20 Απρ 2024
READING

Ποιά είναι η πραγματική εικόνα για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης; 

3 MIN READ

Ποιά είναι η πραγματική εικόνα για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης; 

Ποιά είναι η πραγματική εικόνα για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης; 

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτής της τεχνολογίας έχουν εστιάσει σε υπερβολικό βαθμό το ενδιαφέρον τους στο απίστευτο μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων, οι καταναλωτές θα πρέπει να κρατήσουν κάποιες αποστάσεις ούτως ώστε να αντικρίσουν την μεγάλη εικόνα. 

Πιο συγκεκριμένα, τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια και όχι με βενζίνη μπορεί τελικά να αποτελέσουν μία εξαιρετικά ισχυρή βιομηχανία, αλλά αυτό είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον καθώς απαιτεί χρόνο.

Μάλιστα, εφημερίδες όπως η New York Times και η Wall Street Journal, κυκλοφόρησαν πρόσφατα εκτενή άρθρα αναφορικά με το ζήτημα της βιομηχανίας των ηλεκτρικών οχημάτων, στα οποία υπαινίσσονταν ότι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πλέον προσιτό για όλους και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στην πιο κοντινή αντιπροσωπεία και να αντικαταστήσουμε το παραδοσιακό αυτοκίνητό μας με ένα ηλεκτρικό.

Ωστόσο, εάν κάποιος επιχειρήσει να διερευνήσει περαιτέρω αυτήν την βιομηχανία θα αντικρίσει μια κάπως διαφορετική απεικόνιση της κατάστασης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

  • Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ μειώθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 10% σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Journal. 
  • Ενώ κάθε αυτοκινητοβιομηχανία και όλα τα είδη νεοσύστατων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας εισέρχεται δυναμικά σε αυτήν την αγορά, το πραγματικό γεγονός είναι ότι το 80% όλων των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ φέρουν το εμπορικό σήμα της Tesla. Συγχρόνως, ποικίλοι ανταγωνιστές καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να καλύψουν αυτήν την διαφορά.
  • Η General Motors δήλωσε ότι θα μετατρέψει το σύνολο των οχημάτων της σε οχήματα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035. Φυσικά, αυτή η ημερομηνία απέχει 14 χρόνια από το παρόν, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα εύλογο διάστημα εάν οι αποδόσεις της εταιρείας δεν ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικές. Αυτή τη στιγμή, τα ηλεκτρικά οχήματα της, το Chevy Bolt και το Volt, έχουν πωλήσει το καθένα λιγότερες από 5.000 μονάδες κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων παραγωγής τους. Ως αποτέλεσμα, οι αδιάφορες πωλήσεις της εταιρείας κατά την τελευταία δεκαετία δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για την ενίσχυση των πωλήσεων αυτού του κλάδου.
  • Επιπλέον,  η Ford δήλωσε ότι θα στραφεί με συνέπεια προς τον χώρο της ηλεκτροκίνησης, αλλά όπως συμβαίνει και με την General Motors οι τρέχουσες αποδόσεις της εταιρεία βασίζονται σε ένα μοναδικό μοντέλο και δεν είναι αρκετά αισιόδοξες.
  • Φυσικά, αρκετές παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες εισέρχονται δυναμικά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Hyundai δήλωσε ότι αναμένει να πουλήσει ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2025 και η Volkswagen δήλωσε ότι επενδύει τώρα 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά μέσα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βλέψεις και οι επενδύσεις αυτές αφορούν το περισσότερο μακροπρόθεσμο μέλλον ή οδηγούν σε μία περιορισμένη παραγωγή που δεν υπόσχεται πολλά.
  • Μεγάλες πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi και η Mercedes Benz αλλά και νεοσύστατες επιχειρήσεις προετοιμάζουν τα δικά τους μοντέλα, ωστόσο οι τιμές εκκίνησης πρόκειται να κυμανθούν σε εξαψήφια επίπεδα γεγονός που εμποδίζει τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις αποδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμολογιακές πρακτικές είναι ο ίδιος, σαφής και γνωστός κανόνας της αγοράς ότι οποιαδήποτε νέα τεχνολογία κυκλοφορεί εν αρχή σε υψηλότερες τιμές και στην συνέχεια σταδιακά προσεγγίζει την σταθερή αξία που θα διατηρήσει στην αγορά, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια. 

Έτσι, μπορεί η Tesla πράγματι να πούλησε σχεδόν μισό εκατομμύριο οχήματα πέρυσι, αλλά αυτό συνέβη τελικά 11 χρόνια μετά την πώληση του πρώτου της οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι προβλέψεις για την έκρηξη της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων είτε είναι υπερβολικά αισιόδοξες είτε θα πρέπει να περιμένουν λίγο παραπάνω για να πατήσουν σε σταθερό έδαφος.Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τα αυτοκίνητα του αύριο, αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο σήμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.