19 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί μία εφαρμογή να βοηθήσει στην ομαλή διαχείριση των διαζυγίων και της γονικής μέριμνας;

3 MIN READ

Πώς μπορεί μία εφαρμογή να βοηθήσει στην ομαλή διαχείριση των διαζυγίων και της γονικής μέριμνας;

Πώς μπορεί μία εφαρμογή να βοηθήσει στην ομαλή διαχείριση των διαζυγίων και της γονικής μέριμνας;

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει βιώσει την κατάρρευση της γονεϊκής σχέσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι αριθμοί φαίνονται να αυξάνονται προς μία αρνητική συνολικά κατεύθυνση, αφού υπήρξε αύξηση κατά 10% στον αριθμό των περιπτώσεων της από κοινού γονικής μέριμνας, οι οποίες κατέληξαν τελικά στο δικαστήριο.

Έτσι, η Amicable, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή που πιστεύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, προσφέροντας στους γονείς έναν περισσότερο συγκεντρωτικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς και πρόσβαση σε έναν ειδικό συντονιστή-σύμβουλο της συν-γονικής μέριμνας. 

Ωστόσο, τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η τεχνολογία στην επίλυση ενός τόσο ευαίσθητου προβλήματος;Η Amicable ξεκίνησε να δραστηριοποιείται γύρω από αυτά τα ζητήματα πριν από πέντε χρόνια, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε μια πλατφόρμα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το διαζύγιο τους. Μάλιστα, η ίδια η Kate Daly, η συνιδρύτρια της πλατφόρμας  βίωσε ένα αρκετά οδυνηρό και δαπανηρό διαζύγιο, το οποίο κατέληξε σε δικαστικές διαμάχες και έτσι ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένη απέναντι σε αυτά τα θέματα. 

Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη  πλατφόρμα βοηθά μερικές χιλιάδες ζευγάρια ετησίως ούτως ώστε να συμφωνούν σε κάποιες συμβιβαστικές λύσεις και να μην ταλαιπωρούνται με τα διαζύγια τους.Μετά τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας, η Kate Daly και η Pip Wilson παρατήρησαν ότι η οργάνωση της συν-γονικής μέριμνας ήταν ένα ζήτημα για την διαχείρισης του οποίου οι γονείς αντιμετώπιζαν δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τις ιδιοκτήτριες της πλατφόρμας, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια προσέγγιση μικτής επικοινωνιακής στρατηγικής, ένα μείγμα, δηλαδή, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, WhatsApp και κλήσεων, η οποία άφηνε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες και οδηγούσε στις περισσότερες περιπτώσεις τα πράγματα στα άκρα.

Επιπλέον, καθίσταται εύκολα σαφές ότι το δικαστήριο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να διευθετήσει με αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους διαφορές, καθώς ο εκάστοτε δικηγόρος επικοινωνεί και μάχεται με τον αντίπαλο δικαστικό εκπρόσωπο και αυτό συνήθως δυσχεραίνει περισσότερο την ικανότητα της ουσιαστικής επικοινωνίας.Ως εκ τούτου, με σκοπό την επίλυση αυτού του προβλήματος η Amicable διαθέτει δυνατότητες συνομιλίας και επικοινωνίας τις οποίες οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ένα ενιαίο και ολιστικό κανάλι επικοινωνίας. 

Η εφαρμογή, περιλαμβάνει επίσης ένα κοινό ημερολόγιο για την καλύτερη οργάνωση της επιμέλειας και των από κοινού συναντήσεων, καθώς και ένα τμήμα στο οποίο οι γονείς να εισάγουν τους κοινούς στόχους τους. Παράλληλα, η εφαρμογή προσφέρει επίσης στους γονείς πρόσβαση σε έναν ηλεκτρονικό συντονιστή-σύμβουλο με τον οποίο μπορούν να κανονίζουν κλήσεις και συναντήσεις με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων κάθε φορά προβλημάτων.

Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ενώ η καθοδήγηση που προσφέρεται εξ αποστάσεως μπορεί να λειτουργήσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική επειδή η απόσταση εμποδίζει τον θεραπευτή να διαβάζει τα εξωλεκτικά σημάδια, όπως η γλώσσα του σώματος και την συμπεριφορά των ανθρώπων, τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμοι δείκτες.

Βέβαια, η πανδημία, έχει αποδείξει ότι η επικοινωνία εξ ’αποστάσεως αποτελεί ορισμένες φορές μια αναγκαιότητα — και εκτιμάται ότι τα ζευγάρια που δεν μπορούν πάντα να παρακολουθήσουν συνεδρίες θεραπείας με φυσική παρουσία, θα συνεχίσουν να επιλέγουν την μέθοδο της τηλέ-παρακολούθησης και μετά την πανδημία.

Τέλος, οι χαμηλές χρεώσεις είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για τις εφαρμογές όπως είναι η Amicable, αφού μια συνδρομή κοστίζει 9.99 στερλίνες το μήνα, καθιστώντας τες συχνά μια πολύ πιο οικονομική εναλλακτική λύση από τους ανεξάρτητους συμβούλους σχέσεων και τους ψυχολόγους ή την επίλυση ζητημάτων δια μέσω των νομικών και δικαστικών οδών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το Sifted

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.