26 Απρ 2024
READING

Χρήση τεχνολογίας, δίκτυο φυσικών καταστημάτων και εφοδιαστική αλυσίδα τα τρία μεγάλα ερωτήματα

5 MIN READ

Χρήση τεχνολογίας, δίκτυο φυσικών καταστημάτων και εφοδιαστική αλυσίδα τα τρία μεγάλα ερωτήματα

Χρήση τεχνολογίας, δίκτυο φυσικών καταστημάτων και εφοδιαστική αλυσίδα τα τρία μεγάλα ερωτήματα

Το φυσικό λιανικό εμπόριο ζημιώθηκε αρκετά το 2020 εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, καθώς οι πελάτες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αγορές των βασικών ειδών και το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε εξαιρετική άνθιση. Πλέον, το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επόμενων ετών. 

Έτσι, οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας πρόκειται να αποκομίσουν άφθονες ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη ζήτηση που θα διαφανεί με το πέρας της πανδημίας. 

Παρακάτω αναλύονται κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις που οφείλουν να απαντηθούν με σκοπό την ομαλή εξέλιξη των φυσικών καταστημάτων στα μετα-πανδημικά χρόνια.

Με ποιόν τρόπο τα δεδομένα και η νέα τεχνολογία θα οδηγήσουν στην βελτιστοποίηση καταστημάτων;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά αλλά εάν κάτι είναι σχετικά βέβαιο είναι ότι οι λιανοπωλητές θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα ως βασικό οδηγό για την λήψη ορθών αποφάσεων. Νέες τεχνολογίες όπως τα μαζικά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και η οι τεχνολογίες με βάση την γεωγραφική τοποθέτηση επιτρέπουν στους λιανοπωλητές να είναι ακόμα πιο ακριβείς στη λήψη αποφάσεων καθώς αυτές βασίζονται σε δεδομένα.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται νέες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτών των εξελίξεων είναι οι υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης. Έτσι, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό των φυσικών καταστημάτων σε μια δεδομένη περιοχή και αντ ‘ αυτού να προσθέσουν κέντρα διαλογής και εκπλήρωσης των παραγγελιών στην γύρω περιοχή για να υποστηρίξουν την επέκταση της διαδικτυακής πελατειακής τους βάσης. 

Ακόμη, ενδέχεται να αποφασίσουν να ενσωματώσουν την εκπλήρωση των διαδικτυακών παραγγελιών στο υπάρχον κατάστημά τους. Βέβαια, κάτι τέτοιο απαιτεί έλεγχο και σαφή ρύθμιση της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως οι χρόνοι κίνησης, η υποδομή μεταφορών και η αναπλήρωση των αποθεμάτων, τα οποία συνολικά αποτελούν νέες έννοιες για τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές του φυσικού λιανικού εμπορίου.

Σε τι είδους χώρων και location πρέπει να στοχεύσουν οι εταιρείες;

Ενώ ορισμένα εμπορικά κέντρα δεν θα επιβιώσουν, είναι σαφές ότι πολλά από αυτά εξακολουθούν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον-αν και όχι ως παραδοσιακά εμπορικά κέντρα.Οι διορατικοί ιδιοκτήτες επανατοποθετούν ήδη σημαντικούς πόρους σε εναλλακτικές χρήσεις των εμπορικών κέντρων που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της κυκλοφορίας των καταναλωτών που θα είναι αρκετά επωφελείς και για τους υπάρχοντες παίκτες του φυσικού λιανικού εμπορίου. 

Οι εμπορικοί δρόμοι θα υποστούν πίεση και μόνο οι πιο σημαντικοί από αυτούς θα μπορέσουν να αντέξουν.Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση των σημείων αλλά και του μεγέθους των δικτύων φυσικών καταστημάτων.Πολλές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα δίκτυα τους αφού θα μπορούν να καλύψουν τις πωλήσεις με το ηλεκτρονικό εμπόριο και κάποια φυσικά καταστήματα θα επιβαρύνουν μόνο με κόστη.

H διείσδυση των γραφειακών χώρων σε αυτήν την αγορά των ακινήτων δεν αποκλείεται. Καθώς το εργατικό δυναμικό επανέρχεται στους χώρους των γραφείων, πολλοί ενοικιαστές αναζητούν θέσεις και χώρους χαμηλού κόστους πιο κοντά στη βάση των εργαζομένων τους για να προσφέρουν ένα πιο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, δεν είναι λίγοι οι παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου που εξετάζουν τώρα πιο έντονα την φυσική παρουσία τους.

Πώς μπορεί ένα κατάστημα να αποτελέσει πραγματικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού;

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο ερώτημα που οφείλουν να απαντήσουν οι επιχειρήσεις και οι παράγοντες του φυσικού λιανικού εμπορίου. Έτσι, φαίνεται ότι τα αυτόνομα κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών θα αποτελέσουν μέρος της απάντησης αυτού του ερωτήματος. Ωστόσο, για εκείνους που επιθυμούν πραγματικά να μεγιστοποιήσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές τους αποδόσεις στον τομέα της λιανικής πώλησης, η πιο στρατηγική κίνηση θα ήταν η ενσωμάτωση των κέντρων  εκπλήρωσης στα υπάρχοντα καταστήματα.

Ως εκ τούτου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη και η δημιουργία εκείνων των τοποθεσιών και των φυσικών σημείων λιανικής πώλησης που εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσο των φυσικών όσο και των ψηφιακών αγοραστών.Αυτή η στρατηγική συνεισφέρει ταυτοχρόνως στην επίλυση δύο διαφορετικών ζητημάτων: αφενός ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες των καταναλωτών και αφετέρου βελτιστοποιείται η αλυσίδα εφοδιασμού με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών. Μάλιστα, το δεύτερο σκέλος διασώζει πολλές από τις επιπλέον χρεώσεις που συνεπάγεται το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πιο αναλυτικά, τα προϊόντα που παραγγέλνονται ανά μονάδες και παραδίδονται ξεχωριστά είναι συχνά εξαιρετικά δαπανηρά και μειώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Έτσι, η ενσωμάτωση των υφιστάμενων καταστημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ενδέχεται,  αυτές οι στρατηγικές και οι γενικότερες αλλαγές να μην εφαρμοστούν καθολικά κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρείες  να γνωρίζουν την ύπαρξη τους. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει η γνώση ότι αρκετοί παράγοντες του λιανικού εμπορίου -καθώς και εταιρείες ιδιωτικών μετοχών-οραματίζονται ένα ισχυρό μέλλον για το λιανικό εμπόριο και τα φυσικά καταστήματα.

Δεν μπορεί καμία εταιρεία να προσπεράσει αυτά τα τρία ερωτήματα και οι απαντήσεις σε αυτά θα καθορίσουν την στρατηγική της.Το 2021 είναι μια μεταβατική χρονιά σε μια νέα εποχή όπου αρκετοί θα φύγουν, αρκετοί θα παραμείνουν και αρκετοί θα μπουν στην αγορά.Η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί θα έχει χαρακτηριστικά από τα φυσικά καταστήματα που είναι απαραίτητα όπως η βιωματική εμπειρία και χαρακτηριστικά από το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως η ευκολία και η ευελιξία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.