25 Απρ 2024
READING

Γιατί ένας όμιλος εμπορικών κέντρων όπως η Westfield εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και ποιες οι εξελίξεις στην Ελλάδα;

6 MIN READ

Γιατί ένας όμιλος εμπορικών κέντρων όπως η Westfield εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και ποιες οι εξελίξεις στην Ελλάδα;

Γιατί ένας όμιλος εμπορικών κέντρων όπως η Westfield εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και ποιες οι εξελίξεις στην Ελλάδα;

Στις ΗΠΑ παρατηρείται τον τελευταίο καιρό το εξής φαινόμενο: ένας όλος και αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων εγκαταλείπει τον χώρο των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων. Ως αποτέλεσμα, η Unibail-Rodamco-Westfield, ένας όμιλος εμπορικών κέντρων, εγκαταλείπει τώρα τις ΗΠΑ.

Πριν από τρία χρόνια, ο όμιλος εμπορικών ακινήτων με έδρα το Παρίσι απέκτησε πλήθος εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 28 ακίνητα στις ΗΠΑ αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα σύστημα με σκοπό να μειώσει σημαντικά την οικονομική του έκθεση σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στις ΗΠΑ για το 2021-2022. 

Μάλιστα, ο όμιλος πώλησε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους το μερίδιο του σε τρία εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ και πλέον τα στελέχη του δηλώνουν ότι θα επικεντρωθούν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται, έβλαψαν ιδιαίτερα την βιομηχανία των μισθώσεων και των ενοικίων κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους και έχουν οδηγήσει ορισμένους λιανοπωλητές να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους μίσθωσης και άλλες παραχωρήσεις από τους ιδιοκτήτες. 

Βέβαια, η  συνθήκη αυτή επηρεάζει αρνητικά έναν τομέα που βρίσκεται ήδη σε παρακμή στις ΗΠΑ και αρκετοί υποστηρίζουν ότι η παρακμή θα διαρκέσει και μετά το πέρας της πανδημίας. Ακόμη, σύμφωνα με μία έρευνα που εκπονήθηκε αυτό το μήνα, η Coresight Research διαπίστωσε ότι λόγω της πανδημίας, οι καταναλωτές δεν διατίθενται να επιστέψουν σύντομα στα εμπορικά κέντρα και τις αγορές τους. Επιπλέον, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να ψωνίζουν περισσότερο μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια και λιγότερο στα καταστήματα, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας.

Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αισιοδοξεί ότι η λιανική ακίνητη περιουσία με καλές προοπτικές θα διατηρήσει την αξία της και ότι καθώς τα φυσικά καταστήματα θα επανέρχονται στο προσκήνιο,η αγορά θα ευδοκιμήσει και πάλι.

Το προηγούμενο έτος, παρατηρήθηκε ένας μεγάλος αριθμός πτωχεύσεων στον χώρο του λιανικού εμπορίου, ο οποίος οδήγησε στο μαζικό κλείσιμο των πολυκαταστημάτων πέρυσι και αύξησε σημαντικά το ποσοστό των άδειων χώρων και ακινήτων. Ακόμη, τον Οκτώβριο, η Coresight Research προέβλεψε ότι ένα ποσοστό μεταξύ του 20% και του 25% των εμπορικών κέντρων θα κλείσουν τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Μάλιστα, φαίνεται ότι από αυτές τις εξελίξεις θα επηρεαστούν ακόμα και τα κορυφαία εμπορικά κέντρα της πολυτελούς αγοράς, σύμφωνα πληροφορίες από την έρευνα της S&P Global Market Intelligence. 

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η URW απομακρύνεται στρατηγικά από τον χώρο των εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ φέτος, τα στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το 2022 θα είναι η ιδανική στιγμή για να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και όσοι λιανοπωλητές και επιχειρήσεις επιβιώσουν θα απολαύσουν τα οφέλη αυτής της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στην αγορά των ακινήτων και μη παραδοσιακοί παίκτες οι οποίοι κατά την διάρκεια της πανδημίας αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους. 

