22 Ιαν 2025
READING

Οι μισθώσεις των ακινήτων στο Λονδίνο επηρεάστηκαν αρνητικά από την τηλεργασία όπως θα γίνει και στην Ελλάδα

3 MIN READ

Οι μισθώσεις των ακινήτων στο Λονδίνο επηρεάστηκαν αρνητικά από την τηλεργασία όπως θα γίνει και στην Ελλάδα

Οι μισθώσεις των ακινήτων στο Λονδίνο επηρεάστηκαν αρνητικά από την τηλεργασία όπως θα γίνει και στην Ελλάδα

Οι άδειοι χώροι και η κενή ακίνητη περιουσία στην πόλη του Λονδίνου, ένα από τα ισχυρά οικονομικά κέντρα του κόσμου, βρίσκονται τώρα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τα καταστήματα να πλήττονται και να επηρεάζονται αρνητικά από την απουσία της φυσικής παρουσίας των καταναλωτών που εργάζονται κυρίως από το σπίτι και μετατοπίζουν πλέον τις δαπάνες τους προς τα προάστια.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα το ποσοστό των κενών χώρων στην πόλη του Λονδίνου αυξήθηκε από 8% σε 11,4% το 2020. Πιο συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την τηλεργασία έχουν οδηγήσει σε περισσότερο από το ήμισυ (54%) όλων των λουκέτων που παρατηρήθηκαν στην πόλη το 2020 και αφορούν κυρίως τους χώρους αναψυχής.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στα μπαρ και τις καφετέριες, καθώς και στον χώρο των καταστημάτων με επίσημα ενδύματα.  Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι χώροι έπρεπε να λάβουν δραστικά μέτρα για να παραμείνουν βιώσιμοι, με πολλούς να μην δύνανται να ανοίξουν ξανά επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.

Μάλιστα φαίνεται ότι τα παραπάνω δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν πριν προλάβουν βελτιωθούν, καθώς δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η ομαλή επανένταξη αυτών των καταστημάτων.

Πώς θα γίνει εφικτή η επανένταξη;

Υπάρχουν κάποιοι που είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον. Επί παραδείγματι, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα μπαρ και οι καφετέριες μπορεί να ανακάμψουν, καθόσον οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν ξανά στα γραφεία τους. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιβιώσουν με τις καταναλωτικές δαπάνες μειωμένες κατά 20% -υποθέτοντας ότι σε ένα καλό σενάριο οι άνθρωποι θα επιλέξουν να εργάζονται από το σπίτι μία μέρα την εβδομάδα.

Το ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις των ενοικίων και τη μετάβαση σε μοντέλα που βασίζονται στον κύκλο εργασιών. 

Παράλληλα, η τελευταία τριμηνιαία έκθεση για το Λονδίνο από την Cushman & Wakefield υπογραμμίζει ότι η μίσθωση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 ήταν μειωμένη κατά 78% σε σχέση με τον πενταετή τριμηνιαίο μέσο όρο. 

Στην πόλη του Λονδίνου—όπου η ακίνητη περιουσία που δεσμεύεται από τις δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου αφορά σε μεγάλο βαθμό καταστήματα τροφίμων, παμπ, μπαρ και εστιατόρια—οι κυβερνητικοί μηχανισμοί υποστήριξης μπορεί να μην είναι αρκετοί εάν οι πληθυσμοί των εργαζομένων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία μένουν στο σπίτι.

Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην κανονικότητα τους, οι αριθμοί είναι ατελείς. Τον Ιανουάριο, η πόλη του Λονδίνου ξεπεράστηκε από το Άμστερνταμ σε ό,τι αφορούσε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές ενώ σταδιακά το Brexit δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια και φόβους για την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Όλες αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψιν οι έμποροι όταν αποφασίσουν να ξανανοίξουν.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.Σοβαρό θέμα υπάρχει ήδη με την εστίαση αλλά και τα εμπορικά καταστήματα.Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πολλά κλειστά καταστήματα αλλά αυτό θα επεκταθεί και στους γραφειακούς χώρους.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο μειώνουν το μέγεθος των γραφείων που μισθώνουν καθώς με την τηλεργασία δεν είναι απαραίτητοι οι πολύ μεγάλοι χώροι.Η αγορά των ακινήτων θα επηρεαστεί πολύ από την πανδημία αλλά και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.Οι εμπορικοί δρόμοι που δεν είναι πολύ σημαντικοί -όπως η Ερμού η οι κεντρικοί δρόμοι άλλων περιοχές- θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού δεν θα είναι μεγάλη ξ ζήτηση για δρόμους με χαμηλή επισκεψιμότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.