27 Ιαν 2025
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κυρίαρχο στην Κίνα

4 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κυρίαρχο στην Κίνα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κυρίαρχο στην Κίνα

Η μετατόπιση των αγορών στην Κίνα προς τον ηλεκτρονικό κόσμο είναι διαφορετική σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη αγορά. Παρατηρείται μάλιστα ότι ανάλογα με το εκάστοτε κοινό στόχο και την κατηγορία των προϊόντων οι αποδόσεις αυτών στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στον χώρο του φυσικού εμπορίου διαφοροποιούνται σημαντικά.

Η Κίνα αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα δει την πλειονότητα του λιανεμπορίου της να πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου αντί μέσω των φυσικών καταστημάτων.

Αυτό αναφέρει μια νέα έκθεση της εταιρείας έρευνας ψηφιακού marketing eMarketer. «Η Κίνα θα κάνει ένα βήμα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό φέτος που κάποτε θα φαινόταν σχεδόν αδιανόητο», εξηγεί το σημείωμα της εταιρείας. «Για πρώτη φορά οπουδήποτε, η πλειονότητα των λιανικών πωλήσεων για μια ολόκληρη χώρα θα έχει πραγματοποιηθεί μέσω συναλλαγών στο διαδίκτυο.»

Συγκεκριμένα, η Κίνα αναμένεται να φτάσει στο 52,1% όλων των λιανικών πωλήσεών της στο Διαδίκτυο στο τέλος του 2021. Αυτό σημαίνει αύξηση 7,3% από το 2020, όταν έφτανε το 44,8% των συνολικών λιανικών πωλήσεών.

Σύμφωνα με το eMarketer, η ιστορική μετάβαση σε οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου που οδηγούνται και πραγματοποιούνται μέσω social media  και στην πανδημία COVID-19.Όμως, ενώ η Κίνα θα δει μια στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, άλλες χώρες δεν ξεπερνούν το όριο του 50%. Η Νότια Κορέα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αν και οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσωπεύουν εκεί μόνο το 28,9% όλων των λιανικών πωλήσεων. Η Αμερική είναι ακόμη πιο πίσω. Οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% όλων των λιανικών πωλήσεων το 2021.

Παρακάτω δίνονται οι τρεις βασικοί παράγοντες που οφείλουν να εξεταστούν αναφορικά με τις συσχετίσεις του ηλεκτρονικού και του φυσικού εμπορίου στην Κινεζική αγορά:

Το μερίδιο της online αγοράς: το online εμπόριο κατέχει αυτήν την στιγμή την πλειονότητα και ένα αυξημένο μερίδιο των λιανικών πωλήσεων. Μάλιστα ενώ η Emarketer αναφέρει ότι το online εμπόριο θα αντιπροσωπεύει το 52,1% όλων των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα φέτος ενώ αναμένεται να φτάσει στο 55,6% έως το 2022. Ωστόσο, το υπόλοιπο 44,4% εξακολουθεί να είναι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και θα συμβαίνει στα φυσικά καταστήματα.

Ο παράγοντας της premium αγοράς: Οι παραπάνω αριθμοί υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό το online μερίδιο για τις διεθνείς και premium μάρκες. Οι premium εταιρείες έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς είναι το προτιμώμενο κανάλι για τους  νεότερους καταναλωτές καθώς και για εκείνους με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο.

Έτσι, στην Κίνα, περίπου το 77, 7% όλων των πωλήσεων καλλυντικών θα πραγματοποιηθεί φέτος μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια. Ωστόσο, το υπόλοιπο 22,3% στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ποσοστό, ειδικά εάν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι είναι επηρεασμένο από τα περιοριστικά μέτρα και τα κλειστά καταστήματα.

Αμεσότητα: Ακόμη και το 77,7% ως ποσοστό υποτιμά τον ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω του παράγοντα του χρόνου που δεν συνυπολογίζεται. Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει άμεση ανταπόκριση και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, ενώ η φυσική παρουσία των καταστημάτων αφορά σε μία σταδιακή κατασκευή που απαιτεί σημαντικούς πόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα.

Επιπλέον, υφίσταται ακόμα ένας παράγοντας που ονομάζεται «threshold factor» και οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Πιο συγκεκριμένα, αν μία εταιρεία σημειώνει 5 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικές πωλήσεις, διαπιστώνεται εύκολα ότι κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι περισσότερες δυνατότητες ηλεκτρονικής προώθησης είναι λίγο πολύ διαθέσιμες σε αυτήν την εταιρεία.

Ωστόσο, με 5 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικές πωλήσεις, δεν πληρείται το όριο του παράγοντα αυτού για να ληφθεί η τάδε εταιρεία σοβαρά υπόψιν από το φυσικό εμπόριο, καθώς εάν οι πωλήσεις στο διαδίκτυο βρίσκονται στα 5 εκατομμύρια δολάρια, το ανώτατο όριο των πωλήσεων στον φυσικό κόσμο είναι 1 εκατομμύρια δολάρια. 

Έτσι, κάθε λιανοπωλητής γνωρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση η τάδε εταιρεία αντιπροσωπεύει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κέρδη για τις πωλήσεις στον χώρο των φυσικών καταστημάτων. 

Ο ψυχολογικός παράγοντας

Τέλος , υπάρχει μία πιο σύντομη εξήγηση για όλα αυτά: ο παράγοντας της ψυχολογίας.

Η ψυχολογία του ηλεκτρονικού εμπορίου αφορά ως επί το πλείστον σε καλά υπολογισμένους κινδύνους. Ακριβώς επειδή δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλες δαπάνες οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες κλίμακες για να εκτιμήσουν την αντίδραση των καταναλωτών και αποφασίζουν εύκολα να κάνουν το βήμα στον ηλεκτρονικό χώρο.

Αντιθέτως, η ψυχολογία του offline εμπορίου είναι διαφορετική καθώς η επέκταση μίας εταιρείας στον χώρο του φυσικού εμπορίου αποτελεί μια σημαντική δαπάνη, οπότε κανείς δεν προχωρά εύκολα σε αυτόν εάν δεν βεβαιωθεί πρώτα ότι αξίζει τον κόπο. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις των μεγάλων εταιρειών στην Κίνα, ο παράγοντας αυτός δεν εξετάζεται καν εάν προηγουμένως δεν φτάσουν στα 10 εκατομμύρια δολάρια οι ηλεκτρονικές πωλήσεις.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.