25 Απρ 2024
READING

Η συνεργασία των εταιρειών direct to consumer με retailers

4 MIN READ

Η συνεργασία των εταιρειών direct to consumer με retailers

Η συνεργασία των εταιρειών direct to consumer με retailers

Παρά το γεγονός ότι η βασική φιλοσοφία των  direct to consumer εταιρειών βασίζεται στην έννοια της παράβλεψης των μεσαζόντων και της πώλησης απευθείας στους πελάτες μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, οι direct to consumer εταιρείες διαπιστώνουν τον τελευταίο καιρό την αξία των μη ηλεκτρονικών πωλήσεων. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στις υψηλές δαπάνες του marketing στο διαδίκτυο, γεγονός που δύναται να εμποδίσει τις προοπτικές κερδοφορίας.

Έτσι αρκετές είναι οι εταιρείες που επέλεξαν να ανοίξουν μόνιμα καταστήματα σε κεντρικές αγορές, ενώ άλλοι επέλεξαν τα pop up καταστήματα ή στράφηκαν σε άλλες περισσότερο εδραιωμένες εταιρείες για να δημιουργήσουν συνεργασίες και να στεγάσουν τα προϊόντα τους σε φυσικό περιβάλλον.

Είναι αλήθεια ότι οι ψηφιακές μάρκες έχουν πολλά να κερδίσουν από το να διαθέτουν τα τα προϊόντα τους στα ράφια εταιρειών όπως η Walmart ή η Target. Ωστόσο, πώς ακριβώς επωφελείται ένας retailer από τέτοιες συνεργασίες;

Μια μαζική εισροή εταιρειών direct to consumer σε big-box καταστήματα

Οι συγκεκριμένες συνεργασίες δεν αποτελούν ένα εξολοκλήρου νέο φαινόμενο και οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη εισάγει αρκετές direct to consumer εταιρείες στα καταστήματά τους.

Η Target, για παράδειγμα, πέτυχε μια συμφωνία με τη μάρκα Razor Harry’s το 2016 με σκοπό να πουλάει τα προϊόντα της στα καταστήματα. Μάλιστα, η Target έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτήν την στρατηγική και έχει πετύχει εντυπωσιακές συμφωνίες με τα χρόνια με άλλες μάρκες όπως το Function of Beauty, η Lively, η Native και η Quip.

Ακόμη η Walmart, η οποία έχει επίσης παράδοση στις συνεργασίες με τις digital native εταιρείες, τα τελευταία χρόνια προχώρησε και στην αγορά ορισμένων εταιρειών, όπως η αγορά της Jet το 2016 για το ποσό-ρεκόρ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, μέσα από τις διάφορες εξαγορές της με την πάροδο των ετών η Walmart έχει αποκτήσει τεράστια ψηφιακή γνώση και δυνατότητες.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Walmart πώλησε μερικές από τις εταιρείες που απέκτησε, συμπεριλαμβανομένου του Shoes.com και της ModCloth, ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι η εταιρεία ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις ψηφιακές δυνατότητες και τις γνώσεις που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες από ό, τι για τις ίδιες τις μάρκες.

Επιπλέον, ενώ οι νέες συνεργασίες θεωρητικά φαίνονται σαν ένας καλός τρόπος για την ισχυροποίηση μίας εταιρείας και την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών,  αν η αποκτηθείσα εταιρεία δεν ταιριάζει με τη συνολική αποστολή του αγοραστή τότε ελλοχεύει το πρόβλημα της αποξένωσης των υφιστάμενων πελατών.

Τέλος, καθώς το κόστος απόκτησης πελατών συνεχίζει να αυξάνεται, όσο περισσότερο αυξάνονται τα έξοδα του marketing θα πρέπει οι εταιρείες να στοχεύουν σε μία ισορροπία εξόδων και κερδών για να μην διακινδυνεύσουν την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι direct to consumer στους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς;

Φυσικά, οι λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου των παραδοσιακών λιανοπωλητών έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι εταιρείες των απευθείας πωλήσεων μπορούν ακόμα να προσφέρουν την ψηφιακή τους τεχνογνωσία σε κάποιο βαθμό στις παραδοσιακές εταιρείες. 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτών των συνεργασιών είναι  η δημιουργία διασυνδέσεων με τις πιο σύγχρονες και δημοφιλείς εταιρείες, η οποία επιτρέπει στους λιανοπωλητές να προσελκύσουν και να οικοδομήσουν μια σχέση με τις νέες γενιές των καταναλωτών. Έτσι, σε γενικές γραμμές θεωρείται μια νίκη για τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές, επειδή προσεγγίζουν ένα νεότερο κοινό.

Επιπλέον, για τους λιανοπωλητές με τα φυσικά καταστήματα, συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας στα καταστήματα, στην ενίσχυση των εσόδων και στη διατήρηση μίας ενιαίας βάσης καταναλωτών.

Βέβαια, προβλέπεται ακόμα ότι μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κοροναϊού, οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να βγουν και πάλι από τα σπίτια τους και να κυκλοφορήσουν στα φυσικά καταστήματα, δημιουργώντας τεράστια αξία για να στεγαστούν οι εταιρείες των απευθείας πωλήσεων μέσα στο χώρο των παραδοσιακών εμπόρων και φυσικών καταστημάτων.

Τέλος, η δημιουργία συνεργασιών με ψηφιακά εγγενή εμπορικά σήματα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές σειρές των προϊόντων τους. Η Target, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει μία direct to consumer αισθητική μέσω αρκετών από τις ιδιωτικές ετικέτες των προϊόντων της, ενώ η Walmart τα τελευταία χρόνια, έχει κυκλοφορήσει αρκετά προϊόντα με ιδιωτικές ετικέτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.