Το YouTube φαίνεται ότι δεν διαφέρει σημαντικά από τη μητρική του εταιρεία, την Google, καθώς σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μηχανή αναζήτησης. Βέβαια, η συγκεκριμένη πλατφόρμα εξελίσσεται διαρκώς και το πιο εντυπωσιακό πράγμα σχετικά με αυτήν την εξέλιξη είναι ακριβώς η τεράστια ποικιλομορφία και το εύρος που την χαρακτηρίζει.
Σε γενικές γραμμές μία ποικιλία νέων χαρακτηριστικών, λειτουργιών και αλλαγών πρόκειται να εμπλουτίσει όλα τα μήκη και τα πλάτη του YouTube και τα αποτελέσματα αυτών θα φανούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Μετά την πανδημία
Όπως συνέβη με σχεδόν οποιαδήποτε τεχνολογική εταιρεία αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να διαχωριστεί η πορεία της από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιελάμβανε τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης για τα βίντεο του YouTube αυξήθηκε κατά 25%. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα ακριβή στοιχεία για τους επόμενους μήνες.
Βέβαια, καθώς η πανδημία αναδιαμόρφωσε δραματικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, είναι εύκολο να μαντέψει κανείς μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους άλλαξαν τα πρότυπα χρήσης του YouTube: οι ενήλικες χρήστες αναζητούσαν μανιωδώς βίντεο που αφορούσαν τις δραστηριότητες στο σπίτι-όπως το μαγείρεμα, ενώ οι απόγονοί τους πέρασαν αρκετό χρόνο με το YouTube Kids, το οποίο διαθέτει τώρα 35 εκατομμύρια χρήστες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 2019 οι χρήστες της πλατφόρμας ήταν περίπου 20 εκατομμύρια.
Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλά από τα events που θα είχαν συμβεί με φυσική παρουσία μετακόμισαν στις οθόνες για λίγο παρατηρήθηκε ότι περισσότερα από 500.000 κανάλια εξέπεμψαν με livestream για πρώτη φορά το 2020, συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 45% των ζωντανών ροών του YouTube κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πέρυσι, για παράδειγμα, η υπηρεσία εισήγαγε ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να «τεμαχίζουν» τα βίντεό τους σε κεφάλαια, μια επιλογή που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως για το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, η πλατφόρμα σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτήν την λειτουργία με μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να δημιουργήσει κεφάλαια μέσα σε ένα βίντεο με αυτόματο τρόπο, εάν ένας δημιουργός δεν το έχει κάνει χειροκίνητα.
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στο YouTube TV. Έτσι, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην συνδρομητική τηλεόραση και την είσοδο νέων παικτών, η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί μία δελεαστικά φθηνή αντίστοιχη υπηρεσία και έκτοτε έχει αυξήσει τις τιμές της σε επίπεδα που πλησιάζουν τους ανταγωνιστές της.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η τιμολόγηση του YouTube είχε φτάσει σε μία ισορροπία ή όχι.
Μία προσπάθεια αντιμετώπισης της εξέλιξης του TikTok
Μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και καινοτομίες του YouTube για το 2020 δεν έχει φτάσει ακόμα στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι χρήστες στην Ινδία ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση μέσω του Youtube σε ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες smartphone να κυκλοφορούν βίντεο των 15 δευτερολέπτων, να προσθέτουν μουσική και να μοιράζονται μικρά βίντεο έως και ενός λεπτού. Με άλλα λόγια, αυτή η λειτουργία είναι λίγο πολύ το ίδιο πράγμα με το TikTok, αλλά μέσα στο πλαίσιο του YouTube.
Βέβαια, το Instagram έχει αποδείξει ότι η κλωνοποίηση TikTok δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία. Ωστόσο, τα στατιστικά του YouTube Shorts φαίνονται εξαιρετικά ελπιδοφόρα : έχει σημειώσει έως και 3,5 δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα στην Ινδία για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του YouTube συνολικά.
Συγχρόνως, εκτιμάται ότι τα YouTube Shorts θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες. Μόλις αυτό συμβεί, ενδέχεται η πλατφόρμα θα αποτελέσει έναν σημαντικό αντίπαλο για το TikTok. Ή μπορεί και όχι. Στο TikTok, το σύντομο βίντεο είναι ο πυρήνας του περιεχομένου του ενώ στο YouTube, θα αποτελέσει απλώς ένα από τα πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά του.
Επιπλέον, το YouTube σχεδιάζει να εφαρμόσει το «Applause», ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται ήδη υπό δοκιμές και θα επιτρέψει στους θεατές να πραγματοποιούν πληρωμές ενισχύοντας τους αγαπημένους τους δημιουργούς μέσα από τις θετικές αντιδράσεις τους.
Η νέα πολιτική του YouTube
Όπως ακριβώς το Facebook και το Twitter, έτσι και το YouTube έχει σταδιακά επενδύσει περισσότερο στις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και συνολικά του επικίνδυνου περιεχομένου.
Έτσι, η πιο αυστηρή πολιτική σχετικά με τους κανόνες της λειτουργίας του που πρόκειται να εφαρμοστούν συνοψίζονται τελικά στα εξής:
- Η εταιρεία καταργεί το περιεχόμενο που παραβιάζει τις οδηγίες των κοινοτήτων
- Αυξάνει τον αριθμό των έγκυρων και διαπιστευμένων καναλιών που έχουν αποδείξει ότι είναι συναφή και αξιόπιστα σε ένα συγκεκριμένο θέμα μέσω των ενεργειών τους για μια ορισμένη χρονική περίοδο
- Μειώνει την προώθηση του περιεχομένου που έχει συγκεντρώσει αρνητικές αναφορές
- Ανταμείβει τους δημιουργούς περιεχομένου που συμμορφώνονται με τους κανόνες της πλατφόρμας
Αυτό που συμβαίνει με το YouTube ουσιαστικά είναι η μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει με το περιεχόμενο.Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο και σε αυτό βοήθησε η μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς των smartphones αλλά και η στροφή σε περιεχόμενο πέρα από την τηλεόραση ελεύθερης πρόσβασης.
Ειδικά οι νεότερες γενιές, η Genz είναι η γενιά του βίντεο.Τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από βίντεο είτε για διασκέδαση είτε για γνώση.Δεν είναι τυχαίο ότι το TikTok είχε όλη αυτή την μεγάλη επιτυχία στα παιδιά αφού τα μικρής διάρκειας βίντεο είναι το αγαπημένο τους περιεχόμενο.Δεν είναι απίθανο το YouTube να αλλάξει το μοντέλο του και να προσθέσει επιλεγμένο περιεχόμενο για προβολή με συνδρομή.Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα οι εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.