Ο όμιλος της URW στοχεύει πλέον στην ενσωμάτωση και την ενίσχυση του e-commerce, ενώ πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις συνεργασίες με τις DTC εταιρείες, που αναδείχθηκαν ως πολύ κερδοφόρα κανάλια κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, όσον αφορά τους δυνητικούς αγοραστές των εμπορικών κέντρων, είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι  οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, οι υπηρεσίες μεταφορών και παράδοσης και τα κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών θα μετακινηθούν μαζικά προς τις τοποθεσίες των εμπορικών κέντρων. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη το μέλλον των εμπορικών κέντρων θα είναι σίγουρα διαφορετικό αλλά και πολλά υποσχόμενο. 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά εμπορικά κέντρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη η στην Αμερική.Τα εμπορικά κέντρα μπήκαν στην ζωή μας το 2005 με το άνοιγμα του Mall.Στην συνέχεια άνοιξαν και άλλα είχαν διαφορετικό κοινό-στόχο το καθένα αλλά και διαφορετική πορεία.Η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Lamda Development η οποία έχει τα The Mall, Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη.Επίσης είναι η εταιρεία που θα χτίσει το Ελληνικό κα θα διαχειριστεί όλες τις εμπορικές και οικιστικές δραστηριότητες.Η εταιρεία έχει πολύ ισχυρή βάση και τα εμπορικά της κέντρα είναι επιτυχημένα.

Στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο βρίσκεται το Athens Metro Mall με ιδιοκτήτη τον όμιλο Κωνσταντίνου ο οποίος προετοιμάζει μια νέα επένδυση στη Μεταμόρφωση (στον κόμβο της Λυκόβρυσης), ένα ακόμη νέο εμπορικό κέντρο. Η μεγάλη επένδυση άνω των 93 εκ.  αφορά την κατασκευή σύνθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στην έκταση 85 στρεμμάτων, με πρόσοψη στη Λ. Κηφισού (Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας).

Προσαρμογή σε νέα δεδομένα επιχειρούν ακόμη δύο εμπορικά κέντρα στην Αττική.Ένα από αυτά είναι και το River West, στη Λεωφόρο Κηφισού, του ομίλου Viohalco. Η επέκταση του εμπορικού κέντρου, επιφάνειας 25.000 τ.μ., που θα έχει τόσο εμπορικούς χώρους όσο και χώρος ψυχαγωγίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Το άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Πειραιώς, το Athens Heart, αναμένεται και αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει. Τα σχέδια μιλούν για ριζική ανακαίνιση και αλλαγή στόχευσης, με μετονομασία του σε Gazi Outlets, premium εκπτωτικό εμπορικό προορισμό, με προσθήκη και χώρων φυχαγωγίας (κινηματογράφου μεταξύ άλλων) για να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κοινό.Και τέλος το Smart Park και το Mc Arthur Glen στα Σπατάλες είναι τα δύο ανοικτού τύπου εμπορικά κέντρα τα οποία έχουν πολύ περισσότερη επισκεψιμότητα Σάββατο και Κυριακή όπως και Άνοιξη-Καλοκαίρι.

Είναι δεδομένο ότι η αγορά των εμπορικών κέντρων θα αλλάξει καθώς δύο καθοριστικοί παράγοντες έχουν επηρεάσει τις αγοραστικές μας συνήθειες.Η πανδημία και η αποφυγή κλειστών χώρων αλλά και η μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.Δεν γνωρίζει κανένας πότε θα συμβούν αυτές οι αλλαγές και σε ποιο επίπεδο και βαθμό θα επηρεάσουν την αγορά.

Το Ελληνικό μαζί με το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου τα οποία βρίσκονται και τα δύο στο νότιο μέτωπο της Αθήνας θα αλλάξουν όλη την φυσιογνωμία της Αθήνας.Είναι σίγουρο ότι όλα τα εμπορικά κέντρα θα επηρεαστούν από το Ελληνικό, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο.Είναι βέβαιο ότι μετά το άνοιγμα του Ελληνικού η Αθήνα δεν θα είναι πια η ίδια πόλη.Εμπορικές περιοχές όπως η Γλυφάδα ,το Π.Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, η Δάφνη και άλλες θα υποστούν εμπορικό αντίκτυπο αλλά οικιστικά φαίνεται να κερδίζουν στις τιμές των ακινήτων.Η επόμενη δεκαετία θα καθοριστεί από τον αντίκτυπο του e-commerce στα φυσικά καταστήματα και από την πορεία των εμπορικών κέντρων σε σχέση με τις εμπορικές περιοχές.

 

Με πληροφορίες από την Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.