18 Ιαν 2025
READING

Έρευνα της NielsenIQ αποκαλύπτει τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο  

5 MIN READ

Έρευνα της NielsenIQ αποκαλύπτει τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο  

Έρευνα της NielsenIQ αποκαλύπτει τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο  

79% των Ελλήνων αγοραστών που  επηρεάστηκαν από τον Covid-19, μόλις πρόσφατα στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο (E-Commerce) και τώρα χρησιμοποιούν το κανάλι αυτό ως και 2-3 φορές πιο συχνά από αυτούς που δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

1 στους 2 αγοραστές μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα αγοράζουν μέσω των Social Media, διατηρώντας το Facebook στη θέση της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας για αγορές αγαθών, ελκύοντας μεγαλύτερης ηλικίας κοινό. 

Περίπου το  40% των διαδικτυακών αγορών γίνονται την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι αγορές μέσω Κινητού ακμάζουν, αφού το  62% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί έξυπνα κινητά  για να αγοράζει αγαθά και προϊόντα μέσω διαδικτύου.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση παραμένει μια από τις βασικές δυνάμεις πίσω από την ταχεία ανάπτυξη του E-Commerce, αλλά για να ενισχύσουμε αυτήν την επιτυχία στη μετά COVID-19 εποχή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να κατανοήσουμε πώς ακριβώς αγοράζουν οι καταναλωτές στο Διαδίκτυο, τι τους φέρνει εκεί και πώς οι τρέχουσες τάσεις διαμορφώνουν την αγορά του αύριο. Η NielsenIQ διενήργησε έρευνα ανάμεσα σε 850 Έλληνες,  διαδικτυακούς αγοραστές, για να απαντήσει σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις.

Σούπερ χρήστες του E-Commerce 

Στην Ελλάδα, περίπου 7 στους 10 διαδικτυακούς καταναλωτές, ένα ποσοστό 68%, επηρεάστηκαν κατά κάποιο τρόπο από την παγκόσμια πανδημία, με αποτέλεσμα σε διαφορετικά επίπεδα τη μείωση του εισοδήματός τους ή την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας για αυτούς, τις οικογένειες ή τους φίλους τους.

Με το δεύτερο κύμα αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το πλήρες κλείσιμο των επιχειρήσεων ή και την παρατεταμένη υπολειτουργία μέσω εναλλακτικών μεθόδων click away, click in shop το προηγούμενο διάστημα, τα διαδικτυακά κανάλια έχουν γίνει βασικό σημείο αγορών για όλους τους καταναλωτές, αλλά ειδικότερα για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. 

Σχεδόν το 1/5 (21%) των ερωτηθέντων από αυτή την ομάδα άρχισαν να ψωνίζουν διαδικτυακά πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά για αυτούς το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει ένα νέο ήσυχο λιμάνι για έρευνα, σύγκριση τιμών και αναζήτηση για προσφορές μέσα από το ασφαλές περιβάλλον των σπιτιών τους. «Οι καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία είναι και αυτοί που για συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες έχουν γίνει «σούπερ χρήστες» των διαδικτυακών αγορών χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές δυνατότητες στο έπακρο. Προϊόντα ομορφιάς μέχρι και καθαριστικά σπιτιού είναι ενδεικτικά κατηγορίες που αγοράζονται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από τους καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ενώ, ενώ το φυσικό κανάλι εξακολουθεί να βρίσκεται στις προτιμήσεις αυτών που δεν έχουν επηρεαστεί», αναφέρει η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader NielsenIQ.

Ποσοστό των διαδικτυακών αγοραστών ανά προϊοντική κατηγορία τους τελευταίους 3 μήνες 

Κατηγορίες Επηρεασμένοι  (%)Ανεπηρέαστοι  (%)
Καθαριστικά προϊόντα σπιτιού2822
Βρεφικά προϊόντα  6441
Ομορφιά5649
Μαλλιά & περιποίηση σώματος4231
Μη Αλκοολούχα ποτά 2519
Συσκευασμένα τρόφιμα 2722
Αλκοολούχα ποτά 2420
Ηλεκτρονικά 6260
Μόδα 6968

Πηγή: NielsenIQ

«Με μια μεγάλη και ιδιαίτερα διακριτή ομάδα επηρεαζόμενων από την πανδημία διαδικτυακών αγοραστών, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει πλέον εκλείψει η αντίληψη που κυριαρχούσε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα κερδίσει πολύ περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους εύπορους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό,  οι χαμηλότερες τιμές είναι πλέον μεταξύ των τριών κορυφαίων λόγων για τη μετάβαση σε διαδικτυακές αγορές για το 66% των ερωτηθέντων», συνεχίζει η κα Φυντάνη.

