16 Ιαν 2025
READING

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν μερίδια και το Netflix διευρύνει την βάση των συνδρομητών του

3 MIN READ

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν μερίδια και το Netflix διευρύνει την βάση των συνδρομητών του

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν μερίδια και το Netflix διευρύνει την βάση των συνδρομητών του

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν μερίδια από τα συνδρομητικά κανάλια και προσπαθούν να διερευνήσουν τις απώλειες.Σε διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο εξελίσσεται το «others» για τους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης που βλέπουν την «πίτα» του διαθέσιμου κοινού να μειώνεται χωρίς να έχουν ακριβή data για τα άλλα κανάλια που τους κερδίζουν τηλεθεατές.

Το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα others (ή rest) στην ημερήσια κατανομή της τηλεθέασης ανήλθε τον Ιανουάριο στο 26,5% στο δυναμικό κοινό ηλικίας 18 έως 54 ετών, αφήνοντας, έτσι, για τα κανάλια ελεύθερης λήψης το 73,5%.

Όσο μεγαλώνει η διείσδυση του «others», τόσο φουντώνει το αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση του τι ακριβώς περιλαμβάνει το ποσοστό αυτό. Ήδη, γίνεται προσπάθεια να επιμεριστεί το συγκεκριμένο ποσοστό ανάμεσα στις πιθανές εναλλακτικές πηγές κατανάλωσης περιεχομένου.

Με βάση στοιχεία της Nielsen, το σύνολο του others επιμερίζεται κατά προσέγγιση σε επίπεδο εβδομάδας ως εξής: 5,5% τα συνδρομητικά κανάλια, 0,9% τα γνωστά περιφερειακά κανάλια και 16,5% τα άγνωστα, στα οποία περιλαμβάνονται το Netflix, το YouTube, αλλά
και περιφερειακά κανάλια που δεν καταγράφονται από την εταιρεία μετρήσεων.

Μεγάλο ερωτηματικό για τα πανελλαδικά κανάλια παραμένουν οι επιδόσεις περιφερειακών καναλιών του νομού Αττικής, τα οποία περιλαμβάνονται αθροιστικά μαζί με το Netflix στην υποκατηγορία του others «άγνωστα κανάλια».

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα της ετεροχρονισμένης τηλεθέασης, που παραμένει ακόμα ασαφές πότε θα ενταχθεί στη συνολική μέτρηση της Nielsen, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού με «παράθυρο» 3 ή 7 ημερών. Το νέο στοιχείο είναι ότι μέσα στο others που τόσο «ενοχλεί» τα ελεύθερα κανάλια, προσμετράται και η ετεροχρονισμένη τηλεθέαση δικών τους προγραμμάτων.

Η αλλαγή που έχει φέρει το Netflix είναι μεγάλη και ακόμη ούτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί ούτε τα συνδρομητικά κανάλια φαίνεται να μπορούν να αντιδράσουν σε αυτή την αλλαγή.Η λογική του προγραμματισμένου περιεχομένου στα κανάλια ελεύθερης πρόσβασης έχει προβλήματα αφού η κατανάλωση περιεχομένου όταν θέλει και με τον τρόπο που θέλει ο καταναλωτής έχει διαταράξει πλήρως αυτά που ίσχυαν τα τελευταία 30 χρόνια

Η ζωής μας έχει αλλάξει και οι συνηθειές μας έχουν επανακαθοριστεί. Το φαινόμενο, μια σειρά με 10 επεισόδια να παρακολουθείται μέσα σε ένα weekend, έχει επηρεάσει και την ελληνική τηλεόραση.Το Netflix έχει πάνω από 200 εκατομύρια συνδρομητές σε πάνω από 190 χώρες, ενώ έχει κατακτήσει και την ελληνική αγορά με 400.000 συνδρομητές.

Οι ελληνικές εταιρείες-πάροχοι περιεχομένου έχασαν χρόνο γιατί δεν κατάλαβαν ποιος είναι ο ανταγωνισμός τους. Δεν ήταν οι άλλες ελληνικές εταιρείες αλλά ένα “φαινόμενο” που διαπερνά όλο τον κόσμο.Το φαινόμενο είναι το περιεχόμενο και ο τρόπος “κατανάλωσής του”. Μια σειρά στην ελληνική τηλεόραση, είχε και συνεχίζει να έχει, διάρκεια τουλάχιστον μια σεζόν και σε λίγες περιπτώσεις περισσότερες.

Με το Netflix αυτό που άλλαξε βαθειά και ριζικά ήταν ο τρόπος χρήσης του περιεχομένου. Η ανάγκη για ταχύτητα, η ανυπομονησία να δω το τέλος, η ευελιξία να δω αυτό που θέλω όταν το θέλω και κυρίως οι απαιτήσεις για πρωτότυπο περειχόμενο με ποιότητα.Το μοντέλο “λίγο ελληνικό ποδόσφαιρο , μερικές πρεμιέρες ταινιών και τα υπόλοιπα” έχει ξεπεραστεί.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.