεύονται και να τρέφονται με νόστιμο φαγητό χωρίς αυτό να έχει ως πρώτη ύλη τα ζώα. Έτσι, η μετατόπιση του comfort food σε πιο υγιεινές εκδοχές σε βάρος της γεύσης μειώνει τις πιθανότητες της αυξημένης ζήτησης από την μεριά των καταναλωτών και ενισχύει την πεποίθηση ότι τα φυτικά τρόφιμα αφορούν αποκλειστικά τους μανιακούς με την υγιεινή διατροφή.

Ως εκ  τούτου, αντί οι εταιρείες φυτοφαγικών προϊόντων να επικεντρώνουν όλη τους την προσοχή στο πώς να κάνουν τα προϊόντα τους υγιεινά, θα πρέπει να επενδύσουν μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών τους στο πώς ακριβώς θα καταστήσουν περισσότερο προσιτές αυτές τις επιλογές. Το κρέας με βάση φυτικές πρώτες ύλες εξακολουθεί να κοστίζει διπλάσια από το βιομηχανικό κρέας και είναι αναμφισβήτητο ότι εκτός από τη γεύση, η τιμή αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την λήψη αποφάσεων για τους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα,  ενώ τα προϊόντα αυτά είναι αρκετά ποιοτικά, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της αγοράς κρέατος. 

Μόνο όταν τα plant-based προϊόντα γίνουν ανταγωνιστικά με το βιομηχανικό κρέας ως προς την γεύση και την τιμή, οι εταιρείες παραγωγής κρέατος με βάση τα φυτά θα έχουν πετύχει πραγματικά να αποτελέσουν μία σημαντική μερίδα στο διατροφολόγιο των καταναλωτών.

Τέλος, η αλλαγή και οι θετικές επιδράσεις στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα έρθουν μόνο όταν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα θα μεταπηδήσει σε μία φυτοφαγική διατροφή από την μία μέρα στην άλλη. 

Και στην Ελλάδα παρατηρείται στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και αυτό στην αρχή ξεκίνησε με το γάλα, όταν το γάλα αμυγδάλου άρχισε να παίρνει μεγάλο μερίδιο από την αγορά και πλέον να είναι βασική επιλογή από πολλές οικογένειες στην χώρα μας.Επίσης πλέον όλες οι αλυσίδες super market διαθέτουν φυτικά τυριά αλλά και πολλές επιλογές φυτικών κρεάτων.Προφανώς η πρώτη αντίδραση στην Ελλάδα για αυτές τις επιλογές δεν ήταν θερμή στην αρχή αλλά πλέον είναι μέρος μιας γκάμας επιλογών.Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την υγεία τους και την διατροφή τους και η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι εδώ και πολλά χρόνια μια διατροφική επιλογή που δεν συστήνεται από την ιατρική κοινότητα.Βέβαια όπως σημειώθηκε και νωρίτερα η γεύση οδηγεί την αλλαγή γιατί είναι γνωστό ότι αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό για τα τρόφιμα.

Πέρα όμως από την γεύση και την υγεία το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι μεγάλο για εταιρείες που παράγουν φυτικά τρόφιμα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.Η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά του φυτικού κρέατος θα φτάσει τα 51 δισ. δολάρια έως το 2025, καθώς η διείσδυση θα τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός με τον οποίο θα ανταποκρίνονται οι καταναλωτές σε αυτή τη νέα αγορά, θα επηρεάσει σημαντικά τις επενδύσεις διεθνώς.

Επιπλέον ένας ακόμη παράγοντας είναι η αλλαγή τάσης, πολλοί influencers και food bloggers ακόμη και στην Ελλάδα προβάλλουν αυτή την διατροφική επιλογή και αυτό επηρεάζει ακόλουθους και κοινή γνώμη.Προφανώς η γεύση και η υγεια είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει οτι είναι και μια επιλογή “cool”  και αυτό το γεγονός επίσης επηρεάζει τους ανθρώπους.Ενας τελευταίος και καθοριστικός παράγοντας είναι η αλλαγή στα δημογραφικά κοινά όπου με millennials και Gen Z να έχουν πλεον κυρίαρχο μερίδιο στην αγορά αυτή η αλλαγή θα επιταχυνθεί αφού είναι δύο γενιές που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον περισσότερο από κάθε προηγούμενη.

Με πληροφορίες από το Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.