26 Δεκ 2024
READING

Η «sheconomy» των 1,2 τρισ. δολαρίων της Κίνας εξελίσσεται ταχύτατα

4 MIN READ

Η «sheconomy» των 1,2 τρισ. δολαρίων της Κίνας εξελίσσεται ταχύτατα

Η «sheconomy» των 1,2 τρισ. δολαρίων της Κίνας εξελίσσεται ταχύτατα
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

H “sheconomy” αναπτύσσεται στην Κίνα, λόγω της τεράστιας μετατόπισης στις καταναλωτικές συνήθειες των νεαρών γυναικών.”Αυτοί που κερδίζουν τις καρδιές των γυναικών, τα κερδίζουν όλα” είναι τώρα ένα συχνά επαναλαμβανόμενο επιχειρηματικό σύνθημα στον ασιατικό γίγαντα.

Οι συνολικές δαπάνες των γυναικών στην Κίνα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 81% τα τελευταία πέντε χρόνια και έφτασαν τα 870 δισ. δολάρια το 2019 και η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουν το 1.2 τρις. δολάρια το 2022.Και παρά την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στην Κίνα – στα τέλη του περασμένου έτους υπήρχαν 31,6 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης – οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 55% των διαδικτυακών δαπανών, πολύ περισσότερο από το ποσοστό τους.

Μια σειρά από ηλεκτρονικές εκδηλώσεις αγορών – που ονομάζονται “φεστιβάλ για βασίλισσες”, “φεστιβάλ για θεές”, ή “φεστιβάλ πεταλούδας” – προσφέρουν εκθαμβωτικά κουπόνια και εκπτώσεις, καθώς οι έμποροι λιανικής μάχονται για να κερδίσουν τις γυναίκες.

Και αυτές οι προσφορές φαίνεται να λειτουργούν.Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία έχει ως στόχο να γιορτάσει τα δικαιώματα των γυναικών και να προωθήσει την ισότητα των φύλων, έχει επίσης μετατραπεί σε δικαιολογία για μια τεράστια αγορά στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι δαπάνες των γυναικών αυξήθηκαν κατά 84% την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Taobao της Alibaba, το μεγαλύτερο διαδικτυακό marketplace της Κίνας.

Περίπου το 52% των λιανικών πωλήσεων της Κίνας συμβαίνουν διαδικτυακά, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με το eMarketer, την ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Συγκριτικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει μόνο το 14,9% των πωλήσεων στις Η.Π.Α., λέει η εταιρεία. Το 2013, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας στο διαδίκτυο ανήλθαν σε 280 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο αριθμός αυτός έφθασε τα 1,34 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι ευρύτερες πολιτιστικές τάσεις έχουν οδηγήσει σε μια “θεμελιώδη αλλαγή” στα πρότυπα δαπανών των γυναικών.Η νέα γενιά, τα κορίτσια που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’90 και του 2000 ζουν σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται, το εισόδημά τους αυξάνεται και στη συνέχεια, η αντίληψη για την δύναμη της κατανάλωσης αλλάζει.

Η Wei Sijia, 28 ετών, Κινέζα fashion blogger και influencer,, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 2 εκατομμύρια οπαδούς σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Οι αναρτήσεις της αποσκοπούν να πείσουν τους οπαδούς να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα που εκείνη χρησιμοποιεί, από μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μέχρι ρούχα. Η Wei λέει ότι το 92% των ακολούθων της είναι γυναίκες. Και οι γυναίκες είναι το Άγιο Δισκοπότηρο των κινεζικών λιανοπωλητών.

Είναι καλά μορφωμένες, έχουν καλό γούστο και ισχυρή καταναλωτική ικανότητα και οι γυναίκες της δεκαετίας των 20 και 30 ετών είναι τώρα η νέα μεσαία τάξη στην κινεζική κοινωνία.

Η Song Yining, 25 ετών, είναι δασκάλα νηπιαγωγείου που ζει στην επαρχία Φουτζιάν της νότιας Κίνας, η οποία παραδέχεται ότι μερικές φορές λυπάται για τις παρορμητικές αγορές της. Όταν ρωτήθηκε γιατί αγαπά τα ψώνια, η Song δήλωσε ότι την κάνουν να «αισθάνεται χαρούμενη, γεμάτη και σίγουρη». Προσθέτει: “Μπορώ να δω την αλλαγή στον εαυτό μου. Όταν φορώ ωραία ρούχα και λίγο μακιγιάζ, νιώθω πιο όμορφη.”

Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι η αλλαγή από μια οικονομία της παραγωγής σε μια οικονομία της κατανάλωσης.Τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα είναι το “μεγάλο παγκόσμιο εργοστάσιο” για όλο τον πλανήτη και αυτό έφερε πολλά χρήματα στην χώρα.Οι Κινέζοι πλέον δεν είναι όλοι φτωχοί και έχει δημιουργηθεί μεσαία τάξη που πλησιάζει τα 300 εκ. ανθρώπους, μεγαλύτερο μέγεθος και από τον συνολικό πληθυσμό των Η.Π.Α.

Αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, οι Κινέζοι να παράγουν για να καταναλώσει η Δύση έχει αλλάξει.Πλέον όλες οι μάρκες πολυτελείας βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά της Κίνας.Γιατί πλέον και οι Κινέζοι καταναλώνουν και αγοράζουν πολύ περισσότερο από 10 χρόνια πριν και όλη αυτή η μεγάλη αλλαγή δίνει και στις γυναίκες την θέση που τους αξίζει.Είναι σίγουρο ότι μέχρι το 2030 η “sheconomy” στην Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες συνολικές αγορές, ανδρών και γυναικών, σε πολλές άλλες χώρες.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.