24 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ επιταχύνει τη μετάβαση σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα

2 MIN READ

Η ΙΚΕΑ επιταχύνει τη μετάβαση σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα

Η ΙΚΕΑ επιταχύνει τη μετάβαση σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα

Το 2019 η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της για μετάβαση από τη χρήση πρωτογενή πολυεστέρα στη χρήση ανακυκλωμένου πολυεστέρα, στα υφασμάτινα προϊόντα της, έως το τέλος του 2020.

Έχοντας πετύχει τον στόχο κατά 90%  για τα υφασμάτινα προϊόντα το 2020, η ΙΚΕΑ θα επιταχύνει τη μετάβαση προς τον στόχο τηςαποκλειστικής χρήσης ανακυκλωμένου πολυεστέρα σε όλα τα προϊόντα της.Στο τέλος του 2020, η ΙΚΕΑ έκανε τη μετάβαση από περίπου 100.000 μετρικούς τόνους πρωτογενούς πολυεστέρα σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της. Τα μεγέθη αυτά, τοποθέτησαν την ΙΚΕΑ μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας στη μετάβαση από πρωτογενή σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα, από άποψη όγκου.

Ο πολυεστέρας είναι μία από τις ίνες που χρησιμοποιείται πιο ευρέως στον κόσμο και αντιστοιχεί περίπου στη μισή συνολική αγορά ινών και περίπου στο 80% των συνθετικών ινών. Η IKEA έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει το μέγεθος και την επιρροή της για να οδηγήσει τον κλάδο σε μια θετική αλλαγή, εμπνέοντας και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ώστε να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι.

Η ΙΚΕΑ έχει δεσμευτεί να δώσει τέλος στη χρήση πρωτογενών ορυκτώνκαι να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι το 2030.  Βάσει υπολογισμών, η ΙΚΕΑ εκτιμά πως ο όγκος πρωτογενούς πολυεστέρα που αντικαταστάθηκε με ανακυκλωμένο πολυεστέρα το 2020, μείωσε τις εκπομπές CO2 του πολυεστέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά 45%. Αυτή η μείωση αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 τόνους εκπομπών CO2, που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 61.000 αυτοκινήτων.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στην στρατηγική της Ikea για την βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.Το 2020 άλλωστε άνοιξε ένα κατάστημα second-hand όπου πωλούνται μόνο μεταχειρισμένα και ανακαινισμένα έπιπλα. Η νέα ιδέα αυτού του καταστήματος προορίζεται να βοηθήσει την Σουηδική εταιρεία στην υλοποίηση των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει.

Το πρώτο κατάστημα μεταχειρισμένων Ikea στον κόσμο άνοιξε στη Σουηδία και το concept store είναι ένα πιλοτικό έργο που θα αξιολογείται και θα προσαρμόζεται τακτικά.Το σχέδιο είναι να συλλέγει κατεστραμμένα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα από κοντινά καταστήματα για επισκευή και μεταπώληση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.