Εμπόριο μέσω Social Media           

Από δημογραφικής πλευράς, η πανδημία έχει διευρύνει το κοινό των διαδικτυακών αγορών σε δύο άκρα: μεγαλύτερες ηλικίες (56-65) καθώς και νέους (18-24). Οι τελευταίοι κερδίζουν σταδιακά οικονομική δύναμη και οι ανάγκες και οι προτιμήσεις τους είναι πιθανό να καθορίσουν το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου στο σύνολό του.

Για παράδειγμα, έχουν ήδη την τάση να υποστηρίζουν διαφορετικές μορφές επικοινωνίας με τους εμπόρους λιανικής πώλησης όσον αφορά τις προωθήσεις. Παρότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν η πιο δημοφιλής επιλογή γενικά, το 35% των ερωτηθέντων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα προτιμούν τις ειδοποιήσεις εντός εφαρμογής που είναι η υψηλότερη προτίμηση σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες) και είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν νέα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς Social Commerce 

6 στους 10 αγοραστές στην Ελλάδα έχουν ήδη αγοράσει μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη για αυτό το κανάλι.

Ενώ το Facebook παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την αγορά αγαθών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 52% των διαδικτυακών αγοραστών στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν το Facebook για αυτό το σκοπό, το Instagram έχει γίνει η κορυφαία πλατφόρμα μεταξύ της νεότερης γενιάς (18-24 ετών) – σχεδόν το ήμισυ (49%) των ερωτηθέντων σε αυτήν την ομάδα δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Instagram για αγορές στο διαδίκτυο.

Facebook (%)Instagram (%)TikTok (%)
Σύνολο52326
18–24 ετών46497
25–39 ετών54369
40–55 ετών52253

Πηγή: NielsenIQ

Η ζήτηση δεν είναι η ίδια σε όλες τις κατηγορίες 

Παρότι στη βιομηχανία FMCG τα αγαθά παντοπωλείου εξακολουθούν να έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν αυξητική αύξηση στις πωλήσεων σε σύγκριση με τα είδη ένδυσης ή τα ηλεκτρονικά είδη, προβλέπεται σποραδική συχνότητα διαδικτυακών αγορών με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν (για συσκευασμένα τρόφιμα) ότι προτίθενται να αγοράσουν ηλεκτρονικά από μια φορά στους 2-3 μήνες εώς και μια φορά στις 15 μέρες.

Ωστόσο, προκειμένου να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικά το διαδικτυακό κανάλι, είναι εξίσου σημαντικό για τους εμπόρους λιανικής και τους κατασκευαστές να γνωρίζουν τι θέλουν οι καταναλωτές,  όπως το πότε, πού και πώς θέλουν να αγοράσουν. 

Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες διαδικτυακοί αγοραστές γίνονται πιο ενεργοί προς το τέλος της εβδομάδας με το  41% να δηλώνει την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή ως την προτιμώμενη ημέρα αγορών τους.

Ο πιο δημοφιλής χρόνος αγορών είναι περίπου 6-10 μ.μ. ( 21% όλων των αγοραστών στο διαδίκτυο προτιμούν αυτήν την χρονική ζώνη). Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις συσκευές που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους, τα smartphone έχουν πλέον γίνει περισσότερο δημοφιλή από ότι οι φορητοί υπολογιστές ή οι επιτραπέζιοι υπολογιστές. 

Το 62% των αγοραστών στο διαδίκτυο στην Ελλάδα χρησιμοποιούν smartphone για να κάνουν τις αγορές τους έναντι 48% που χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι συνηθισμένοι να κάνουν αγορές εν κινήσει.

Πληροφορίες για την έρευνα

Η έρευνα Nielsen Global E-commerce  διεξήχθη στην Ελλάδα μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020. Το δείγμα αφορούσε 852 ερωτώμενους που αγοράζουν μέσω διαδικτύου. Ποσοστώσεις σε φύλο και ηλικιακές ομάδες αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.